Drets

La cultura guanya espais a Barcelona

  • Les polítiques culturals, en clau de drets, són les encarregades d’assegurar que la ciutadania té accés a la participació cultural, lluitar contra les desigualtats i ampliar les oportunitats per a la cohesió social.

  • El consistori barceloní ha posat en marxa un pla inèdit per impulsar i defensar els drets culturals de la ciutadania a través de la iniciativa pública. Es tracta del Pla de Drets Culturals, que, amb un pressupost de 68 milions, inclou cent accions.

La cultura guanya espais a Barcelona

Ricard Cugat

1
Es llegeix en minuts

Barcelona ha modificat el seu mapa cultural i té previst continuar canviant-lo gràcies a les accions i mesures del Pla de Drets Culturals. Incorpora d’aquesta forma nous usos en espais ja existents i crea noves xarxes d’equipaments per a la creació i participació cultural.

Es concreta amb canvis en tots els districtes, com la construcció de la nova biblioteca Gabriel García Márquez, ja estrenada a Sant Martí, i a través de la previsió de construir quatre equipaments més d’aquestes característiques.

De la mateixa manera, també s’ha impulsat la recuperació d’espais patrimonials com les cases barates del Bon Pastor. Un altre exemple són les Cases de Cultura, com la ja estrenada Paral·lel 62, equipaments de titularitat pública i gestió privada dedicats a diferents àmbits creatius, que explorin noves relacions amb la comunitat. També apareixen al mapa de la ciutat noves residències per a artistes com Vil·la Joana i Fabra i Coats.

Notícies relacionades

El Pla de Drets Culturals també impulsa el programa d’Espais Cultura Viva: a través d’un canvi de normativa es permet programar activitats culturals en galeries, clubs, llibreries i petits bars, com l’Heliogàbal a Gràcia.

Finalment, s’han posat en marxa els Baixos de Protecció Oficial (BPO Cultural) per a la cultura. Són locals adquirits pel consistori que es posen al servei de creadors i iniciatives culturals a un preu més baix que el de mercat.