Persones grans

Recursos i serveis per a una vellesa activa, autònoma i digna

El consistori municipal ofereix un conjunt de recursos, serveis i programes destinats a millorar la seva qualitat de vida i ajudar-les a mantenir-se actives, conservar l’autonomia i envellir dignament

Recursos i serveis per a una vellesa activa, autònoma i digna
4
Es llegeix en minuts

A Barcelona viuen prop de 350.000 persones de més de 65 anys, és a dir, una de cada cinc. La ciutat els ofereix un conjunt de recursos, serveis i programes destinats a millorar la seva qualitat de vida i ajudar-les a mantenir-se actives, conservar l’autonomia i envellir dignament.

Salut i cures

Per vetllar per la salut de les persones grans hi ha diferents serveis municipals:

  • Teleassistència: servei permanent d’atenció telefònica, disponible les 24 hores del dia tots els dies de l’any, perquè les persones grans amb discapacitat o dependència puguin continuar vivint al seu domicili amb seguretat i, també, per reduir el risc d’aïllament

  • Servei d’ajuda a domicili: conjunt de recursos i accions dirigides a les persones que tenen limitada l’autonomia per fer les activitats bàsiques de la vida diària en àmbits com la higiene i la cura, el control de l’alimentació o la medicació, l’ajuda fisicomotriu, la neteja de la llar o els àpats a domicili.

  • Escola de Salut per a Persones Grans: cicles de xerrades setmanals organitzades als barris que faciliten coneixements bàsics en quatre àrees de salut: alimentació, activitat física, benestar emocional i estimulació cognitiva.

  • Respir Plus: programa de prestacions econòmiques que busca millorar la qualitat de vida tant de les persones grans que resideixen a domicilis privats i necessiten una cura contínua com de les persones que cuiden.

Soledat

L’estratègia ‘Barcelona contra la soledat’ ofereix eines per lluitar contra la soledat no desitjada amb programes com els següents:

  • Viure i Conviure: proporciona allotjament a joves estudiants al domicili de persones grans que estan en situació de soledat o que tenen la necessitat de companyia, una experiència entre persones desconegudes de diferents generacions que s’ajuden mútuament per arribar a un benestar conjunt.

  • Radars: projecte comunitari per crear xarxa entre veïns i veïnes, comerços, farmàcies, equipaments i centres de salut del barri que estan atents a la dinàmica diària de les persones grans del seu entorn i, si hi detecten algun canvi important, es posen en contacte amb Serveis Socials.

  • Vincles BCN: l’usuari rep una tauleta amb una aplicació, accessible i molt intuïtiva, que li permet comunicar-se i interactuar mitjançant videotrucades i missatges de vídeo o veu, tant amb la seva família i els seus amics com amb les persones grans que formen part del grup d’usuaris de Vincles.

  • Baixem al Carrer: una vegada a la setmana, persones grans que viuen soles, tenen problemes de mobilitat o viuen en una situació d’aïllament social surten al carrer acompanyades de voluntaris.

Activitat física

L’exercici físic és fonamental per mantenir-se en forma i disfrutar d’una bona qualitat de vida. Els equipaments esportius municipals ofereixen una àmplia programació d’activitats dirigides, que poden anar des dels esports tradicionals fins a una gran varietat de propostes, com ara aquagim, taitxí, txikung o ioga.

També es pot disfrutar d’activitats dirigides a l’aire lliure, com les que ofereix el programa Activa’t als Parcs, que agrupa sessions d’exercici físic i de salut que es fan a molts parcs de la ciutat, o les caminades en grup per la ciutat Barnatresc.

Educació financera

L’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) ofereix de manera permanent durant tot l’any sessions específiques per explicar a les persones grans els drets que tenen davant les entitats financeres, aprofundir en l’ús dels serveis financers presencials i en línia i proporcionar consells de prevenció i seguretat. Les sessions són gratuïtes. Es pot consultar el calendari de les pròximes sessions d’educació financera a la web de l’OMIC.

Cultura i oci

Tots els centres cívics, els casals de persones grans i les biblioteques de Barcelona són espais oberts i de proximitat amb una oferta variada de cursos, tallers i activitats culturals. Moltes biblioteques tenen en marxa clubs de lectura per a persones grans.

Entre el març i el novembre s’organitza un cicle de visites i activitats dirigides a persones grans per disfrutar dels museus de Barcelona i dels voltants, ‘Els museus t’esperen’. Aquest cicle es dirigeix a persones usuàries dels casals de persones grans i del programa Vincles BCN.

Horts urbans

La Xarxa d’Horts Urbans de Barcelona és un programa de participació drigit a persones de més de 65 anys. Periòdicament, cada districte obre processos de sorteig de petites parcel·les, d’entre 25 i 40 metres quadrats, per cultivar-hi vegetals, hortalisses, plantes de temporada i flors. Trobaràs més detalls sobre els horts i els sortejos en aquest enllaç.

Respecte i no-discriminació

Una sèrie d’iniciatives treballen per combatre la discriminació per edatisme i eliminar estereotips i prejudicis, com la campanya ‘Contra el maltractament, bon tracte’ o el Protocol d’actuació davant el maltractament a les persones grans. L’Oficina per la No-Discriminació acompanya les persones que pateixen qualsevol tipus de discriminació, les assessora jurídicament per denunciar i treballa per a la sensibilització de la ciutadania de Barcelona. També vol col·laborar per desmuntar estereotips sobre les persones grans el festival La Gran Pantalla, que a través de pel·lícules, curtmetratges i xerrades ofereix noves mirades sobre el fet de ser i fer-se gran.

Voluntariat i programes intergeneracionals

Per aprofitar l’experiència de les persones grans i crear xarxes amb les generacions més joves, s’han creat propostes com els espais participatius intergeneracionals o la convenció ‘Les veus de les persones grans’ amb el Consell Assessor de les Persones Grans.

Notícies relacionades

A la ciutat hi ha moltes associacions i programes de voluntariat en els quals les persones grans poden aportar el seu temps i els seus coneixements en diferents àmbits.

Trobaràs tots els serveis i els recursos per a persones grans que ofereix la ciutat a https://ajuntament.barcelona.cat/personesgrans.