Reptes actuals

Barcelona ja és Capital Europea de la Democràcia

En aquest marc, la capital catalana abordarà els reptes més urgents del dia a dia: les desigualtats, el creixement dels discursos d’odi i la desinformació, la digitalització sense salvaguardes i la crisi climàtica

Barcelona ja és Capital Europea de la Democràcia
1
Es llegeix en minuts

La ciutat de Barcelona s’ha convertit en la primera Capital Europea de la Democràcia, una iniciativa per promoure la innovació democràtica i l’enfortiment democràtic a escala local i metropolitana.

Fins a l’octubre del 2024 la ciutat serà escenari d’una sèrie d’activitats, conferències i esdeveniments vinculats a la innovació democràtica i a la participació ciutadana, però també a la cultura, l’educació i l’espai públic. Com a Capital Europea de la Democràcia, la ciutat abordarà els reptes més urgents de l’actualitat, com les desigualtats persistents, el creixement dels discursos d’odi i la desinformació, la digitalització sense salvaguardes i la crisi climàtica.

Entre les activitats destaquen el Festival Internacional de la Democràcia i la Tecnologia Decidim Fest, la cerimònia de premis internacionals ‘The Annual Innovation in Politics Awards’, la ’game jam’ ’Truth, Lies & Democracy’, les jornades sobre participació i democràcia o la celebració del Dia d’Europa, entre d’altres.

El programa d’esdeveniments ha sigut presentat per l’Oficina Tècnica de la Capital Europea de la Democràcia, formada per l’Ajuntament de Barcelona i el Pla estratègic metropolità de Barcelona i impulsada per The Innovation in Politics Institut.

El camí de la capitalitat

Notícies relacionades

Va ser a finals de juny del 2022 quan es va començar a forjar el camí de la ciutat cap aquesta capitalitat, juntament amb dotze ciutats europees més. Barcelona va exposar cinc experiències i projectes de participació ciutadana i innovació democràtica que li van servir per convertir-se en la primera Capital Europea de la Democràcia.

Els projectes eren la plataforma digital de participació ciutadana Decidim, els pressupostos participatius, les assemblees ciutadanes deliberatives, el projecte Superilla Barcelona i el Canòdrom, un ateneu d’innovació digital i democràtica.