Participació
Barcelona, Capital Europea de la Democràcia
Al llarg d’un any, es crearan espais de debat, participació i reflexió per a la ciutadania
L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat la celebració de més de 40 activitats de caràcter local i internacional
A mitjans de setembre, la ciutat de Barcelona es va convertir en la primera Capital Europea de la Democràcia (ECoD en la seva sigla en anglès). Es tracta d’una iniciativa europea, impulsada per The Innovation in Politics Institut, el Consell Europeu i la Comissió Europea, que busca promoure el debat i la participació inclusiva per part de la ciutadania en àmbits com l’econòmic, el tecnològic, l’ecològic i el social. Fins a l’octubre del 2024, els ciutadans de la capital catalana tindran l’oportunitat de donar la seva opinió en debats públics i ser actors principals en la presa de decisions que afecten la ciutat, tant a escala local com europea.
Per a això, des de l’oficina tècnica de la Capital Europea de la Democràcia, formada per l’Ajuntament de Barcelona i el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB), es crearan espais de reflexió i se celebraran processos de participació perquè la ciutadania s’hi impliqui i descobreixi noves formes de democràcia participativa. D’aquesta manera, al llarg d’aquests mesos, Barcelona acollirà un conjunt d’esdeveniments, conferències i activitats vinculades a la innovació democràtica, a la participació ciutadana, a la cultura, a l’educació i a l’espai públic.
Noves incorporacions
Aquest any de capitalitat democràtica està prevista la celebració de més de 40 activitats de caràcter local, metropolità i internacional. Totes organitzades per diferents institucions i organitzacions civils. Així ho va anunciar el 14 de setembre al Saló de Cent de l’ajuntament la segona tinenta d’alcaldia, Maria Eugènia Gay.
Concretament, destaquen esdeveniments com Decidim Fest, una conferència sobre democràcia, tecnologia i intel·ligència col·lectiva; els premis europeus a la innovació política The Anual Innovation in Politics Awards, que s’entregaran el 18 d’abril del 2024; l’exposició The Art of Democracy, que el maig del 2024 exhibirà algunes obres d’art innovadores i basades en el principi de participació ciutadana; la Game Jam Truth, Lies & Democracy, que consistirà en 48 hores de creació de videojocs sobre com combatre les notícies falses i que se celebrarà la primera setmana de juny del 2024, i l’acte ActNOW International Mayors, una trobada internacional programada per al setembre del 2024 d’alcaldes entorn de les polítiques climàtiques.
Com participar-hi
D’altra banda, la ciutadania està cridada a participar en iniciatives que es portaran a terme al llarg de l’any, com debats, assemblees i diverses trobades a escala europea. Per poder participar en aquestes activitats, els ciutadans podran registrar-se en aquest portal –ja sigui a través del correu electrònic, d’un compte de Twitter o des de la plataforma decidim.barcelona–; subscriure’s al butlletí per estar al dia dels últims actes i novetats, i apuntar-se a qualsevol de les activitats organitzades. A més, en les pròximes setmanes, s’obrirà un formulari en aquest portal per a totes les persones que vulguin presentar una proposta d’activitat relacionada amb la capitalitat de la democràcia europea. Les activitats que proposi la ciutadania es plantejaran a partir de gener del 2024.
Notícies relacionadesL’objectiu és establir un impacte durador i és per això que es crearan sinergies amb altres capitals i organitzacions europees. D’aquesta manera, es generarà un espai que convidi a compartir experiències entre ciutadans i a col·laborar de manera conjunta per millorar i crear noves formes de participació.
Primera ciutat a ostentar aquest reconeixement
El juny del 2022, l’ajuntament va anunciar la seva intenció de presentar la seva candidatura per convertir-se en la Capital Europea de la Democràcia. Ho va fer de manera formal el mes de setembre del 2022, juntament amb 12 ciutats més. El desembre del mateix any, la capital catalana va ser triada com a finalista, juntament amb Braga i Brussel·les. Finalment, a principis del 2023, un jurat ciutadà paneuropeu va elegir Barcelona com la primera Capital Europea de la Democràcia.
Debats i reflexió entorn de la tecnologia al Decidim Fest 2023
Una de les primeres activitats amb què s’estrena Barcelona com a Capital Europea de la Democràcia és el Decidim Fest 2023. Del 18 al 20 d’octubre se celebraran al Canòdrom un conjunt de xerrades, tallers i presentacions sota el lema ‘Democràcia, tecnologia i intel·ligència col·lectiva’. L’objectiu d’aquestes jornades és debatre, reflexionar i generar un diàleg al voltant dels temes en la intersecció de la democràcia i la tecnologia.
En aquestes jornades hi participaran més de 14 ponents per entendre quin serà l’impacte que tindrà la implementació de la intel·ligència artificial en la societat i per abordar les oportunitats que comportarà en la participació ciutadana, tot això tenint en compte les consideracions ètiques per a la seva democratització.
Una de les peces clau del festival és el paper de la plataforma per a la participació democràtica Decidim, que ja compta amb dos milions d’usuaris i ha sigut adoptada per més de 30 països i més de 500 instal·lacions a diferents ciutats i institucions del món. Per això, al llarg de les jornades que durarà el festival s’analitzaran casos d’èxit com el de Brasil Participativo, o Gi2030, el procés de participació encarregat per la Diputació de Guipúscoa per establir horitzons comuns de cara al 2030.
- Habitatge Vint-i-quatre pisos i hores de cua
- Guardó Toni Ruiz, premiat a Davos per la seva capacitat transformadora
- Tribunals Laporta es desmarca davant la jutge de l’acusació d’estafa
- ‘Life Sciences BCN’, de Barcelona global Barcelona es bolca per ser capital europea de les ciències de la salut
- La crisi de l'habitatge La Cerdanya esclata contra la pressió immobiliària més agressiva
- Dur interrogatori a Elisa Mouliaá Qui és el jutge Carretero, protagonista en el judici contra Errejón
- IMMIGRACIÓ A LES CANÀRIES El Govern espanyol i les Canàries ratifiquen el pacte per al repartiment de menors migrants a l’espera de l’Advocacia de l’Estat i Junts
- Investigació ¿Tens un fill favorit? La ciència confirma el que molts pares i mares neguen
- Nova etapa a la Casa Blanca ‘Luxe silenciós’ al Capitoli
- El Govern impulsa un pla contra l’efecte dels aranzels dels EUA