Innovació
Les ‘deep tech’, empreses tecnològiques que canviaran el món
La capital catalana ha vist néixer, durant els últims anys, una creixent comunitat de ‘start-ups’ que proposen solucions transformadores i pioneres per a reptes globals
El Barcelona Deep Tech Summit 2023 tindrà lloc el 28 i 29 de novembre al Palau de Congressos de Barcelona
En el transcurs dels últims anys, Barcelona ha consolidat la seva posició com destacat epicentre tecnològic a Europa i ha experimentat una evolució a l’atraure i, al seu torn, crear una creixent comunitat de start-ups tecnològiques.
La capital catalana és un referent per al desenvolupament de la deep tech (DT) a Europa, només al darrere de Londres i Berlín. S’ha convertit en un incubador d’empreses de tecnologia d’avantguarda que proposen solucions transformadores per a reptes globals. Per això, els pròxims 28 i 29 de novembre, el Palau de Congressos de Barcelona acollirà, per segona vegada, l’esdeveniment de DT més important del sud d’Europa: el Barcelona Deep Tech Summit (BDTS), al qual es preveu que assisteixin unes 1.000 persones, a més de més de 60 ponents, 50 expositors, i 40 institucions i empreses inversores. La inscripció, que ja està oberta en la pàgina web oficial del BDTS, és gratuïta.
L’esdeveniment és una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa i les cinc principals universitats catalanes (UB, UAB, UPF, UPC i UOC). Així mateix, l’esdeveniment, que ha sigut coorganitzat per la Generalitat de Catalunya amb l’ajuda del Departament d’Empresa i Treball, l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa i el Departament de Recerca i Universitats, dona suport a start-ups i spin-offs DT, accelerant la seva arribada al mercat.
Sycai Medical
Entre les start-ups DT expositores de l’ecosistema barceloní es troben iniciatives com la de Sycai Medical, de l’àmbit de la medicina. L’empresa, que va néixer el 2020, ha dissenyat un algoritme per a radiòlegs que detecta lesions precanceroses encara benignes. Arran de la pandèmia, van desenvolupar una tecnologia amb IA i la van utilitzar en diagnòstic de covid. «Vam preguntar als metges com els podia ajudar la nostra tecnologia i ens van dir que hi havia un problema en el diagnòstic de lesions de l’abdomen», explica Sara Toledano, CEO i cofundadora de la companyia. «El que nosaltres fem és únic. Hi ha altres empreses que utilitzen tecnologies similars, però nosaltres anem un pas més enllà i detectem les lesions quan encara són benignes, i això no es feia fins ara», assegura Toledano.
Nimble Diagnostics
També en l’àmbit de la salut, Nimble Diagnostics, creada el 2022, col·labora en la integració de la tecnologia per millorar la medicina. En el dia d’avui, quan algú té un infart, se li implanta un stent (un tub de malla metàl·lica per reobrir artèries tapades i recuperar el flux de sang). Però, una vegada implantat, hi el perill que es trenqui, cosa que posa en risc la vida del pacient. L’única manera de saber si l’stent funciona és amb una tècnica cara i perillosa. «Nosaltres hem inventat una tecnologia indolora, no invasiva i ràpida basada en microones que detecta el mal funcionament del dispositiu», declara el Dr. Oriol Iborra Egea, CEO de la companyia. «El nostre objectiu és prevenir complicacions. Som referents a l’hora de monitoritzar el pacient del futur, a qui cada vegada s’implantaran més dispositius», assevera.
Process Talks
Notícies relacionadesEn la mateixa línia, però en l’àmbit del llenguatge, l’empresa emergent Process Talks utilitza tecnologia per automatitzar el dia a dia dels treballadors davant de l’ordinador. «Permetem que la gent descrigui en llenguatge natural microtasques, com respondre un e-mail o planificar una reunió, i nosaltres les convertim en passos automatitzats», explica Josep Carmona, CEO de l’empresa. «Som l’única empresa que permet aquest tipus d’automatització», diu. Som pioners a l’hora d’acostar aquest software a perfils no tècnics; democratitzem l’accés a la tecnologia d’automatització», afegeix Carmona.
La DT també es pot aplicar en altres àmbits, com el canvi climàtic, la mobilitat urbana i la connectivitat. El BDTS demostra el compromís de la ciutat per recolzar aquestes empreses emergents. I la consolidació de Barcelona com a epicentre de la deep tech no només és un èxit local, sinó un motor de transformació a nivell mundial.
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"
- Veïns de la ‘nova Diagonal’ denuncien pífies a les voreres
- La web de Russia Today va fomentar la violència i la polarització en moments crítics per a Catalunya i Espanya
- L’ús de ‘bots’ va propulsar la cobertura de la propaganda russa sobre l’1-O
- El congrés del joc obre l’any firal i omple hotels a BCN
- La crisi de l'habitatge La Cerdanya esclata contra la pressió immobiliària més agressiva
- Legislatura catalana ERC evita aclarir si negociarà suplements de crèdit amb el Govern després de la negativa dels Pressupostos
- Denúncia contra Errejón El dur interrogatori del jutge Carretero a Elisa Mouliaá: «Diu que es va treure el membre viril. ¿Sap vostè per què?"
- Global Traffic Scorecard 2024 Barcelona lidera el rànquing espanyol de temps perdut en embussos: 41 hores a l’any
- tribunals Laporta es desmarca davant el jutge de l’acusació d’estafa i afirma que l’han implicat per «la seva notorietat»