Alumnes assisteixen a una classe a un centre escolar de Barcelona. /
Les escoles també pateixen les conseqüències del canvi climàtic, especialment durant el juny i setembre, quan la calor envaeix les aules. Amb l’objectiu de mitigar les conseqüències de les altes i baixes temperatures als centres educatius, l’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa el Pla Clima Escola Barcelona. Es tracta d’un projecte dissenyat i executat pel Consorci d’Educació de Barcelona que permetrà, gràcies a una inversió de 100 milions d’euros, la climatització de 170 centres educatius públics barcelonins entre els anys 2024 i 2029, cosa que beneficiarà directament 55.519 estudiants.
Confort i sostenibilitat
El pla contempla mesures que milloren el confort i l’eficiència energètica dels equipaments. Fins ara, la climatització d’escoles es plantejava només de manera puntual en centres de màxima necessitat, ja que, a part de tenir un cost elevat, durant els mesos de més calor el calendari escolar ja ha acabat. Actualment, no obstant, l’Ajuntament de Barcelona fa un pas endavant per fer front a les cada vegada més freqüents i prolongades onades de calor d’aquests últims anys. El Pla Clima Escola Barcelona assegurarà el benestar tèrmic durant els mesos més freds i els més calorosos, garantirà la bona qualitat de l’aire interior a les aules, i, així mateix, aposta per mesures de descarbonització i sostenibilitat que prescindeixin d’energies fòssils, eliminant el gas. En concret, la iniciativa consisteix en la descarbonització dels equipaments educatius i l’ús d’energia elèctrica procedent de plaques solars per climatitzar els espais.
«El compromís de l’Ajuntament amb l’educació pública de qualitat per a tothom comença per garantir #que el professorat, l’alumnat i les famílies disfrutin #de les millors condicions als centres educatius. Per això, amb aquest pla farem realitat que totes les escoles #de Barcelona estiguin climatitzades.»
Alcalde de Barcelona
Més enllà dels centres
«El compromís de l’Ajuntament amb l’educació pública de qualitat per a tothom comença per garantir que el professorat, l’alumnat i les famílies gaudeixin de les millors condicions als centres educatius. Per això, amb aquest pla farem realitat que totes les escoles de Barcelona estiguin climatitzades», afirma l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni. En aquest sentit, la iniciativa no només aposta per la cura i el manteniment dels centres educatius, sinó que va més enllà de les aules, amb un caràcter comunitari que inclou la comunitat educativa, l’alumnat i les famílies, així com el barri.
El valor de la iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona no és provisional, sinó que és estructural. Implica reformes necessàries, prèvies i complementàries a altres que, a part d’apostar per guanyar eficiència energètica i reduir despeses, també amplien les vies de transició ecològica de la ciutat. Així, el pla municipal vol consolidar l’educació pública de qualitat, amb espais adaptats al canvi climàtic per garantir el benestar físic i emocional de tota la comunitat educativa.
DADES SOBRE EL PLA CLIMA ESCOLA BARCELONA /
Edificis més eficients
La instal·lació de plaques solars a les escoles permetrà que els edificis generin prou energia per cobrir les seves pròpies necessitats i, alhora, contribuir al subministrament energètic de la resta de la comunitat. L’electricitat generada proveirà els innovadors sistemes de climatització basats en aerotèrmia, reemplaçant les antigues instal·lacions de gas i millorant l’eficiència energètica dels edificis. Es preveu que l’ús del gas passi del 73% actual al 38% el 2029, quan el consum elèctric serà del 62%. El gas només es consumirà principalment en cuines i en calderes per escalfar l’aigua de les dutxes dels vestidors.
Es calcula que la superfície apta per instal·lar plaques solars a les cobertes de les escoles serà d’un total de 181.000 metres quadrats, xifra que suposa un potencial de producció anual previst de 31,27 gigawatts hora a l’any. Aquesta xifra supera les demandes energètiques necessàries per refrigerar els espais durant els mesos càlids i escalfar els ambients a l’hivern.
Una iniciativa de dues fases
El Consorci d’Educació de Barcelona serà l’encarregat de portar a terme el Pla Clima Escola Barcelona, el qual finançarà l’Ajuntament de Barcelona amb els ingressos procedents de la recaptació del recàrrec sobre l’impost turístic. El projecte s’implementarà en 170 centres educatius (149 escoles, 2 escoles d’educació especial, 3 instituts i 16 instituts escola) i es dividirà en dues fases de tres anys cadascuna, amb 84 centres entre el 2024 i el 2026, i 86 entre el 2027 i el 2029.
Els equipaments en els quals s’actuarà en la primera fase són aquells amb edificis que compleixen els criteris tècnics per executar les intervencions de climatització i que, per tant, permeten fer-ho amb celeritat. L’ordre de prioritat s’estableix tenint en compte criteris tècnics de necessitat del centre (com l’impacte de les temperatures en relació amb la ubicació i l’orientació de l’edifici, el seu entorn urbà o les seves característiques de construcció) i criteris de viabilitat tècnica, com, per exemple, la complexitat i la rapidesa en l’execució de la intervenció. Així, en la segona fase s’hi inclourà els equipaments restants.
Panells fotovoltaics en la coberta d'un edifici a Barcelona. /
En concret, en 2024, s'actuarà en els següents 24 centres: les escoles Drassanes i Mediterrània (Ciutat Vella); Fructuós Gelabert, Encants, Els Llorers, Fort Pienc, Mallorca (Eixample); Anglesola (Les Corts); CEE Municipal Vil·la Joana (Sarrià-Sant Gervasi); Josep Maria de Segarra i L'Univers (Gràcia); CEE La Ginesta (Horta-Guinardó); Ramon i Cajal, Ca Fabra, Eulàlia Bota, Ignasi Iglésias i La Maquinista (Sant Andreu); i Fluvià, La Mar Bella, L'Arc de Sant Martí, Pere IV, Provençals, Sant Martí i La Llacuna del Poblenou (Sant Martí).
Un pla adaptat al ritme de les escoles
El Pla Clima Escola Barcelona és un projecte de gran evergadura, tant a nivell econòmic, com a tècnic i de gestió. Per aquesta raó, s’informarà els centres educatius en els quals s’intervindrà dels processos de quan es portaran a terme a mesura que avanci el projecte. Les escoles coneixeran amb temps les actuacions que tindran lloc a les seves instal·lacions i en quina fase (en la primera, entre els anys 2024 i 2026; o bé durant la segona, del 2027 al 2029). Així, aquest estiu s’instal·larà el sistema d’aerotèrmia a 24 escoles barcelonines de les 170 previstes en el pla, entre les quals es troben centres educatius de Ciutat Vella, l’Eixample, les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia, Horta-Guinardó, Sant Andreu i Sant Martí. En aquest sentit, els equips municipals estan treballant en la reorganització dels casals d’estiu que es porten a terme als centres en els quals es faran actuacions aquest estiu, mitjançant la derivació de les activitats a altres equipaments pròxims. D’altra banda, gràcies al Pla estratègic de millora energètica i de sostenibilitat dels centres educatius de Barcelona, a les aules dels centres que no es climatitzaran fins a la segona fase del projecte (a partir del 2027) es treballarà per garantir uns estàndards bàsics de confort mentre esperen que els arribi el torn.
Adaptació a cada realitat
Les intervencions implicaran la incorporació de noves tecnologies i reformes per evitar el malbaratament de l’energia. En aquest sentit, cada centre educatiu, per les seves característiques i ubicació, necessitarà unes solucions climàtiques diferents, per la qual cosa el pla preveu aplicar tecnologies adaptades a cadascuna de les realitats escolars.
Notícies relacionadesLes actuacions als centres escolars es dividiran en dos nivells. D’una banda, la instal·lació de sistemes de climatització aerotèrmica domotitzats adaptables i automatitzats, de sistemes de renovació de l’aire i ventilació centralitzada, i de plaques fotovoltaiques per cobrir la demanda energètica d’aquests dispositius nous.
Abans de la instal·lació d’aquests sistemes, serà necessari actuar en funció de les necessitats de cada centre per, així, preparar-lo i condicionar-lo per a les intervencions. En aquest sentit, es revisarà la potència elèctrica dels edificis, la capacitat de la seva teulada, el seu estat d’impermeabilització i l’estat de la construcció. Tot és necessari per iniciar els tràmits dels permisos i garantir la viabilitat de les legalitzacions posteriors de la nova instal·lació.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034