Resposta a una problemàtica
Barcelona inverteix 16 milions en un nou pla de neteja de pintades
L'Ajuntament intensifica la seva lluita contra els grafitis, cartells i altres elements no autoritzats a la via pública
El projecte suposa la posada en marxa d'un dels pilars del Pla Endreça, una iniciativa municipal que té l'objectiu de millorar la qualitat dels espais públics de la ciutat
Labans i el després en les tasques de neteja de pintades en un carrer de Barcelona. /
La neteja dels carrers de Barcelona és, any rere any, una de les principals demandes de la ciutadania i una de les grans prioritats per a l'Ajuntament i és per això que el consistori ha posat en marxa un nou i potent contracte de neteja de pintades de la via pública de la ciutat que es desplegarà al llarg del 2024 i 2025.
El nou pla suposa una inversió de 16 milions d'euros del govern municipal, no només per eliminar pintades de les façanes i del mobiliari urbà, sinó també per prevenir-les. D'aquesta forma, s'aborda un dels grans pilars del Pla Endreça Barcelona, la iniciativa de l'Ajuntament que té per objectiu posar ordre a l'espai públic i respondre a les necessitats de millora de la ciutat de manera transversal per garantir-ne l'excel·lència.
L'Ajuntament de Barcelona ha augmentat en més d'un 60% el pressupost destinat a mantenir els carrers lliures de grafitis, cartells no autoritzats i pancartes. Així, 16 milions d'euros s'invertiran en aquestes tasques durant el 2024 i 2025.
L'anterior estratègia, tot i que reactiva, no havia aconseguit impactar en la percepció ciutadana. La gestió de la neteja de pintades es portava a terme gràcies a l'avís de la població a través del portal de l'Ajuntament i a l'atenció del govern municipal a certs punts calents de la ciutat. Segons Victòria Plumed, responsable del Departament de Gestió Operativa de la Direcció de Serveis de Neteja i Gestió de Residus, "estàvem treballant de manera molt efectiva, responent a les demandes de neteja en una mitjana de 2,5 dies, però les actuacions es realitzaven de forma dispersa i no s'han percebut aquests esforços".
Més àrees de treball i més efectius
Aquest nou pla reinventa i ordena la gestió de neteja de grafitis de la ciutat, oferint dos canvis significatius respecte al pla anterior. D'una banda, s'amplia l'àrea de treball. Fins ara els serveis atenien només façanes ordinàries, però el nou contracte inclou també façanes catalogades i elements urbans com jardineres, fonts o baranes.
Els efectius de Cuidem Barcelona realitzant tasques de neteja de pintades sobre bancs urbans /
D'altra banda, el nou contracte contempla una ampliació de la plantilla. De 26 equips, s'ha passat a 36 al dia, cosa que representa un augment del 35% dels efectius. Un total de 434 persones treballen en la neteja de pintades. A més a més, quatre d'aquests grups de treball estan especialitzats en el tractament i manteniment d'edificis patrimonials.
Nova metodologia
Aquests canvis han requerit una nova planificació del treball per assegurar bons resultats i millorar la percepció de neteja de la ciutadania. El nou pla estableix una freqüència de neteja quadrimestral en diferents espais de la ciutat. En punts molt problemàtics, el pla contempla la seva atenció mensual. En aquest sentit, s'han determinat zones d'actuació: "es tracta d'espais emblemàtics prioritzats per ser molt freqüentats i amb molta afluència, i, per tant, àrees que tendeixen a ser objectiu de pintades", assegura Victòria Plumed.
El compromís de l'Ajuntament amb la neteja dels carrers és ineludible. "La percepció de qualitat i benestar que aporta l'eliminació de grafitis" és un valor incalculable per a una ciutat com Barcelona, remarca Plumed.
Un operari de Cuidem Barcelona realitzant tasques de neteja de pintades a la Plaça de Terenci Moix /
Neteja coordinada amb Guàrdia Urbana.
Durant el 2023 es van registrar un total de 110.852 actuacions de neteja de grafitis, xifra que equival a gairebé 300.000 m² treballats, i es va dectectar un increment del 47,6% en les denúncies respecte a l'any anterior. A més, s'han endurit les sancions per pintades: dels 300 euros de sanció que s'aplicaven el 2023, s'ha passat a 500 euros, podent arribar als 600 euros si es tracta d'una acció sobre una façana patrimonial.
El nou pla de l'Ajuntament de Barcelona contempla, no tan sols, mesures per mantenir els carrers nets, sinó també actuacions per prevenir les pintades a la via pública i denunciar aquest tipus de conductes incíviques. Per a això, el nou contracte aposta per reforçar la col·laboració entre els efectius de neteja i els agents de la Guàrdia Urbana.
La problemàtica del reembrutiment d'àrees prèviament ateses pels serveis de neteja és una realitat. "Fins i tot amb la presència activa dels nostres equips de treball", afirma Victòria Plumed, responsable de la gestió operativa de Serveis de Neteja i Gestió de Residus. "Treballar juntament amb agents de policia implica unir forces per abordar aquest desafiament".
«Des de principis de febrer, diversos agents de paisà vigilen les zones recentment netejades, tant de dia i com de nit»
Intendent en cap de la Guàrdia Urbana del districte de Ciutat Vella
Disuasió, identificació i sanció.
La coordinació amb la Guàrdia Urbana es desplega en tres accions principals. En primer lloc, quan els serveis de neteja es troben treballant en una zona determinada, s'informa els agents per dissuadir possibles infractors. "Des de principis de febrer, diversos agents de paisà vigilen les zones recentment netejades, tant de dia i com de nit", informa Carlos Alcaraz, intendent en cap de la Guàrdia Urbana del districte de Ciutat Vella.
"Un mur en blanc és molt atractiu", adverteix Plumed, així que preservar les àrees ja netejades és essencial.
En segon lloc, en el moment en què agents de la Guàrdia Urbana detecten un infractor in fraganti, alerten els serveis de neteja i ells acudeixen a la zona. "Fins al moment, els nostres agents han interceptat 45 autors de pintades", assegura l'intendent en cap Alcaraz. "Totes les accions que denunciem, es traslladen als serveis de neteja perquè restableixin la zona al més aviat possible".
Agent de la Guàrdia Urbana davant d'una paret pintada /
La tercera línia de treball està encara en una fase embrionària, però la seva pròxima implementació pot suposar un gran pas per a la prevenció i retirada de grafitis. Victòria Plumed assegura que s'està "treballant amb un programa basat en intel·ligència artificial que permet el reconeixement de l'autoria de les pintades". Aquesta eina no només ajudarà a identificar els infractors, sinó que també permetrà una anàlisi detallada de les àrees més afectades i la freqüència d'aquests actes, facilitant una resposta més efectiva en termes de sanció i neteja.
En el pla d'acció de l'Ajuntament de Barcelona hi ha una prioritat màxima: les pintades de caràcter ofensiu. "La comunicació entre els serveis de neteja i la Guàrdia Urbana és excel·lent i contínua", assegura l'intendent en cap Alcaraz, i la ràpida eliminació d'aquest tipus de grafitis és primordial per a la ciutat.
Una resposta a la demanda ciutadana
Notícies relacionadesAmb una tendència en auge, la ciutadania mostra la seva preocupació per la neteja de la seva ciutat. Segons dades de l'última Enquesta de Serveis Municipals 2023, per a la ciutadania la inseguretat (22,7%) i la neteja dels carrers (13,2%) són els problemes més greus de la ciutat. En aquest sentit, "hem de donar resposta als nostres veïns i veïnes", diu la responsable de gestió operativa de Serveis de Neteja i Gestió de Residus.
"Quan un espai està ben cuidat, la comunitat el valora i respecta", afirma Victòria Plumed. La ciutat és compartida i l'Ajuntament marca una línia clara en el seu objectiu de treballar per un entorn més habitable i acollidor per als seus veïns i veïnes.
«Quan un espai està ben cuidat, la comunitat el valora i respecta»
Responsable del Departament de Gestió Operativa de la Direcció de Serveis de Neteja i Gestió de Residus
- Sinistre a França Qui eren les víctimes de l'accident d'autobús que tornava d'Andorra a L'Hospitalet?
- ASSUMPTES PROPIS Cristina Fallarás : "No puc comptar quantes vegades m’han violat"
- Quatre morts en l’accident d’un bus que tornava a BCN
- Les mutualitats es concentren a Catalunya i guanyen assegurats
- La protagonista del congrés de Sevilla
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Vivienda Barcelona desaloja un edificio ocupado en Muntaner por su mal estado y las molestias a vecinos
- Fenomen en auge Així es contracten i funcionen les excursions ‘low cost’ des de Barcelona
- Filó turístic Excursions ‘low cost’ des de Barcelona: el fenomen en auge que inunda els portals de veïns
- Sinistre a França Qui eren les víctimes de l'accident d'autobús que tornava d'Andorra a L'Hospitalet?