Barcelona serà la seu de la Conferència del Decenni de lOceà, un esdeveniment dedicat a la protecció dels grans mars. /
Barcelona acollirà la Conferència del Decenni de l’Oceà, del 10 al 12 d’abril, al Centre de Convencions Internacionals de Barcelona (CCIB). Organitzada per la Unesco, la trobada reunirà més de 1.500 experts de la comunitat oceànica amb el proposit d’analitzar les oportunitats i els reptes relacionats amb la sostenibilitat dels grans mars.
Sota el lema "La ciència que necessitem per a l’oceà que volem", l’esdeveniment constitueix un fòrum global en què tenen participació governs, experts de diferents àmbits, sectors marítims, universitats, ONG, el sector privat i la societat civil. Està previst que hi prenguin part quaranta ponents internacionals de primer ordre i ja hi ha més de cinc mil peticions registrades per assistir-hi.
La cita barcelonina serà clau per consolidar el Decenni de les Nacions Unides de les Ciències Oceàniques per al Desenvolupament Sostenible (2021-2030), conegut també com el Decenni de l’Oceà. Per això, al marge de les ponències incloses en el programa oficial, la ciutat serà la seu de més de cent trenta esdeveniments paral·lels, que tindran com a protagonista la cura de l’ecosistema marí.
Un programa obert a la ciutadania
Els actes satèl·lit es repartiran en una vintena d’escenaris agrupats en quatre hubs amb forts lligams amb el mar i la ciència i oberts a la participació ciutadana. Són els següents:
-Port Hub: inclou el Tech Barcelona Pier 01, el Port Vell, el Museu Marítim, el World Trade Center i la Fundació Barcelona Capital Nàutica.
-Sea Hub: inclou el Port Olímpic, l’Institut de Ciències del Mar, el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona i el Centre de la Platja.
-City Hub: inclou el Museu d’Arqueologia de Catalunya, la Filmoteca, el Tech Barcelona Pier 07, la Universitat de Barcelona, la Casa Batlló, el Disseny Hub Barcelona i el Media-TIC.
-Ocean Hub: inclou el Centre de Convencions Internacionals de Barcelona (CCIB) i Museu de Ciències Naturals de Barcelona.
Entre les activitats hi ha taules de debat, tallers interactius i diàlegs que es complementen amb propostes plantejades per l’Ajuntament, com un workshop, el dia 8 d’abril, a l’Institut de Ciències del Mar, que analitzarà els reptes de la Dècada dels Oceans des d’una perspectiva regional i de ciutat i abordarà temes com l’economia blava, el rol de la ciència a l’agenda marítima catalana o les iniciatives innovadores per a la gestió del litoral. A més, després de l’acte es podrà visitar el projecte en transformació del Port Olímpic o fer una observació guiada del front marítim de la ciutat. Per assistir-hi només cal inscripció.
Notícies relacionadesAltres propostes són The Ocean Decade Day, que també tindrà lloc el 8 d’abril a la Filmoteca de Catalunya, amb una selecció de curtmetratges que ofereixen diferents visions de l’oceà; l’exposició dedicada a la tecnologia nàutica xinesa que es podrà veure al Museu Marítim del 6 al 14 d’abril o el simposi sobre zones marítimes protegides que se celebrarà el 8 i el 9 d’abril a l’auditori del World Trade Center.
Tota la programació paral·lela a la conferència es pot consultar aquí.
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia