Reforç de serveis

Barcelona es prepara per tenir un estiu més net i segur

Amb multitud d'esdeveniments a la vista i una temporada de platja més llarga, un pla integral garanteix més efectius i millores en els equipaments de la ciutat

Dispositiu de neteja a les platges lendemà de la revetlla de Sant Joan

Dispositiu de neteja a les platges lendemà de la revetlla de Sant Joan / Mariona Gil

5
Es llegeix en minuts

Arriba l'estiu i Barcelona es prepara amb un pla integral per assegurar la convivència, la seguretat i la neteja a tota la ciutat. Coincidint amb multitud d'esdeveniments com festes populars, concerts i grans cites esportives, l'Ajuntament prepara un augment significatiu dels serveis i efectius, especialment a la zona del litoral, per aquesta temporada.

Aquest pla s'emmarca dins del Pla Endreça Barcelona, la iniciativa municipal que té per objectiu mantenir l'excel·lència en l'espai públic i atendre les necessitats de millora de la ciutat de forma transversal.

Així, Barcelona se centra en tres àrees clau per garantir el benestar de la ciutadania i l'ordre als seus carrers durant la temporada estival: seguretat, neteja i millora de serveis a les platges.

Seguretat ciutadana

La Guàrdia Urbana cada any es prepara per a l'estiu amb un dispositiu especial per assegurar la mobilitat, la convivència, el civisme i la seguretat als carrers de la ciutat. "La principal novetat del dispositiu d'aquest estiu és el reforç de 200 agents addicionals diaris", explica l'intendent de la Guàrdia Urbana Jordi Oliveras. L'objectiu primordial és prevenir i controlar comportaments incívics, supervisar l'ús d'espais públics i reduir la contaminació acústica. Es limitaran a 155 els espais festius per minimitzar l'impacte sonor i es reforçarà el servei de mediacions nocturnes de dijous a dissabte. La campanya 'La millor nit és la que no t’aixeca' centrarà els seus esforços a prevenir el soroll de l'oci nocturn.

Aquest dispositiu especial de la Guàrdia Urbana també vetllarà pel compliment de la normativa en locals de concurrència pública, supervisant horaris de tancament, aforaments i el control de terrasses. A més, prestarà especial atenció a les infraccions relacionades amb els habitatges d'ús turístic.

Agent de la Guàrdia Urbana a la platja /

Mariona Gil

Per altra banda, la Unitat de Platges, amb més de 100 agents, patrullarà les deu platges de la ciutat fins a finals d'octubre, realitzant tasques de control d'infraccions, assistència a víctimes i funcions de policia marítima.

Es limitaran a 155 els espais festius per mitigar l'impacte acústic en les llars properes


Dispositiu contra les violències masclistes

L'Ajuntament de Barcelona ha desplegat un ampli dispositiu per prevenir les violències masclistes i altres delictes durant l'estiu. Encara que cada estiu la ciutat es prepara per a la temporada estival, el pla d'aquest any destaca pel reforç d'agents de la Guàrdia Urbana als anomenats itineraris segurs establerts des de les zones d'oci nocturn de la ciutat fins a les estacions de transport públic més properes.

A més, es dissenyaran nous itineraris durant la celebració de grans esdeveniments com les Festes Majors, festivals de música o la nit de Sant Joan.

L'objectiu principal d'aquests itineraris és prevenir les violències sexuals en l'espai públic. La delimitació d'aquestes zones presta especial atenció i protecció a àrees susceptibles a agressions o assetjament. Les patrulles realitzaran una vigilància enfocada a detectar i prevenir qualsevol tipus de situació que pugui sorgir i mantindran contacte constant amb els responsables de seguretat dels establiments d'oci nocturn de la ciutat.

Agents de la Guàrdia Urbana patrullant els carrers /

Sergio Ramos Ladevesa

Aquests itineraris segurs han estat planificats després d'una anàlisi detallada dels recorreguts que els usuaris de l'espai públic realitzen de manera natural i la identificació de possibles riscos per la configuració urbanística d'aquestes àrees, com la falta d'il·luminació, vegetació densa o altres factors que puguin dificultar la visibilitat.

La nit de Sant Joan s'activarà un nou punt lila a les platges, situat a l'espigó de la Platja del Bogatell, que des d'aleshores fins al 17 de setembre operarà com un punt lila durant el dia, des de les 10:00 a les 20:00 hores.

Juntament amb els Mossos d'Esquadra i amb la participació dels diferents Grups de Delinqüència Urbana de la Guàrdia Urbana de Barcelona, enfocats en la sanció d'infraccions contra el patrimoni, es coordinaran operatius per evitar delictes com robatoris i altres que impliquin l'ús de violència contra les persones.

La nit de Sant Joan s'activarà un nou punt lila a la Platja del Bogatell

Més neteja

Els serveis de neteja i recollida de residus de Barcelona també s'incrementaran entre maig i finals d'octubre. Els serveis es reforçaran amb 85 equips addicionals i 288 treballadors més, amb especial presència a les zones de major afluència, parcs i jardins. Es mantindrà el dispositiu de neteja de grafitis als carrers i façanes, es reforçarà la freqüència de recollida de mobles de la via pública i també es duplicarà la neteja de contenidors durant aquesta temporada.

Brigada de neteja manual a les platges /

Martí Petit

Platges millorades

Les platges de Barcelona van rebre durant l'estiu de 2023 a més de cinc milions d'usuaris. Tot i que cada any s'introdueixen millores en els serveis, el pla integral d'aquest any suposa grans canvis. "Els agents de la Guàrdia Urbana van començar el dispositiu estival al litoral el passat mes d'abril, quan altres anys ho feien al juny", explica Patricia Giménez Font, directora de Platges de Barcelona.

Aquest any, la temporada és més llarga que mai. "Coincidint amb la celebració de la Copa Amèrica, mantindrem serveis propis de temporada alta fins a octubre", confirma Giménez Font.

L'equip de salvament i socorrisme suma efectius i es consoliden els serveis d'accessibilitat i bany assistit. Les platges de Barcelona disposen d'aparcaments reservats, itineraris adaptats o senyalització i informació visual, tàctil i auditiva, entre d'altres moltes facilitats.

Bany assistit al Fòrum /

ECOLOGIA URBANA

A més, les platges de Sant Miquel, Nova Icària i una zona del Fòrum ofereixen el servei de bany assistit. Segons la directora de Platges de Barcelona, l'objectiu d'aquesta temporada estiuenca és "millorar els equipaments d'aquests tres punts i donar resposta a les èpoques de alta demanda amb més recursos".

El pla integral dissenyat per aquest estiu també se centra en la millora de la neteja de les platges, "amb maquinària més eficient i més personal", afegeix Patricia Giménez Font. Aquest estiu s'activarà el servei de neteja de residus flotants de les aigües amb embarcacions Ona Safe, que operaran diàriament i, per complementar aquesta tasca, una brigada de neteja manual treballarà des de la sorra, especialment a les zones on les embarcacions no poden accedir.

Els serveis de platja operaran amb horaris de temporada alta fins a octubre


A més, s'incorporaran tres tractors amb cribadores per millorar la neteja en àrees properes al mobiliari de les platges, on la maquinària habitual no arriba.

Notícies relacionades

Com cada any, les platges de Barcelona posen a disposició de la ciutadania i visitants un servei d'informació. "Aquesta temporada, el nostre equip d'informadors es centrarà en reforçar la prohibició de fumar a les platges, l'atenció del punt lila diürn i el control de les zones esportives", explica Giménez Font.

Amb totes aquestes mesures, Barcelona es prepara per a un estiu més segur, net i accessible que mai, que durarà fins a octubre.