Construcció industrialitzada

Barcelona posa a prova innovadors prototips de rehabilitació d'edificis a Sant Adrià del Besòs

Els models ALIGRA, Regenerar Barcelona i InnoFAB, afegeixen noves façanes a blocs d'habitatges ja existents per guanyar espai i millorar el seu aïllament i sostenibilitat

Prototips ALIGRA, Regenerar Barcelona i InnoFAB per a la rehabilitació dhabitatges.

Prototips ALIGRA, Regenerar Barcelona i InnoFAB per a la rehabilitació dhabitatges. / Ajuntament de Barcelona

1
Es llegeix en minuts

Qui passegi pels voltants d'aquesta parcel·la del Campus Diagonal-Besòs de la UPC, a Sant Adrià del Besòs, es trobarà amb tres grans mòduls metàl·lics i de fusta semblants a les façanes d'un edifici, tot i que sense el respectiu habitatge que s'hauria d'aixecar a continuació. Es tracta dels prototips ALIGRA, Regenerar Barcelona i InnoFAB, les tres propostes guanyadores del repte llançat el 2022 per la Fundació BIT Habitat i l'Institut Municipal d'Urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona per buscar solucions innovadores en rehabilitació d'habitatges.

Són estructures que afegeixen una nova façana als edificis, permetent que guanyin espai en forma de balcons, noves estances o zones comunitàries i, alhora, millorin el seu aïllament i confort. Inclouen també la col·locació de panells solars, cobertes verdes i sistemes de captació d'aigua de pluja a les terrasses, fent els edificis més sostenibles i reduint les seves emissions de CO2 i consums energètics.

Aquests prototips de construcció industrialitzada poden fabricar-se de manera senzilla, ràpida i econòmica. Es construeixen per parts als tallers i després es monten directament als edificis. D'aquesta manera, les obres es fan el doble de ràpid que amb els mètodes tradicionals. Segons la magnitud del projecte, es podrien invertir entre sis i nou mesos en un bloc d'habitatges sencer, en lloc dels dotze a divuit mesos d'un treball convencional. Amb la reducció de molèsties i costos que això suposa.

Notícies relacionades

Ara els tres prototips es monitoritzaran durant dotze mesos en aquest solar per valorar el seu impacte en salut i confort, resiliència urbana, eficiència energètica, economia circular i biodiversitat. Això serà possible gràcies a la instal·lació d'un sistema de sensors d'edificació intel·ligent que permetran mesurar diversos paràmetres de manera contínua.

La convocatòria d'aquest repte ha suposat una inversió de més de 410.000 euros per donar suport financer als projectes que ara s'estudien.