El parc de la Ciutadella, amb els seus espais verds i dombra, és un refugi climàtic. /
L’estiu del 2023 va ser excepcionalment càlid, amb rècords històrics com el del dia més calorós mai registrat a l’Observatori Fabra o el de la mínima més alta dels últims cent anys; a més de travessar una onada de calor de 5 dies i viure 82 nits tropicals i 13 nits tòrrides. Les temperatures elevades afecten directament la salut, comprometent la capacitat del cos per regular les seves funcions internes. "Es relacionen amb problemàtiques com la insolació, l’esgotament per calor o les rampes. Poden provocar malalties cardiovasculars o respiratòries. Empitjorar casos de diabetis, trastorns de conducta i pèrdua de facultats cognitives. I en escenaris molt extrems ocasionar la mort.", explica Anna Gómez, tècnica de l’Agència de Salut Pública de Barcelona.
Per mitigar aquests efectes, l’Ajuntament de Barcelona ja ha posat en marxa la fase preventiva del Pla Calor, que es mantindrà activa fins al 15 de setembre i pot evolucionar a fase d’alerta per calor intensa (quan la temperatura màxima diürna superi els 33,7 graus centígrads o la mínima nocturna sigui superior als 25,9) o fase d’emergència per calor molt intensa (si la temperatura màxima supera els 35,7 graus o la mínima supera els 27,9). «En aquests casos, s’emprendran accions excepcionals en instal·lacions sanitàries, residències, serveis socials i atenció primària.», afegeix Gómez.
Amb l’objectiu d’adaptar-se i fer front al canvi climàtic, Barcelona adopta moltes altres mesures a la ciutat, com l’augment de les superfícies verdes que proporcionen ombra, l’adaptació de l’espai públic a les noves necessitats durant períodes de calor i sequera, l’impuls a projectes ciutadans que permetin condicionar la ciutat i els denominats Refugis Climàtics, llocs en els quals poder protegir-se si no es disposa de confort tèrmic a casa.
Estan especialment recomanats per als col·lectius vulnerables, com nens i nenes de 0 a 5 anys, persones grans o amb malalties cròniques; i poden ser interiors, com biblioteques, centres cívics i museus; o exteriors, com parcs, jardins, patis d’escola i interiors d’illa. "La majoria són accessibles per a persones amb mobilitat reduïda, ofereixen aigua de forma gratuïta, compten amb zones de descans i mantenen una temperatura que ronda els 26 graus (no inferior) a l’estiu i 19 (no superior) a l’hivern", explica Irma Ventayol, directora de l’oficina de Canvi Climàtic i Sostenibilitat. A més a més, aquest any s’incorporen a la llista mercats, espais privats i piscines municipals, que tenen un preu públic fix i disposen d’ajudes per a persones en situació de vulnerabilitat.
Aquest 2024 s’han habilitat 354 espais i equipaments, 120 més que l’any passat. "El 98% de la població disposa d’un d’aquests espais a menys de 10 minuts a peu, i el 68% a menys de 5 minuts, cosa que garanteix una bona cobertura territorial", assegura Ventayol.
Consells per protegir-te de la calor
DINS DE CASA
- Abaixa les persianes durant les hores de sol i obre les finestres durant la nit
- Refresca't sovint amb dutxes o tovalloles mullades d'aigua
- Queda't a les habitacions més fresques
- Fes servir algun tipus de climatització com ventiladors, aire condicionat o ventalls
- Intenta passar com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats, com els refugis climàtics interiors
- Beu aigua, fins i tot sense tenir set, i no prenguis begudes alcohòliques
- Prioritza menjars lleugers i evita menjars calents i molt calòrics
AL CARRER
- Porta gorra, barret o paraigua
- Utilitza roba lleugera (com la de cotó), de colors clars i que no sigui ajustada
- Porta aigua i beu sovint (especialment els nens i les persones grans)
- Mulla't una mica la cara i fins i tot la roba
- Durant les hores de més calor (al migdia), evita sortir al carrer
- Hidrata els animals de companyia i no els duguis a passejar durant les hores de més sol
- Evita els desplaçaments en cotxe
Atenció a la vulnerabilitat
El Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) actuarà novament com a referent en l’atenció en cas que l’augment de les temperatures obligui a elevar l’alerta per onada de calor. Es tracta d’un servei d’assistència social format per un equip de treballadors i treballadores socials, psicòlegs i psicòlogues, i tècnics i tècniques d’intervenció logística que s’organitzen per respondre davant qualsevol situació d’emergència social les 24 hores del dia.
A través del servei d’atenció domiciliària de l’Ajuntament, també es prestarà assistència a les persones cuidadores de col·lectius en situació de vulnerabilitat davant la calor. "S’imparteixen cursos de formació gratuïta per detectar senyals de deshidratació, saber com actuar davant cops de calor, aprendre receptes refrescants i conèixer tècniques de ventilació", explica Ventayol.
PLA CLIMA ESCOLA
Confort tèrmic a les aules durant tot l'any
S'instal·laran sistemes d'aerotèrmia que consumiran energia solar en 170 centres educatius de la ciutat
Alumnes d'un dels centres d'educació primària de Barcelona. /
El canvi climàtic provoca que els termòmetres escalin cada estiu a Barcelona, mentre que a l’hivern s’experimenten condicions més extremes i temperatures més fredes, cosa que dificulta que a les aules s’aconsegueixin unes condicions òptimes per a l’aprenentatge de joves i petits. Amb l’objectiu de millorar el confort tèrmic de l’alumnat i els professionals dels equipaments educatius, l’Ajuntament de Barcelona emprèn una sèrie d’actuacions emmarcades en el Pla Clima Escola Barcelona, segons el qual es climatitzaran un total de 170 centres entre els anys 2024 i 2029.
Les accions contemplen dos nivells d’actuació: primerament, el condicionament dels edificis, que inclou, si és necessari, la impermeabilització de teulades, la revisió de les instal·lacions elèctriques i la prèvia inspecció de l’estat de la construcció. I, d’altra banda, la instal·lació de sistemes de climatització aerotèrmica i de renovació de l’aire, així com la col·locació de plaques fotovoltaiques amb què cobrir la demanda energètica dels nous aparells.
L’energia que s’utilitzarà és elèctrica, d’origen 100% solar, i es generarà de manera autosuficient en cada centre educatiu per cobrir tant les necessitats de refredar els espais durant els mesos de calor, com les de calefacció a l’hivern. Permetran compartir l’excedent produït amb la ciutat i contribuirà a la descarbonització i la reducció d’emissions dels centres educatius, implicant la comunitat en la lluita contra l’emergència climàtica.
Notícies relacionadesEl projecte està impulsat i finançat per l’Ajuntament, i compta amb una inversió de 100 milions d’euros obtinguts amb la taxa turística. El Consorci d’Educació de Barcelona s’encarregarà de l’execució de les obres que, es calcula, beneficiaran 55.519 alumnes dels centres en els quals el consistori té competències de manteniment i reforma, i permetran l’estalvi de més d’1,1 milions d’euros en consum energètic.
El Pla Clima Escola s’executarà en dues fases: La primera es portarà a terme entre 2024 i 2026, i prioritzarà 84 centres educatius en els quals s’han detectat necessitats urgents (impacte d’altes temperatures, contaminació acústica i atmosfèrica, mala ventilació de l’edifici...) La segona fase començarà el 2027 i engloba les accions programades per als 86 centres restants, que es prolongaran fins al 2029. Les obres es realitzaran durant els mesos d’estiu (el juliol i l’agost), per no interferir en el calendari lectiu.
Primeres actuacions al 2024
- Ciutat Vella: Escola Drassanes, Escola Mediterrània
- Eixample: Escola Fructuós Gelabert, Escola dels Encants, Escola Els Llorers, Escola Fort Pienc, Escola Mallorca
- Les Corts: Escola Anglesola
- Sarrià-Sant Gervasi: CEE Municipal Vil·la Joana
- Gràcia: Escola Josep Maria de Sagarra, Escola L’Univers
- Horta-Guinardó: CEE La Ginesta
- Sant Andreu: Equipament antiga Escola Ramon i Cajal, Escola Can Fabra, Escola Eulàlia Bota, Escola Ignasi Iglésias, Escola La Maquinista
- Sant Martí: Escola Fluvià, Escola La Mar Bella, Escola L’Arc de Sant Martí, Escola Pere IV, Escola Provençals, Escola Sant Martí, La Llacuna del Poblenou
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034