Ciutat sostenible
22 noves hectàrees verdes i 216 espais amb ombra per a una Barcelona més saludable
El programa d’espais de proximitat i interiors, impulsat per l’Ajuntament de Barcelona i integrat en el Pla Clima, preveu una inversió de 150 milions d’euros en 357 actuacions amb les quals renovar zones desaprofitades de la ciutat
Aprofitament duna façana per generar espais verds. /
El Programa d’espais de proximitat i interiors (PEPI), impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, renovarà espais desaprofitats en tots els barris de la ciutat per fer emergir el verd i beneficiar la salut dels veïns i les veïnes. Es tracta de solars, espais entre edificis, cantonades o interiors d’illa que tindran un gran potencial un cop transformats. Es troben distribuïts per tots els barris i arriben a sumar un terç de la superfície de la ciutat.
Integrat en el Pla Clima, el programa preveu 357 actuacions amb una inversió de més de 150 milions d’euros. Són petits espais que, sumats, poden marcar la diferència en la qualitat de l’espai urbà a Barcelona. En aquest mandat es preveuen 71 intervencions en tots els districtes, que suposaran guanyar 22,3 hectàrees de verd, essencials per reduir l’impacte de la calor en l'actual context de canvi climàtic.
Notícies relacionadesAlguns exemples d’espais on es guanyarà verd són la coberta sobre el Dipòsit del Rei Martí (Sarrià-Sant Gervasi), l’espai davant de l’Escola Cal Maiol (Sants-Montjuïc), l’espai entre blocs d’habitatges al carrer de Juan de Mena (Horta-Guinardó), la coberta dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya-jardins d’Oriol Martorell (Sarrià-Sant Gervasi) i la plaça davant de l’Escola Sant Martí, al carrer de Castella (Sant Martí).
Entre les actuacions previstes destaquen les següents:
18 interiors d’illa, alguns nous, com Illa Danubi (Les Corts), Estoril 34 (Horta-Guinardó) i Illa Colorantes (Sant Andreu), i d’altres que es milloraran, com els jardins de Beatriu de Provença, de Clotilde Cerdà i d’Emma de Barcelona, tots ells a l’Eixample.
216 espais d’ombra, que inclouen àrees de joc infantil i patis d’escola (Escola Pere Vila, a Ciutat Vella, Institut Escola Mirades, a Horta-Guinardó, Escola Mercè Rodoreda, a Nou Barris, i Escola Mestre Enric Gibert i Camins, a Sant Andreu). Preferentment s’incorporarà verd urbà, però en els espais on no sigui possible s’instal·laran infraestructures permanents (com pèrgoles fotovoltaiques) o estacionals (com tendals, per exemple). Els espais d’ombra minimitzen els efectes de les onades de calor.
60 parets mitgeres, totes permanents, 17 de les quals formen part del Concurs Internacional d’Idees, en el marc de la Capital Mundial de l’Arquitectura, que Barcelona ostentarà l’any 2026.
10 cobertes verdes en edificis d’escoles bressol municipals, amb horts urbans, recollida d’aigües pluvials, instal·lacions per a la generació d’energia renovable, compostatge de residus orgànics i zones d’estada i esbarjo per al veïnat. Les cinc escoles ja definides són l’EBM Pere Calafell (Sant Martí), l’EBM Ralet (Nou Barris), l’EBM El Fil (Sants-Montjuïc), l’EBM Les Quatre Torres (Sant Andreu) i l’EBM Caspolino (Gràcia).
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista