IT Academy

Barcelona impulsa formació pública i gratuïta per dinamitzar el sector tecnològic.

L'objectiu és formar des de zero en les competències digitals més valorades per les empreses, augmentar la presència de dones en el sector i millorar la competitivitat empresarial de la ciutat

Una alumna davant duna pantalla dordinador aprenent a programar

Una alumna davant duna pantalla dordinador aprenent a programar / Paula Jaume

1
Es llegeix en minuts

Barcelona Activa publica una licitació d’11,6 milions d’euros perquè empreses destacades del sector ofereixin la formació tecnològica de la IT Academy, el campus de programació públic i municipal, per al període 2025-2029. L’objectiu és formar les persones des de zero en les competències digitals més valorades per les empreses, augmentar la presència de dones al sector tecnològic i millorar la competitivitat empresarial de la ciutat.

Amb aquesta nova licitació Barcelona Activa continuarà i ampliarà l’oferta formativa en els camps de la programació web i l’anàlisi de dades per assegurar un flux continu de talent altament qualificat i augmentar la presència de dones al sector.

Amb una taxa d’inserció laboral superior al 80% els darrers sis anys, que ha arribat al 84% el 2023, la formació proporcionada per la IT Academy connecta amb les necessitats de les empreses del sector a Barcelona. L’acompanyament que reben els estudiants forma part d’una estratègia de reconversió integral que ofereix a tothom l’oportunitat de formar-se des de zero.

Des de l’any 2018, el centre de formació tecnològica avançada IT Academy ha format prop de 3.200 persones en perfils altament demanats per les empreses. Un 40% de les persones participants han estat dones, una xifra que supera àmpliament la mitjana dels professionals del sector tecnològic a Barcelona, que se situa en el 30,64% segons el Digital Talent Overview 2024 de la FMWC.

Demanda de talent digital

Notícies relacionades

La demanda de talent digital s’ha duplicat a Barcelona els últims cinc anys i el 2023 es van publicar 34.192 ofertes de treball de professions digitals, segons les dades del Digital Talent Overview 2024. En aquest sentit, el Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya 2024 indica que el 2023 hi va haver 9.231 vacants sense ocupar que haurien pogut sumar 1.805 milions d’euros als més de 26.446 milions de facturació generats.

Formació tecnològica per a tothom

A banda de la IT Academy, Barcelona Activa inclou el Cibernàrium i l’ateneu de formació digital bàsica i especialitzada, amb dues seus, una al districte 22@ i l’altra a Nou Barris. A més, la formació es distribueix per tota la ciutat a través de quinze equipaments de la xarxa de biblioteques i altres punts estratègics, així com en format virtual.