Representació popular  

Nous pressupostos participatius: decideix què es millora al teu barri  

El programa permet a la ciutadania votar les 25 iniciatives que volen implementar als seus districtes

Els pressupostos participatius permeten a la ciutadania decidir en quins projectes dels districtes shan dinvertir els 30 milions deuros del pressupost municipal.

Els pressupostos participatius permeten a la ciutadania decidir en quins projectes dels districtes shan dinvertir els 30 milions deuros del pressupost municipal. / Ajuntament de Barcelona

3
Es llegeix en minuts

L'Ajuntament de Barcelona posa en marxa la segona edició dels pressupostos participatius, un programa que permet a la ciutadania decidir en quins projectes dels districtes s’han d'invertir un total de 30 milions d’euros del pressupost municipal durant els pròxims quatre anys (2024-2027).

El procés es desenvoluparà mitjançant la plataforma digital decidim.barcelona i durarà fins al mes d’abril. La primera fase, de debat i recollida de propostes, durarà fins al novembre, amb sessions presencials en tots els barris de la ciutat. Un cop superada, es farà una valoració tècnica dels projectes presentats per avaluar-ne la viabilitat, que acabarà al gener del 2025. Aleshores, la ciutadania podrà votar quines iniciatives considera més importants. Passaran a la següent fase les 25 propostes amb més suport de cada districte, que es treballaran amb tècnics municipals.

A l'abril del 2025 es votaran les propostes finalistes mitjançant la plataforma decidim.barcelona o els punts de suport presencials. Les propostes guanyadores s'executaran abans del 2027.

Quins projectes es poden presentar?

S'acceptaran projectes d'interès general i de competència municipal que compleixin una sèrie de requisits: que es puguin executar dins del mandat, que tinguin una finalitat concreta, que segueixin criteris de sostenibilitat i que no siguin contraris a programes, plans o projectes urbanístics ja aprovats. Les iniciatives es distribueixen en tres categories:

  • Millora de l'espai públic: projectes de creació o millora de zones verdes, o bé millora o transformació de carrers, instal·lacions esportives o mobiliari urbà. Cada projecte ha de tenir un pressupost mínim de 100.000 euros i, com a màxim, la meitat del pressupost assignat al districte.  

  • Millora d’equipaments municipals: millores d'accessibilitat, eficiència energètica, dotació de mobiliari o d’equips informàtics o instal·lació d’espais d'ombra. El pressupost mínim per aquesta categoria de projectes és de 50.000 euros, i el màxim, la meitat del pressupost assignat al districte.  

  • Adquisició i rehabilitació de béns: s'inclouen projectes de rehabilitació, projectes d'habitatge públic i adquisició de solars o locals per a usos públics. Han de tenir un pressupost mínim de 50.000 euros i màxim de la meitat del pressupost assignat al districte.

La distribució dels 30 milions d’euros previstos per als pressupostos participatius s’ha fet per districtes i barris de manera equitativa i tenint en compte diferents criteris, com la renda, el nombre d’habitants o la superfície del districte. Cada districte rep entre 2 i 3,6 milions d’euros.

Una participació més àmplia i diversa

Els objectius d’aquesta segona edició són reforçar la participació a escala de ciutat i enfortir-la en els districtes, garantir una participació universal i inclusiva al llarg del procés i enfortir la resposta tècnica als projectes, així com millorar-ne també l'execució. En l'edició del 2020 es van presentar al voltant de dos mil propostes, de les quals finalment es van executar 72 projectes escollits per la ciutadania.

Notícies relacionades

S’han establert nous mecanismes per afavorir la participació de col·lectius que sovint tenen menys veu en aquests processos, com les persones amb discapacitat, els infants i els joves, per als quals s'han organitzat sessions específiques. Aquesta perspectiva inclusiva permetrà que les propostes finals reflecteixin les necessitats de tota la ciutadania i s’assegurarà que els projectes seleccionats siguin també representatius de la realitat diversa de la ciutat.

Tota la informació sobre el procés i com participar-hi es troba a la plataforma decidim.barcelona, on es detallaran tots els passos que cal seguir per prendre part en aquest projecte. Aquesta plataforma, desenvolupada amb programari lliure i utilitzada a més de trenta països, compta amb més de 3,5 milions de participants registrats a tot el món, 115.000 dels quals a Barcelona.

Temes:

Barcelona