Pressupostos Participatius

Els veïns i les veïnes de Barcelona decideixen com invertir 30 milions d’euros

Des de la rehabilitació d'espais públics fins a la modernització d'equipaments municipals, els habitants dels deu districtes podran presentar i votar propostes per millorar el seu entorn

La transformació del pati de lEscola La Farigola del Clot en un pulmó verd per al barri

La transformació del pati de lEscola La Farigola del Clot en un pulmó verd per al barri / Ajuntament de Barcelona

4
Es llegeix en minuts

La ciutadania de Barcelona tindrà l'oportunitat de decidir sobre el destí de fins a 30 milions d'euros del pressupost municipal a través dels Pressupostos Participatius, una iniciativa que dona veu als veïns i veïnes per transformar els barris de la ciutat. Des de la rehabilitació d'espais públics fins a la modernització d'equipaments municipals, els habitants dels deu districtes podran presentar i votar propostes per millorar el seu entorn.

Aquest projecte, que fomenta la participació, convida per segona vegada la ciutadania a prendre part activa en la millora de la seva ciutat. En paraules d'Arnau Monterde, director de Participació i Innovació Democràtica de l'Ajuntament de Barcelona, «en la primera edició, celebrada entre el 2020 i el 2023, es van presentar gairebé 2.000 propostes, de les quals se'n van seleccionar 76 i ja s'han executat 72».

Entre els projectes més emblemàtics destaca la remodelació del Parc de la Espanya Industrial, al barri d'Hostafrancs, una de les propostes amb millor acollida durant el procés i l'execució de la qual ha transformat aquest espai verd en un referent per a la zona, donant resposta a les demandes veïnals i enfortint el seu paper com a pulmó del districte.

Participació inclusiva

Amb la segona edició dels Pressupostos Participatius, l'Ajuntament es planteja objectius ambiciosos: augmentar la participació, garantir un procés universal i inclusiu i enfortir la resposta tècnica.

Per aconseguir-ho, han establert nous mecanismes per afavorir la participació de col·lectius com les persones amb discapacitat, els nens i nenes i els joves, per a qui s'han organitzat sessions específiques.

«Durant la primera edició ens vam trobar amb propostes que no van poder executar-se per raons legals o per superar el pressupost previst. Per això, aquesta vegada es reforça el filtrat tècnic per millorar la viabilitat dels projectes», explica Monterde, remarcant el compromís amb una millora en la resposta tècnica.

Millores realitzades al pati de l'Escola de les Aigües, fruit dels Pressupostos Participatius 2020-2023 /

Ajuntament de Barcelona

Tres fases d'execució

El procés dels Pressupostos Participatius es desenvoluparà en tres fases. La primera, que ja està en marxa, se centra en el debat i la recollida de propostes. Fins al 29 de novembre, es podran presentar projectes a través de la plataforma decidim.barcelona i en les sessions presencials organitzades als barris.

Entre desembre i gener, es portarà a terme una avaluació tècnica dels projectes presentats per determinar la seva viabilitat i compliment de requisits. Al febrer, se seleccionaran les 25 propostes amb més suport a cada districte, que passaran a la votació final.

Finalment, l'abril del 2025, els ciutadans podran votar les propostes finalistes a través de la mateixa plataforma digital o en els punts de suport presencials distribuïts per la ciutat. Les propostes guanyadores seran les que s'executin abans del 2027, materialitzant les idees dels veïns en projectes concrets que transformaran Barcelona en els pròxims anys.

Distribució equitativa

L'assignació dels 30 milions d'euros destinats als Pressupostos Participatius es realitzarà de forma equitativa entre els deu districtes de la ciutat, considerant criteris clau com la renda dels seus veïns i veïnes, el nombre d'habitants i l'extensió de cada zona. Així, cada districte rebrà una inversió entre els 2 i els 3,6 milions d'euros, garantint una distribució proporcional a les necessitats de cada zona.

La ciutadania pot presentar projectes que millorin la qualitat de vida dels seus barris. Per ser acceptades, les iniciatives han de complir una sèrie de requisits: ser viables dins de l'actual mandat municipal, tenir un propòsit clar i definit, seguir criteris de sostenibilitat i no contravenir els plans urbanístics que ja estan aprovats.

Les propostes han de ser viables, sostenibles, amb un propòsit clar i respectar els plans municipals

Tipologia de projectes

Els projectes que es poden presentar es classifiquen en tres categories principals. D'una banda, hi ha aquells que tenen per objectiu la millora de l'espai públic. Aquests projectes poden incloure la creació o renovació de zones verdes, la transformació de carrers, la millora d'instal·lacions esportives o la modernització del mobiliari urbà.

Una altra categoria respon a la millora dels equipaments municipals. En aquest cas, les propostes poden centrar-se en la millora de l'accessibilitat dels espais, l'aplicació de mesures d'eficiència energètica, l'adquisició de mobiliari o equips informàtics, o la instal·lació d'espais d'ombra en àrees públiques.

Un ciclista circula pel nou carril bici de la Ronda del Guinardó, resultat dels Pressupostos Participatius /

Carlota Serarols

Finalment, també es poden presentar projectes relacionats amb l'adquisició i rehabilitació de béns i immobles. Això inclou propostes de recuperació d'edificis, adquisició de solars o locals per a ús públic o, fins i tot, per a la creació d'habitatge públic.

Notícies relacionades

«Esperem que en aquesta segona edició superem la participació de l'anterior, que va assolir gairebé 70.000 persones», afirma Arnau Monterde. «Hem planificat més de 150 sessions de debat i informatives a tota la ciutat», afegeix.

Els Pressupostos Participatius s'han consolidat com una eina essencial per democratitzar les decisions sobre inversió pública en ciutats com París, Nova York o Madrid. Aquesta iniciativa, que va tenir el seu origen a Porto Alegre als anys 90, col·loca la capital catalana a l'avantguarda de la participació ciutadana, permetent que els veïns de la ciutat siguin els protagonistes del seu propi futur.

La plataforma Decidim s’ha consolidat com a eina de participació ciutadana internacional, utilitzada a més de 30 països i 500 ciutats i organitzacions