25N
Barcelona s'uneix contra les violències masclistes
L'Ajuntament impulsa una campanya dirigida a tota la ciutadania per sensibilitzar i actuar davant les violències de gènere a l'espai públic
En el marc de la commemoració del 25N, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones, s'organitzaran tallers, conferències, exposicions i accions culturals que fomentaran la reflexió i el compromís col·lectiu
LAjuntament de Barcelona llança una nova campanya en el marc del 25N /
Barcelona es prepara per a commemorar el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones el pròxim 25 de novembre. Enguany, la iniciativa està dirigida a tota la ciutadania, sense importar la seva identitat de gènere, amb el propòsit de sensibilitzar i mobilitzar a la població en la lluita contra les violències masclistes. En concret, es presentaran serveis i accions estratègiques que ofereix l'Ajuntament de Barcelona, com els Punts Lila, el protocol 'No callem' i els itineraris segurs promoguts per la Guàrdia Urbana.
La campanya per a aquest 25N està impulsada per la Regidoria de Promoció Econòmica, Treball, Feminismes i Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona, que conjuntament amb la Direcció de Feminismes i LGTBI treballen per a abordar aquestes problemàtiques des d'una perspectiva inclusiva i transformadora.
Aquesta campanya posa el focus a visibilitzar el repte que tenim com a societat i del qual la ciutat de Barcelona no és aliena: combatre les violències masclistes que afecten la ciutadania, especialment en l'espai públic. "En cada racó, carrer o plaça es poden donar situacions on es puguin perpetrar o on es poden combatre les violències masclistes. És aquí on ciutadania, comerços, transports, associacions i administracions podem marcar la diferència", afirma Maria Rengel, directora de Serveis de Feminismes i LGTBI. "Per això la nostra campanya comunicativa d'enguany ressalta justament que "No estàs sola, ets a Barcelona" per a posar en valor tots els recursos i agents existents que aborden aquesta xacra social", diu Rengel.
Violència en espais públics
L'Enquesta de Violència Masclista a Barcelona (2016) apunta al fet que 1 de cada 4 dones barcelonines ha patit algun tipus de violència en l'espai públic en algun moment de la seva vida. La situació persisteix ja que segons l'Enquesta sobre assetjament sexual en el transport públic a la província de Barcelona (2020), el 91% de les usuàries de 16 a 29 anys han patit assetjament en el transport públic alguna vegada al llarg de la seva vida i el 57% en els últims dos anys.
Així mateix, a l'Enquesta de Mobilitat en Dia Laborable (2019) el 43% de les dones de Barcelona eviten viatjar soles en transport públic per por de sofrir assetjament o agressions sexuals, davant del 13% dels homes. “Les violències que les dones pateixen en els espais públics, són normalment invisibilitzades i quan no, normalitzades. Estem parlant de mirades, xiulades o comentaris grollers i també de situacions més greus que suposen una vulneració dels drets de les dones”, afirma Maria Rengel.
Aquestes violències impacten directament en els hàbits de les dones. Per exemple, un estudi de Zurich-Racc (2021) va revelar que el 19% de les dones que practiquen running a Barcelona ha patit assetjament mentre realitzaven aquesta activitat i a conseqüència d'aquesta experiència, consideraven abandonar-la. "En definitiva, parlem d'aquelles agressions que formen part d'una violència simbòlica i estructural contra les dones, que són un recordatori constant del fet que no tothom pot gaudir ni viure l'espai públic de la mateixa manera", afegeix Maria Rengel.
Targeta amb el número de telèfon habilitat per la Generalitat per a denunciar casos de violència de gènere /
Activitats destacades
Enguany, la programació del 25N destaca pel seu enfocament educatiu i participatiu. S'ha habilitat una pàgina web que centralitza informació sobre les activitats organitzades en tota la ciutat per l’Ajuntament i el teixit associatiu. Aquesta plataforma no només dona visibilitat als esdeveniments commemoratius, sinó que també ofereix eines i recursos pràctics per a combatre les violències masclistes. Entre les activitats proposades es troben tallers, conferències, exposicions i accions culturals que fomenten la reflexió i el compromís col·lectiu.
La web també inclou informació detallada sobre els serveis d'atenció disponibles a Barcelona, com els Punts d'Informació i Atenció a les Dones (PIAD), els quals compten amb programes específics per a aquesta jornada. A més, la ciutadania pot accedir a material formatiu i preventiu sobre les diverses formes de violència que afecten les dones en diferents contextos. Entre les propostes del programa destaca el Premi 25N, que enguany celebra la seva XIX edició i que té com a objectiu reconèixer iniciatives i projectes orientats a fer de Barcelona una ciutat lliure de violència masclista. El 26 de novembre es donarà a conèixer el resultat de la deliberació del jurat i s'anunciarà el projecte guanyador en un acte en el Museu Picasso, obert a la ciutadania. A més, també s'inaugurarà la plaça 25N a Sant Martí, el barri de La Verneda i la Pau, el diumenge 24.
Una dona davant del corpori que anuncia la campanya municipal pel 25N /
Punts Lila i itineraris segurs
L’Ajuntament de Barcelona té en marxa programes i serveis específics per a abordar les violències masclistes que es produeixen en l'espai públic. Destaca especialment el treball que realitzen els Punts Lila a la ciutat de Barcelona, espais situats en zones d'oci que ofereixen informació per a sensibilitzar contra les violències masclistes i donen resposta a les necessitats dels qui pateixen una agressió sexista, activant els protocols establerts. També la Guàrdia Urbana promou els itineraris segurs per als trajectes de connexió amb la xarxa de transport públic, on es realitza un patrullatge dinàmic per a contribuir a la seguretat durant les festes multitudinàries.
Punto Lila durante las fiestas de La Mercè 2023 /
Una crida a l’acció col·lectiva
Notícies relacionadesL’Ajuntament de Barcelona convida a totes les persones a sumar-se a les activitats programades i a utilitzar els recursos disponibles per a prevenir, detectar i combatre les violències masclistes. La col·laboració de totes les parts és clau per a construir una ciutat més igualitària, segura i respectuosa, "perquè hem de trencar tots els silencis i tenir activades totes les alertes per a prevenir, detectar i reparar les violències en l’espai públic. Per això, des de l’Ajuntament ens comprometem a dedicar tots els nostres esforços a abordar, amb actuacions valentes i transformadores, totes les formes de violència masclista, tant les més visibles com les més invisibles", conclou Maria Rengel.
Per a obtenir més informació sobre la programació, els recursos i els serveis disponibles, es pot consultar la pàgina web "Dones i feminismes" de l’Ajuntament de Barcelona. Des d’allà, es pot accedir a tot el contingut necessari per a ser part activa d'aquest moviment cap a l'equitat i la justícia social.
- Tomé tensa la selecció
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi