Un ciclista circula pel carril bici de la Avinguda Meridiana de Barcelona /
Davant del canvi climàtic, Barcelona passa a l'acció. L'Ajuntament de Barcelona ha definit i pressupostat mesures concretes per, d'una banda, descarbonitzar la ciutat i reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle i, d'altra banda, adaptar-la i fer-la resilient per minimitzar els efectes del canvi climàtic.
Durant més de dues dècades, l'Ajuntament ha elaborat i desplegat diversos plans que han permès disposar d'un diagnòstic clar i precís de la situació actual i dels efectes del canvi climàtic a la ciutat, tant els presents com els futurs. Ara, el govern municipal fa un pas més en concretar les principals línies de treball, prioritzant les mesures i assignant recursos econòmics per implementar-les a curt termini (fins al 2027) i a mitjà termini (fins al 2030).
El Pla Clima es converteix així en el full de ruta de l'Ajuntament de Barcelona per adaptar-se als reptes del canvi climàtic. Representa una resposta contundent i estructurada per avançar cap a la neutralitat climàtica de la ciutat, amb un ferm enfocament de justícia social, assegurant que ningú quedi enrere. A més, prioritza la salut de la ciutadania com a objectiu fonamental del pla, aplicant-lo de manera inclusiva a tot el territori.
Aquest pla és una eina concreta de treball, una guia amb pressupost i calendari que contempla sis eixos d'acció i una inversió de més de 1.800 milions d'euros per implementar les propostes fins al 2030. Totes les mesures permetran un estalvi de més d'1 milió de tones de CO2 en els pròxims cinc anys.
Els sis eixos d'acció
El Pla Clima es compon de sis eixos d'acció que aborden àrees clau per a la transformació de la ciutat. El programa de Transició energètica proposa mesures concretes per multiplicar per cinc la generació d'energia fotovoltaica municipal i reducir les emissions de carboni en un 80% per al 2030 a través de l'adopció d'energies renovables, la millora de l'eficiència energètica i la reducció del consum d'energia.
En matèria de Mobilitat, el pla fa èmfasi en la reducció de la necessitat de desplaçaments i preveu accelerar l'electrificació de les flotes municipals, ampliar la xarxa de carregadors elèctrics, enfortir el transport públic i transformar l'espai públic per consolidar la mobilitat sostenible: a peu, en transport públic i en bicicleta.
El pla Clima Barris proposa desenvolupar les mesures previstes atenent les vulnerabilitats per garantir la justícia climàtica a la ciutat. El pla no ha d'ampliar les diferències entre barris i persones, sinó reduir les desigualtats i assegurar que ningú quedi enrere.
El Pla Clima es proposa reduir les emissions de carboni en un 80% per a 2030
El pla de Resiliència treballarà per consolidar la ciutat com un espai adaptat i preparat per afrontar situacions derivades del canvi climàtic. Això inclou infraestructures per a episodis climàtics extrems (inundacions, sequeres, onades de calor, etc.) i promoure un consum responsable de l'aigua.
Aquest full de ruta climàtic proposa un Pla Calor per implementar un pla transversal per enfrontar les onades de calor cada cop més intenses i freqüents. Es preveu ampliar la xarxa de refugis climàtics, adaptar escoles i altres equipaments públics a temperatures extremes i millorar l'espai públic per garantir el confort tèrmic.
El programa Canviem pel Clima promourà la cultura de la sostenibilitat a la ciutat. Això inclou convocatòries de subvencions per al clima, el fortaleciment de la xarxa Barcelona + Sostenible i la celebració d'una segona Assemblea Ciutadana pel Clima.
Un nen jugant en la gespa de la Clariana del parc dels Glòries /
Mitigació i adaptació
Aquest nou full de ruta suma a la ciutat de Barcelona en la lluita global per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle en un 80%, amb la descarbonització de sectors clau: edificis, mobilitat, generació elèctrica i gestió de residus. A més, aquest pla prioritza aprofitar les tecnologies disponibles per avançar cap a la neutralitat climàtica, reduint costos energètics, modernitzant l'economia i generant empleu de qualitat.
El Pla Clima aborda la resposta a l'emergència climàtica de manera conjunta i integrada, posant el focus en la salut i amb un enfocament de justícia social. Així, es preveu invertir en mitigació i adaptació. Per exemple, l'ampliació d'espais verds redueix les temperatures extremes de l'estiu, el que protegeix la salut.
Gent passejant sota la pèrgola de la Ronda de Dalt /
Resiliència urbana
La resiliència és un concepte clau en el camí cap a un futur més sostenible, i Barcelona es compromet a potenciar-la. La ciutat ha de ser capaç d'afrontar tant els reptes actuals com els futurs, i disposar de mecanismes per detectar i avaluar situacions noves de manera anticipada. Això inclou gestionar els riscos d'infraestructures ambientals i socials per assegurar el funcionament de la ciutat en cas de crisi.
En aquest sentit, el Pla de Resiliència té com a objectiu millorar la capacitat de la ciutat per afrontar riscos com la sequera, les inundacions, l'augment del nivell del mar, els incendis i la pèrdua de biodiversitat. A través d'accions que redueixin les vulnerabilitats i promoguin l'adaptació de la ciutadania, aquest eix d'acció reforça la capacitat de Barcelona per anticipar i gestionar aquests desafiaments.
La ciutat ha de ser capaç d'afrontar tant els reptes actuals com els futurs
Cultura de la sostenibilitat
El programa Canviem pel Clima té com a objectiu construir una cultura de sostenibilitat, involucrant la ciutadania de manera activa en la lluita contra el canvi climàtic. Per això, una de les accions clau és ampliar la Xarxa Barcelona + Sostenible, formada per organitzacions i persones que treballen per construir col·lectivament una Barcelona més justa, sostenible, saludable i habitable.
Notícies relacionadesAquestes organitzacions poden adherir-se al Compromís Ciutadà per una Barcelona + Sostenible i participar, cada una des de la seva capacitat d'actuació, en dos reptes col·laboratius prioritaris que s'han posat en marxa: la descarbonització i l'estalvi d'aigua. Les organitzacions i persones que desitgin participar rebran recursos, formació i acompanyament per part de l'Ajuntament.
Més informació sobre com participar en el Compromís Ciutadà per una Barcelona + Sostenible aquí.
Premis Agenda 2030 Barcelona + Sostenible
L'Ajuntament de Barcelona convoca els Premis Agenda 2030 Barcelona + Sostenible, un reconeixement a projectes, iniciatives i accions que, desenvolupades per empreses, entitats sense ànim de lucre i escoles, contribueixen a transformar la ciutat en un espai més sostenible. Aquestes distincions, alineades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides i el Compromís Ciutadà per una Barcelona + Sostenible 2024-2034, subratllen el lideratge de la capital catalana en la transició ecològica i social.
Els projectes guardonats no només seran un exemple de bones pràctiques locals, sinó també una inspiració per a altres ciutats a escala internacional, consolidant la posició de Barcelona com a referent global en la implementació de l'Agenda 2030.
El jurat, compost per representants d'entitats, institucions i organitzacions del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat, avaluarà les candidatures segons criteris que prioritzen l'impacte tangible a la ciutat.
Les candidatures es podran presentar fins al 19 de desembre de 2024. Les candidatures hauran de presentar-se exclusivament de manera telemàtica, juntament amb la documentació indicada a les bases.
Tota la informació sobre la convocatòria, inclosos les bases i requisits, està disponible en línia a barcelona.cat/agenda2030.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034