
Parada dautobús Manolo Vital. /
La Ponència del Nomenclàtor de Barcelona, l'organisme municipal encarregat de gestionar els canvis de nom i la col·locació d'elements de memòria a la ciutat, ha aprovat vuit noves denominacions d'espais públics. Una d'elles, la de la rotonda de Manolo Vital, en homenatge a l'activista i fundador de la primera associació de veïns de Nou Barris (Associació de Veïns del Sector de Vallbona – Torre Baró – Trinitat). Conductor d'autobús de Barcelona, Vital va protagonitzar, juntament amb el veïnat, el segrest de l'autobús 47 per reivindicar la connexió en transport públic del seu barri.
Notícies relacionadesL'última acta de l'any de la ponència recull les aprovacions de set espais més:
A Ciutat Vella: l'espai sense nom entre els números 6 i 12 del carrer d'Elisabets i el jardí dels Tarongers es dirà passatge de la Casa de Misericòrdia de Barcelona. A petició de la fundació privada Casa de Misericòrdia de Barcelona i amb l'acord del Districte, es recordarà l'asil per a persones sense llar, fundat el 1584, que es va convertir en un agent social actiu al barri del Raval.
A l’Eixample: a petició de l'Associació de Veïns de la Sagrada Família, es faran diversos canvis de nom per reconèixer, de manera més precisa i conscient, les dones que van donar nom a determinats espais. Així, el passatge de Simó ara passa a dir-se passatge de Francesca Simó, propietària des de 1867 dels terrenys de l'heretat Torre Vermella. El passatge de Font es denominarà passatge de Paula Font, propietària d'una finca situada a l'espai denominat Joc de la Rutlla. Finalment, el passatge de Gaiolà serà el passatge de Matilde de Gaiolà, propietària d'una part dels terrenys que ocupa aquesta via, entre els anys 1862 i 1873.
A Gràcia: al barri del Coll es dedicaran uns jardins a Pepita Pardell Terrade (1928-2019), dibuixant i pionera del cinema d'animació. Més coneguda com a Maite, nom amb què signava els seus treballs, va ser l'autora del primer llargmetratge d'animació en català, Desperta ferro (1990).
A Sants-Montjuïc: fruit d'un procés participatiu veïnal, l'any 2016 es va proposar posar el nom de jardins de la Rambla de Sants al tram que cobreix les vies de tren entre la Riera Blanca i el carrer dels Jocs Florals, al barri de la Bordeta. La Ponència del Nomenclàtor ha aprovat definitivament aquesta nomenclatura. A més, al Poble-sec es farà un canvi de nom dels jardins de Mossèn Cinto Verdaguer, que passaran a denominar-se jardins de Jacint Verdaguer.
Un faristol i dues plaques de memòria
La ponència també ha aprovat la col·locació d'un faristol i tres plaques de memòria que destaquen entitats i personalitats de la ciutat:
A l’Eixample, es dedica un faristol de memòria a la Fundació de la Unió Militar Democràtica (UMD), al passeig de Sant Joan, 29, on es va fundar el 31 d'agost de 1974 l'organització que va ser la dissidència militar contra Franco.
A l’Eixample: es col·locarà una placa a la casa on va néixer Àlvar d’Orriols i Lletget (1894-1976), poeta, músic, dramaturg i precursor del teatre popular.
A Sant Andreu: al número 36 del carrer d'en Grau, es col·locarà una placa en record de Carlo del Monte, nom artístic del tenor Hel·leni Barjau Vallmitjana (1923-2000).
- A JAÉN El poble més pobre d’Espanya no és tan pobre: «Aquí hi ha diners, però molts no es declaren»
- Una au intimidadora El veí de Sants que no pot sortir al terrat de Sant Jordi a Sant Joan per l’amenaça d’una gavina
- Violència de gènere Un home s’entrega a una patrulla de Mossos a l’AP-7 amb el cadàver de la seva dona al maleter
- A Terrassa L’escola acusada d’ultracatolicisme acomiada el director
- Procediment penal obert Investigats per «administració deslleial» els marmessors de la fortuna de Pere Mir, entre ells l’oncòleg Josep Tabernero