Desena edició

Torna la Fira de Consum Responsable i Economia Social i Solidària: cultivant el canvi en els hàbits de consum

La plaça de Catalunya es converteix un cop més, fins al 29 de desembre, en l’epicentre del consum responsable, amb activitats per a tothom i un ampli ventall d’articles per regalar amb consciència

Un estand de roba a la Fira de Consum Responsable i Economia Social i Solidària

Un estand de roba a la Fira de Consum Responsable i Economia Social i Solidària / Ajuntament de Barcelona

5
Es llegeix en minuts

Del 19 al 29 de desembre, la plaça de Catalunya presenta la desena Fira de Consum Responsable i d’Economia Social i Solidària de Barcelona, un esdeveniment per promoure un Nadal més responsable i solidari. Aquesta edició es presenta amb una gran varietat d’articles per fer petits regals sense perdre de vista el consum responsable, com roba, complements tèxtils, llibres, alimentació, cosmètica i joguines, entre altres. A més de la gran àrea amb 32 casetes, hi ha tres carpes d’alimentació sostenible.

Amb la participació de seixanta organitzacions de l’economia social i solidària, la iniciativa serveix també per enfortir-les i donar visibilitat a la feina que fan, que dona resposta a les necessitats quotidianes de les persones i contribueix a la creació d’un sistema econòmic més just i sostenible.

Aquesta desena edició presenta una gran varietat d’articles per fer petits regals sense perdre de vista el consum responsable

A més de l’oferta comercial, la fira inclou tallers, jocs cooperatius, debats i activitats de sensibilització adreçades al públic familiar, així com un espai d’informació especialitzada per conèixer millor les opcions de consum responsable i les alternatives que ofereix l’ESS.

Activitats per a tota la família

La creativitat sostenible és una de les protagonistes de la fira, amb tallers que conviden a transformar materials quotidians en objectes únics. Els més petits poden divertir-se convertint taps de suro en petits tions, mentre els adults tenen l’oportunitat d’elaborar decoracions nadalenques fetes amb teles africanes i aprendre tècniques d’enquadernació artesanal o com reutilitzar residus per crear peces d’artesania originals. Aquestes i altres propostes fomenten l’expressió artística i, alhora, ensenyen la importància de reduir els residus.

Els amants de la cuina conscient poden trobar inspiració amb activitats que giren al voltant del reaprofitament alimentari i el consum de proximitat. Poden participar en tallers per descobrir receptes senzilles amb productes locals i de temporada, aprendre a identificar fruites i verdures que respecten el cicle natural o, fins i tot, gaudir d’un tast de vins i xocolata. I per als més llaminers, el taller de xocolatines serà una ocasió perfecta per combinar creativitat i dolçor mentre es reflexiona sobre l’origen i l’impacte dels aliments que consumim.

Ambient als estands de la Fira de Consum Responsable i Economia Social i Solidària durant la novena edició /

Laura Guerrero

També hi haurà tallers de reparació de dispositius electrònics, per aprendre a donar una segona vida als aparells, i dinàmiques per entendre millor el recorregut de l’energia que utilitzem o per descobrir els impactes del reaprofitament tèxtil amb la calculadora de CO2, amb l’objectiu de fomentar en tot moment un consum més conscient i eficient.

A més de potenciar la sostenibilitat i la creativitat, la fira ofereix activitats lúdiques que promouen valors inclusius i solidaris.

La fira no oblida la importància de la reflexió col·lectiva per poder transformar realment la societat i els nostres hàbits de consum. Per això, activitats com un taller per conèixer alternatives d’economia solidària o sessions per apreciar la riquesa de la diversitat convidaran a mirar més enllà del consum convencional i a pensar sobre el món que volem construir.

De les idees a l’acció

Des del desembre del 2015 la fira ha convertit un espai central de la ciutat com la plaça de Catalunya en un punt de trobada per a empreses, organitzacions i iniciatives vinculades a l’ESS. La fira d’enguany, que girarà al voltant de la pregunta “Com consumim?”, pretén fomentar alternatives de consum transformadores i passar de les idees a l’acció.

Busca visibilitzar l’activitat i els objectius de les entitats participants, especialment les vinculades al tercer sector social, que treballen amb persones en situació de vulnerabilitat o amb diversitats en capacitats. Al mateix temps, vol mostrar la diversitat dins de l’àmbit de l’ESS incloent-hi cooperatives, associacions, fundacions i altres formes d’empresa.

La fira ofereix una oportunitat perquè aquestes organitzacions generin ingressos que contribueixin a la seva consolidació econòmica i a augmentar la seva visibilitat. A canvi, les entitats participants assumeixen el compromís de retornar socialment aquest benefici, ja sigui mitjançant accions concretes durant la fira o al llarg de l’any, per tal d’intensificar el coneixement i la sensibilització ciutadana sobre el consum responsable i l’economia social i solidària.

Puesto de libros en la Fira de Consum Responsable i Economia Social i Solidària /

Paula Jaume

Reflexionar, jugar, crear i transformar

L’Àgora del Consum Responsable, un servei especialitzat de la ciutat, continua treballant per visibilitzar aquest tema entre la ciutadania, amb dos espais principals: l’Espai Consum Responsable (ECR) i l’Esfera del Consum Responsable, amb un racó de joc lliure, un espai creatiu amb materials i pintures, un espai de lectura i consulta sobre consum responsable i un mural col·lectiu, així com una zona dedicada a tallers on es desenvoluparan diverses activitats.

A més de dinamitzar les visites de les persones assistents, l’Espai Consum Responsable organitza les activitats, moltes de les quals tindran el suport de les entitats participants, que aportaran propostes amb retorn social. I per fomentar encara més la participació i la interacció amb les organitzacions, es lliuren petits obsequis a les persones que participin en el joc, com vals de regal o de descompte que es podran bescanviar directament amb les entitats.

Amb motiu d’aquesta desena edició, també es lliuraran sobres amb llavors de plantes i vegetals. Aquest gest simbolitzarà els deu anys sembrant idees per impulsar un consum més responsable basat en els valors de l’ESS.

A banda d’això, per enriquir la reflexió col·lectiva sobre com consumim, se situaran al voltant de l’Esfera del Consum Responsable materials elaborats per la Xarxa d’Economia Solidària (XES) que es van presentar al Festival FESC.

Amb motiu d'aquesta desena edició, també es lliuraran sobres amb llavors de plantes i vegetals

El consum responsable comença amb vosaltres

La fira vol recordar a les persones visitants que tenen el poder de transformar el seu consum i adoptar hàbits més responsables i sostenibles. Elles són les autèntiques protagonistes del canvi.

Notícies relacionades

Aquest desè aniversari demostra que la Fira de Consum Responsable i d’Economia Social i Solidària s’ha consolidat com un referent a Barcelona. Durant aquests deu anys, hi han participat nombroses organitzacions, ha rebut milers de visites i ha promogut la venda de productes que representen una aposta pel consum conscient i transformador.

Sou el motor del canvi. Transformeu el consum i transformareu el món. Veniu a la desena Fira de Consum Responsable i d’Economia Social i Solidària de Barcelona!

Del 19 al 29 de desembre, d’11.00 a 20.30 hores, a la plaça de Catalunya

  • Dia 19: obre a les 16.00 h
  • Dia 24: tanca a les 18.00 h
  • Dies 25 i 26: tancada