Inversió històrica
Barcelona destina fins a 300 milions per transformar els seus barris
El programa preveu una intervenció integral centrada en l’educació, la rehabilitació d’habitatges i la transformació #de l’espai públic per reduir les desigualtats i millorar la qualitat de vida dels veïns i les veïnes

Vista panoràmica de Barcelona /
L’Ajuntament de Barcelona destinarà fins a 300 milions d’euros a 27 barris de la ciutat. Així ho defineix el nou Pla de Barris 2025-2028, el més ambiciós fins ara, l’objectiu principal del qual és reduir les desigualtats i garantir la convivència i el benestar de la ciutadania. Aquest nou pla preveu actuacions en 27 barris a 7 districtes de la ciutat, un impacte directe en la vida de 438.000 veïns i veïnes, xifra que representa el 26% de la població de Barcelona.
El Pla de Barris és el programa municipal que aposta pels barris, per les seves oportunitats i per les persones que hi viuen. Es tracta d’una política pública estructural concebuda com a palanca de canvi en una Barcelona en plena transformació. Forma part dels quatre grans plans estratègics que marquen el full de ruta de la ciutat: el Pla Viure, el Pla Endreça, el Pla Clima i el Pla de Barris, tots ells interconnectats i alineats amb una visió transversal que situa el benestar i la cohesió social al centre de les polítiques municipals.
Una inversió històrica
El nou Pla de Barris 2025-2028 és el més gran fins al moment: busca millorar la intervenció urbana, els programes de rehabilitació i els projectes socials i econòmics per fomentar el potencial dels barris amb un pressupost històric. A més, aquest nou pla posa el focus en els col·lectius més vulnerables, com els adolescents, les persones migrades, les dones i les persones grans, per reduir les desigualtats i corregir situacions de vulnerabilitat.
Durant els últims vuit anys, des de la seva primera edició el 2016, el Pla de Barris ha aconseguit una reducció de l’abandonament escolar, ha reforçat el suport psicosocial als centres educatius, i ha rehabilitat habitatges sota criteris socials i de sostenibilitat, impulsant la generació d’ocupació i millorant la qualitat de vida de milers de persones. No obstant, els reptes persisteixen: les ciutats globals com Barcelona afronten una creixent desigualtat social accentuada per la globalització, la terciarització econòmica i les crisis. Aquesta bretxa sol traduir-se en segregació urbana, amb barris més vulnerables que acumulen dèficits estructurals.
El nou pla prioritza a dones, adolescents, persones grans i migrants
Més barris, més impacte
La nova edició amplia l’abast del programa: es desplegaran 13 plans específics en 27 barris, quatre més que en l’edició anterior. Entre les novetats destaca un pla integral per a Ciutat Vella, a més de dos projectes singulars de regeneració urbana: un per als barris de muntanya i un altre per a la Marina del Prat Vermell, una zona jove en ple desenvolupament.
El nou Pla de Barris 2025-2028 reformula lleugerament els àmbits d’intervenció i s’enfoca en tres eixos prioritaris: educació i cultura, espai públic i accessibilitat, i habitatge i rehabilitació. En l’àmbit educatiu, el Pla de Barris aposta per un enfocament integral que transcendeix l’entorn escolar. Així, s’impulsen iniciatives d’oci educatiu o projectes de llengües d’acollida. En aquest sentit, el pla preveu el reforç de la comprensió lectora i els hàbits de lectura, així com el suport a les famílies en l’acompanyament educatiu.

El nou Pla de Barris reforça projectes a les biblioteques que impulsen la lectoescriptura /
Els espais públics són l’escenari natural on es manifesten la diversitat i la convivència a la ciutat. El Pla de Barris treballa per transformar aquests espais des de la perspectiva de la funció social, per fer-los més inclusius i segurs.
Finalment, el Pla de Barris prioritza la rehabilitació d’habitatges, amb l’objectiu de millorar les condicions de vida de les persones més vulnerables. Es posaran en marxa programes de rehabilitació i accessibilitat que permetin garantir un entorn residencial digne i adequat per a tots els veïns i veïnes.
El benestar al centre
La complexitat de les desigualtats socials impacta en el benestar de les persones. El Pla de Barris aborda aquesta realitat a partir de tres eixos estratègics: salut, benestar i comunitat; desenvolupament socioeconòmic i ocupació; i adaptació climàtica, transició energètica i verda urbà. El pla contempla l’ampliació d’equipaments esportius, programes de suport emocional i salut mental, o accions per combatre la soledat.

Nens i nenes juguen al Parc de l'Aqüeducte de Ciutat Meridiana /
També impulsa programes d’inserció laboral, accions per reduir la precarietat i fomentar l’ocupació juvenil, o el suport a iniciatives econòmiques de proximitat. Sense oblidar el repte climàtic, el nou Pla de Barris aposta també per més zones verdes i d’ombra, i mesures per reduir la pobresa energètica.
El nou Pla de Barris 2025-2028 posa el focus en quatre col·lectius clau per reduir desigualtats i enfortir la cohesió social: adolescents, persones grans, dones i persones migrades. Amb els joves, el pla incentiva la seva participació activa per reforçar vincles i abordar els problemes de salut mental. En el cas de les persones grans, es despleguen xarxes de suport per combatre la soledat i es millorarà l’accessibilitat en l’entorn urbà. Per a les dones, s’habilitaran espais de trobada i programes d’ocupació que contribueixin a reduir la precarietat que afronten. I quant a les persones migrades, s’impulsaran xarxes d’acollida, l’aprenentatge de la llengua i accions orientades a facilitar la seva inclusió plena en els barris.
Un pla per a la Marina del Prat Vermell gestionarà els impactes del creixement urbanístic
Aposta per Ciutat Vella i altres barris clau
El nou Pla de Barris 2025-2028 amplia l’abast i intensifica les accions respecte a anys anteriors. Entre els plans que es despleguen, destaca un d’integral per a Ciutat Vella, que per primera vegada comptarà amb una estratègia específica, més inversió i un impacte ampliat per abordar les necessitats dels seus quatre barris: la Barceloneta, Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, i el Gòtic.
Amb aquesta nova intervenció, l’Ajuntament de Barcelona incrementa la inversió a l’espai públic de Ciutat Vella en un 140%, passant de 8,3 milions d’euros a 20 milions d’euros. Aquests recursos permetran executar diverses accions recollides en el Pacte per Ciutat Vella (PCV), l’objectiu del qual és impulsar una transformació del districte, recuperar un espai públic ordenat i de qualitat, avançar en la transició ecològica i promoure un desenvolupament social i econòmic més inclusiu i sostenible.

Vista aèria de Barcelona des de Ciutat Vella /
El nou Pla de Barris incorpora uns altres dos projectes de regeneració urbana singulars: un per als barris de muntanya i un altre per al jove barri de la Marina del Prat Vermell. Aquests plans complementen l’estratègia de reducció de desigualtats, abordant problemàtiques específiques en zones que, si bé no presenten una vulnerabilitat generalitzada, sí que afronten bretxes en àmbits concrets. La intervenció busca prevenir que aquestes desigualtats es converteixin en problemes estructurals a llarg termini
En el cas dels projectes previstos als barris de muntanya, al nucli de les Planes, Sant Genís dels Agudells, Montbau i Teixonera, s’inclouen inversions en l’espai públic per revertir les situacions de desigualtat generades per la complexitat de l’orografia. Aquests projectes prioritzen la millora de la connectivitat i l’accessibilitat a equipaments i serveis, i l’adaptació d’aquests barris als reptes climàtics com la prevenció d’inundacions o la millora de la resposta davant incendis.
Es preveu millorar l'accessibilitat i els serveis per als barris de muntanya
En el cas de la Marina del Prat Vermell, es tracta d’un projecte innovador amb un enfocament preventiu. Davant l’arribada de gairebé 30.000 nous veïns i veïnes en els pròxims 12 anys, el pla busca gestionar els efectes del creixement urbanístic, prevenir l’aparició de futures desigualtats i assegurar que els actuals residents també es beneficiïn d’aquesta transformació.
Amb aquesta nova edició, el Pla de Barris consolida el seu compromís amb una ciutat més habitable i cohesionada. Amb projectes transformadors, impulsa la innovació en polítiques que podran estendre’s a altres barris i reforça el treball amb el veïnat, posant el focus en els que més ho necessiten. És, en definitiva, una aposta pel futur de la ciutadania i de Barcelona.
- A Rússia Així s'ha jubilat un jove amb 23 anys gràcies a una argúcia legal
- Tecnologia La identificació via mòbil amb el DNI virtual és vàlida a partir d’avui
- Turisme Sant Adrià estrena un resort de luxe de 53.000 metres quadrats
- Amnistiada pel sultanat "Tenia 18 anys i vaig deixar seduir-me pels diners fàcils"
- Futbol local El futur Hospi de Jordi Alba i Thiago Alcántara: objectiu, arribar a Primera Divisió
- Fiscalitat ¿Quines despeses del cotxe em puc desgravar en la declaració de la renda?
- Impostos L’Agència Tributària oferirà una ‘declaració exprés’ de la renda a 4,4 milions de contribuents
- Campanya Hisenda Resultat positiu i negatiu en la Renda 2025: què significa
- Mobilitat Renfe aparta dos treballadors acusats de sabotatge durant la vaga de Rodalies a Catalunya
- Tossa de Mar, protagonista d’un reality xinès amb milions d’espectadors