Ocupació

Els punts de defensa de drets laborals atenen 3.783 persones durant el 2024

El servei, impulsat per Barcelona Activa, en col·laboració amb sindicats, Inspecció de Treball de la Generalitat i entitats del territori, es consolida com un recurs de referència en l’assessorament sobre drets i deures laborals a la ciutat. Enguany s’hi han atès un 6,3% més de persones que el 2023

Centre per al Desenvolupament Professional, a Barcelona

Centre per al Desenvolupament Professional, a Barcelona / Ajuntament de Barcelona

2
Es llegeix en minuts

Els punts de defensa de drets laborals, creats l’any 2017, ofereixen assessorament de manera estable als deu districtes de la ciutat, amb atenció presencial, individual i grupal, i atenció telefònica. Enguany, les més de 3.700 persones ateses han participat en un total de 4.843 sessions destinades principalment a resoldre dubtes de col·lectius que comparteixen casuístiques, com persones migrants, persones amb necessitats de conciliació o persones que pertanyen a col·lectius laborals com professionals del treball domèstic, repartidors o persones que treballen al sector de les cures.

Aquest servei és una de les vies per combatre la precarietat laboral i promoure un mercat de treball de qualitat. En aquest sentit, es preveu crear una comissió de seguiment que vetllarà per l’avanç dels drets laborals i l’ocupació de qualitat, que aportarà, en el marc de l’Acord de Barcelona per l’ocupació de qualitat (ABOQ), un conjunt d’indicadors per establir l’evolució de l’ocupació de qualitat a la ciutat.

Majoria de dones i una mitjana de 315 persones ateses cada mes

Durant aquest any, s’ha atès una mitjana de 315 persones al mes: un 68% han estat dones, i un 73,8% dels sis districtes d’atenció prioritària, és a dir, amb indicadors socioeconòmics per sota de la mitjana de la ciutat. Les professions majoritàries de les persones usuàries del servei estan vinculades amb el sector de comerç (16,8%) i activitats de tipus administratiu (9,6%). 

Pel que fa al nivell d’estudis, gairebé el 50% de les persones ateses tenen estudis secundaris, un 43% tenen estudis universitaris i el 8% tenen estudis primaris o no tenen estudis. De les persones amb estudis universitaris, les dones representen gairebé el 75%, mentre que els homes representen el 24,6%.

Quant a l’origen, el 62,5% són de procedència espanyola, el 13,3% són de la Unió Europea i un 24% venen de fora de la Unió Europea.

Notícies relacionades

Les consultes més freqüents són les genèriques sobre drets laborals però també sobre condicions generals de contractació, condicions salarials, convenis col·lectius, jornades de treball i categories laborals, així com permisos retribuïts, vacances, assetjament laboral dins de la relació laboral i excedències. Altres temes que s’hi tracten són les incapacitats temporals, la prestació d’atur, inclosos els subsidis, i, sobretot, consultes sobre compatibilitat, cotitzacions i quantitats. En menor mesura, però igualment importants, consten consultes sobre incapacitats permanents, jubilació i cotització.

Servei d'assessoria professional per a joves /

Ajuntament de Barcelona

Servei d’assessorament laboral de Joves de Barcelona: 4.854 consultes

Des del 2022, els joves d’entre 16 i 35 anys disposen d’un espai especialitzat per informar-se sobre els drets i deures laborals al servei d’assessorament laboral de Joves de Barcelona, impulsat pel Departament de Joventut de l’Ajuntament. El servei ha atès 4.854 consultes de 3.158 persones durant el 2024. La majoria de les atencions s’han adreçat a joves de menys de 25 anys, i el contracte de treball, el conveni col·lectiu, la nòmina i la quitança, les reclamacions d’acomiadaments i les prestacions laborals són algunes de les consultes principals que han arribat a l’assessorament laboral de joves.