Els canvis que venen en el sector energètic

2
Es llegeix en minuts
Alfredo Eguiagaray
Alfredo Eguiagaray

Soci de l'auditoria Ernst & Young

ver +

Les principals companyies del sector energètic anticipen canvis d’abast a nivell global en els propers anys, propiciats, en gran manera, per l’avenç de les renovables i l’auge de nous models comercials. Les energies renovables rellevaran els projectes de carbó, i la generació de gas serà cada vegada més important per sostenir la flexibilitat del sistema. Així mateix, es preveu un augment de la inversió en novestecnologies, i la proliferació de projectes d’'start-ups' innovadores, especialment en les àrees de 'retail' i de serveis digitals enfocats al consumidor.

Per adaptar-se a aquests focus de transformació, les empreses del sector estan modificant les seves carteres, la qual cosa es tradueix en un repunt en l’activitat de fusions i adquisicions al sector. Així, el 2017 es van registrar operacions corporatives per valor de 200.200 milions de dòlars al sector a nivell mundial, el nivell més alt dels últims vuit anys, segons es desprèn de l’última edició de l’estudi 'Power Transactions and Trends', elaborat per EY.

Espanya va ser el tercer mercat més actiu d’Europa i el sisè a nivell mundial en transaccions al sector, registrant operacions per valor de 7.200 milions de dòlars, només superat pel Regne Unit i Alemanya. Aquestes xifres indiquen que, després de la incertesa generada pels últims canvis regulatoris d’abast tant en la retribució de l’energia d’origen renovable com en l’activitat de distribució, el sector a Espanya sembla haver tornat a l’estabilitat, amb unes sòlides expectatives de creixement en el futur.

Tot això, en un context global en el qual la inversió en actius d’energia renovable recolzats per PPA (amb acords de compra d’energia) continua impulsant la creació de valor: la inversió en renovables es va multiplicar per 1,5 vegades l’any passat a nivell mundial i Europa va concentrar les operacions més rellevants (15.100 milions de dòlars).

Notícies relacionades

Es espera que aquesta tendència continuï en augment, amb inversions previstes a Europa per valor de 110GW entre el 2018 i el 2025 i el desenvolupament en paral·lel de diferents alternatives de suport a aquestes tecnologies, mentre continua el tancament gradual de centrals nuclears i es consolida el segment dels productors d’energia independents (IPP, per les seves sigles en anglès).

A Amèrica i a Àsia-Pacífic, l’activitat també continua en auge, amb un fort focus també en renovables i en el desenvolupament de noves capacitats digitals. De cara al segon semestre del 2018, el sector haurà de seguir amb atenció l’evolució dels principals indicadors econòmics globals, ja que les pujades dels tipus d’interès, especialment als EUA, podrien afectar la inversió en actius de transmissió i distribució. En el cas europeu, es pronostiquen unes expectatives de creixement econòmic moderat, per la qual cosa les perspectives per al sector energètic s’haurien de mantenir estables.