JOAN ANTONI PONS-SERÉS PRESIDEIX L'OENAGÉ PROiNFANTS

«Atenem la infància a la perifèria de grans ciutats»

zentauroepp50786008 proinfants191109132027

zentauroepp50786008 proinfants191109132027 / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Carme Escales

Ajuntar talent, esforç i recursos cap a una mateixa missió, una cosa que per a molts acceleraria la consecució de propòsits a mans de tantes oenagés locals i internacionals, va ser el queProinfantsva fer fa cinc anys. L’entitat sense ànim de lucre que presideix Joan Antoni Pons-Seré va sumar les voluntats i acció que havien posat en marxa dues entitats compromeses amb la infància: Aasara i Gra d’Arròs.

Un exemple d’unió d’èxit.

Sí. Al seu dia potser no vam donar la importància que es mereixia al fet de fusionar-nos, segurament perquè continuem significant una microentitat sense ànim de lucre en el conjunt de tantíssima gent que s’ocupa de la infància.

Però Proinfants ho fa en una ubicació molt concreta.

Ens centrem en la perifèria de les grans ciutats a les quals arriba la població desplaçada forçosament des de l’àmbit rural. I sempre amb la vista posada en els nens i nenes que moltes vegades són els grans oblidats en aquest context.

¿Per quines causes arriben a aquest entorn urbà?

La majoria ho fa buscant feina i oportunitats per guanyar-se la vida, sobreviure i mantenir la família. D’altres arriben a aquesta perifèria fugint de zones de violència, com passa a Colòmbia; o bé, en el cas de l’Índia, es desplacen per causes naturals, com la sequera. Més enllà de la pobresa, el món rural està molt desprotegit a molts països.

¿Com viuen nens i nenes que PROiNFANTS ajuda?

Per exemple, a Bombai, la ciutat on es va originar la nostra acció humanitària, és una ciutat amb 20 milions d’habitants. Al seu voltant s’acumulen uns grans cinturons de pobresa màxima. La gent dels pobles arriba i munta les seves tendes de campanya, després es construeixen ells mateixos les barraques i van evolucionant fins a crear un barri. Generalment, un o dos membres de la família van trobant feina, però molts dels nens que viuen en aquesta perifèria estan totalment desatesos.

¿I com procedeix PROiNFANTS?

Nosaltres sempre treballem a través de centres i organitzacions de proximitat, els que estan a primera línia. Les anomenem contraparts. Recolzem la tasca que fan. El nostre recolzament va néixer a Bombai, una ciutat amb 20 milions d’habitants, en la qual vam descobrir el fenomen dels ‘street children’, nens i nenes que vivien en estacions ferroviàries. Estaven sols. I agents locals els portaven a centres de dia. Veient el que feien a favor d’aquests nens va néixer Aasara fa 19 anys, prioritzant les criatures abandonades, ajudàvem al seu acompanyament sanitari, alimentari i educacional.

¿Avui on actuen?

A quatre ciutats de quatre continents: Medellín (Colòmbia), Dakar (Senegal), Bombai (Índia) i a Catalunya, ho hem fet a Ciutat Meridiana i actualment tenim un programa de beques per a nens i nenes amb necessitats educatives especials a l’Escola Pia de Salt, a Girona, amb vuit beneficiaris i un programa d’acollida, reforç escolar i lleure formatiu per a 130 nens i nenes de barris invisibles d’Horta-Guinardó en entorns desfavorables, amb el centre juvenil Martí-Codolar.

Sempre observant localment els ajuts existents.

Sí. PROiNFANTS no tenim ni personal desplaçat al territori, ni tècnics, i expatriats. Busquem finançament per a petits projectes. A través de les quotes dels nostres 160 socis i sòcies, majoritàriament de Barcelona, i també amb el que recaptem amb esdeveniments puntuals que organitzem. Són sempre microprojectes, que poden rondar entre els 3.000 i els 8000 euros, molt enfocats en l’educació i majoritàriament en entorns de barriades urbanes de grans ciutats. Les ciutats presenten uns grans dèficits d’atenció a la infància.

L’educació com a paradigma de millora.

Sempre. Entenem que l’ajuda més efectiva que podem donar, recaptant recursos per transferir organitzacions de proximitat, és recolzar l’educació de nens i nenes pel món d’oportunitats que la formació els ofereix fora de la pobresa, a través de la cultura per poder defensar els seus drets. Per això procurem becar estudis i assegurar la continuïtat de tot el cicle formatiu.

Gòspel el Dia Universal de la Infància

Notícies relacionades

Amb motiu de la celebració del Dia Universal de la Infància, el divendres 22 de novembre les 21 hores a la basílica de Santa Maria del Pi de Barcelona tindrà lloc un concert solidari a càrrec del Cor Gòspel Gràcia. Amb entrades al preu de 15 euros i una fila 0 reservada per a donatius especials, la recaptació anirà destinada als projectes que l’oenagé catalana PROiNFANTS duu a terme en aquests moments. Les entrades poden adquirir-se a través del portal www.entradium.com, i a l’oficina de PROiNFANTS (www.proinfants.org).

Segons va explicar el president de l’oenagé catalana, Joan Antoni Pons-Serés, un projecte en el qual pròximament col·laborarà PROiNFANTS aportant ajut econòmic gràcies a la recaptació de donatius, com els del concert del dia 22, farà possible l’operació quirúrgica d’una cardiopatia a un menor del Senegal. La intervenció es farà a l’Hospital Sant Joan de Déu, i per aconseguir-ho serà necessari patrocinar el viatge d’anada i tornada del menor, a més de l’assistència mèdica i la seva estada al centre hospitalari. Un altre dels projectes de l’oenagé que presideix Pons-Serés és la posada en marxa d’una escola de primària al barri de Sam-Sam a Dakar.

Temes:

+Persones