INICIATIVA DE FUNDESPLAI

educant per a la ciutadania global

Ens hem de comprometre a teixir nusos que ens connectin activament per la defensa dels drets fonamentals

zentauroepp51718371 fundesplai200113105549

zentauroepp51718371 fundesplai200113105549

3
Es llegeix en minuts
Susagna Escardíbul / José Antonio Ruiz

Quan acabem d’entrar en la nova dècada podem afirmar que vivim en un món amb reptes sense precedents relacionats amb la sostenibilitat i la pau: migracions i refugi, canvi climàtic, gana i pobresa, totes les formes de desigualtats i injustícies... Aquests reptes concerneixen tota la humanitat, superen els límits de qualsevol frontera i és obvi que requereixen una perspectiva global per afrontar-los. Exigeixen un canvi urgent en la manera de pensar i de governar, de viure i de conviure. Ens obliguen a prendre consciència de la interdependència dels nostres actes i reconèixer la responsabilitat col·lectiva que tenim respecte a les altres persones, al nostre planeta i en tots els sistemes de vida.

Som moltes les entitats educatives que treballem per un món millor. En el cas de Fundesplai, ho estem fent des de fa 50 anys i ara reafirmem el nostre compromís situant al centre de la nostra actuació el compliment dels ODS, els objectius de desenvolupament sostenible emmarcats a l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.

Entre altres iniciatives, durant els pròxims anys impulsarem una sèrie de propostes educatives que giraran entorn de la Convivència i la Sostenibilitat que treballarem amb més de 104.000 nens, nenes i joves d’esplais i centres escolars de tot Catalunya.

La primera proposta educativa de Fundesplai és NuSOS, que defensa la justícia global i la diversitat com a valor indispensable

La primera d’aquestes propostes educatives es titula NuSOS i posa el focus en el tema de la mobilitat de les persones, les migracions i el refugi. Té com a finalitat que els diferents col·lectius amb els quals treballem reconeguin els Drets Humans i la diversitat com a valors indispensables. En l’actual context de creixent diversitat (entesa en un sentit ampli), i d’increment dels discursos xenòfobs, és molt necessari redoblar els esforços perquè els nens, nenes i joves se socialitzin en aquests valors i treballar per combatre l’alterofobia en les seves diverses manifestacions.

Amb la proposta NuSOS, que vam posar en marxa al setembre, reivindiquem quatre aspectes que segons el nostre parer són fonamentals: el principi de justícia global i la pervivència dels Drets sense condicions i per a tothom; la defensa dels valors democràtics i el reconeixement de la diversitat com a valor indispensable per a la cohesió i la convivència; la reflexió sobre l’impacte social i ambiental dels nostres estils de vida i, finalment, el foment d’una consciència de ciutadania global que anteposa el sentiment de pertànyer a una humanitat comuna per sobre dels límits que defineixen els estats.

NuSOS també és una oportunitat per revisar les nostres mirades i narratives, a nivell personal i professional, a fi que cap diversitat derivi en desigualtat. Prendre consciència, com diu Angélica Dass (impulsora del projecte Humanae), de quan «tractem altres éssers humans com menys humans». Per això, és imprescindible que vetllem per la inclusió de totes les veus (pluricultural, discapacitat, edat, gènere ...) en els nostres projectes. Impulsar activitats que decididament fomentin l’apreciació de les altres persones i serveixin per desmuntar visions estereotipades. Revisar permanentment perquè ningú està exempt de pors i prejudicis. Ampliar el coneixement i els referents sobre la diversitat de procedències i cultures amb què convivim.

Per poder treballar tots aquests aspectes amb nens i nenes i joves de 3 a 18 anys, el programa, compta amb propostes d’activitats de lleure per a totes les edats, enfocades a despertar l’esperit crític i aprofundir en els continguts; un eix d’animació amb uns personatges (la Bolboreta i la Ubuntu) que actuen com a fil conductor i dos reptes col·lectius per reforçar la incidència al territori.

El pròxim 21 de març, dia contra el racisme i la xenofòbia, impulsarem una campanya contra els murs mentals i físics que ens separen

Notícies relacionades

El primer repte ja es va dur a terme el passat 20 de novembre en el marc de la celebració dels drets de la infància. Milers de nens i nenes van manifestar la seva indignació davant de la vulneració dels drets de la infància migrant i refugiada. El 21 de març, dia internacional contra el racisme i la xenofòbia, impulsarem la campanya #mespontsimenysmurs per infondre el missatge que necessitem més unió i vèncer els murs mentals i físics que ens desconnecten de les altres persones.

Avui, més que mai, individual i col·lectivament ens hem de comprometre a teixir nusos que ens connectin activament per la defensa dels drets fonamentals. Fer-ho és una aposta imprescindible per a la transformació del nostre món.

Temes:

Nens