La nova intuïció

La intuïció era l'única eina que fa uns anys podíem utilitzar per resoldre certs problemes. Avui, potents ordinadors analitzant dades ho poden fer. La 'big data' ens ajudarà de manera que mai abans hem conegut.

La nova intuïció_MEDIA_1

La nova intuïció_MEDIA_1 / EFE / Shawn Thew

5
Es llegeix en minuts
PABLO RODRÍGUEZ

Les ones gravitacionals, recentment descobertes per l'institut LIGO, reafirmen els resultats de la teoria de la relativitat d'Einstein, i donen lloc una altra vegada a poderoses fantasies com poder aturar el temps, escapant de la gravetat, o fins i tot fer anar el rellotge marxa enrere per poder anticipar-nos al futur i predir les coses abans que passin.

La big data i la intel·ligència artificial també ens permeten avui somiar amb un món on puguem escapar, en aquest cas de la intuïció, i poder prevenir el que passarà utilitzant dades i algoritmes; és a dir, anticipant-nos de manera segura, fiable, i repetible.

Fa uns anys, la intuïció humana era l'única eina que podíem utilitzar per resoldre certs problemes. Per exemple, per planejar un vol amb múltiples escales es necessitava un agent de viatges amb molta experiència i anys de treball que, usant tota la seva intuïció, dissenyés un itinerari de baix cost que complís els teus requisits. Avui, potents ordinadors analitzant un gran nombre de dades són capaços de realitzar aquesta tasca de manera molt més eficient, repetible, exacta i ràpida. Gràcies a això, els agents de viatges s'han enfocat a com millorar la teva experiència i no a calcular rutes al millor preu.

Aquesta transformació gradual d'una cosa que és aparentment intuïtiva en una cosa que és aparentment mecànica (i per tant capaç de ser completada per un ordinador), continua a passos de gegant. Independentment de si considerem que això és intel·ligència o no, hem d'esperar grans avanços en aquest camp en els pròxims anys.

Internet ha crescut i evolucionat fins a punts que era impossible imaginar fa 50 anys i ha fet canviar la vida de milers de milions de persones. Des de l'objectiu inicial de la seva invenció, la comunicació instantània entre màquines i persones, passant per la seva fase com a mitjà de difusió de continguts i creació de comunitats interactives a nivell global, arribant fins al seu actual ús massiu, on les nostres activitats tenen cada vegada més un component digital, generant grans quantitats de dades i rastres digitals.

Considerem per exemple la internet of things (IoT), probablement una de les àrees més prometedores del desenvolupament tecnològic, que connectés tots els objectes que ens envolten entre ells i a internet gràcies a un nou tipus de sensors, que necessiten tan poca bateria que es poden implementar en llocs sense subministrament d'energia. Les dades produïdes per aquests sensors ens podrien ajudar a predir el trànsit a les ciutats, a anticipar crisis energètiques, a prevenir problemes d'infraestructures en grans companyies, a fer que els cotxes fossin més intel·ligents, que les joguines prenguessin vida o que poguéssim controlar objectes o coses amb la ment; un exemple d'això són les pròtesis robòtiques.

Aquesta gran quantitat de dades que sorgeixen de la nostra interacció amb el món digital necessiten ser processades amb tecnologies que, al seu torn, ens permetin extreure patrons de comportament per poder així predir el futur. El machine learning i la intel·ligència artificial aprenen de grans quantitats de dades per crear models de comportament i extreure conclusions amb les quals predir què passarà. Encara que en el passat havien tingut un èxit limitat, en l'actualitat aquestes tecnologies estan experimentant una nova època daurada gràcies a la disponibilitat de grans quantitats de dades útils, la millora en la potència de processament dels ordinadors i l'expansió de xarxes de comunicació per recollir dades i distribuir-les.

L'ús més avançat d'aquestes tecnologies podria tenir un enorme impacte en la vida dels éssers humans. Avui sabem que, tard o d'hora, la intel·ligència artificial i la big data seran capaces de predir alguns aspectes del futur de la vida quotidiana de les persones, comptant, és clar, amb el seu permís explícit. Per exemple, podran predir la probabilitat de patir una malaltia com la diabetis en funció de la teva dieta; el risc de tenir un accident de trànsit segons el teu estil de conducció; la capacitat de poder endeutar-te amb garanties segons quin sigui el teu cercle social; saber cap on es propagarà una pandèmia per poder aturar-la a temps; anticipar l'atur en una regió o predir el resultat d'un partit de futbol basat en com els jugadors es passen la pilota.

A mesura que es recopilen més i més dades sobre el que fan les persones, sobre com es comporten o com s'alimenten, es genera més informació que determina les conseqüències probables o improbables dels seus actes. Aquesta combinació de la recopilació de dades i l'aprenentatge automàtic marca el principi d'una societat basada en les dades.

Un bé personal

I per aconseguir aquesta societat, haurem de prestar gran atenció i respecte a la privacitat, donant a l'individu la capacitat que sigui l'amo de les seves dades i en tingui el control, perquè ell sigui el gran beneficiat d'aquesta revolució. L'objectiu ha de ser aconseguir una societat en què les dades siguin tractades com un bé personal, on cada ciutadà tingui el dret de compartir, esborrar o analitzar les seves dades.

Notícies relacionades

I en aquesta societat ¿quin paper tindrà la intuïció? ¿Serem capaços d'escapar de la gravetat que corba l'espai per poder anticipar-nos al futur? ¿Será la big data capaç de predir què ens espera? Podríem pensar que els ordinadors, la big data i els algoritmes podran resoldre qualsevol problema, que no existirà res que un ordinador no pugui solucionar. No obstant Alan Turing, l'inventor de la intel·ligència artificial, va demostrar que hi ha problemes que les màquines i les dades mai seran capaces de resoldre, que hi ha coses que no són computables, i és aquí on la màgia de la creativitat, la intuïció i la passió humana entren en joc.

Si els ordinadors seran capaços de substituir moltes de les activitats que fem avui només el temps ho dirà, però el que sí és clar és que la big data, la computació i aquest món hiperconnectat ajudaran els humans de manera que mai abans hem conegut.