Col·labora:

DESPLAÇATS PER LA GUERRA DE SÍRIA

Cooperació al Líban

Un equip de l'AMB viatja al Pròxim Orient per supervisar els seus projectes d' ajuda als refugiats

lbenavides34746803 visita del  rea metropolitana de barcelona  amb  a diferente160722134838

lbenavides34746803 visita del rea metropolitana de barcelona amb a diferente160722134838

2
Es llegeix en minuts
LUIS BENAVIDES

Dels cinc milions de desplaçats generats per la guerra a Síria, un milió i mig han trobat refugi en un país limítrof com és el Líban, amb la gran responsabilitat i problemàtiques que això comporta per a un país tan petit i dens. I és que els desplaçats en aquest país, comptant els refugiats palestins, uns 320.000, ja representen un terç de la població total, estimada en 5,9 milions d’habitants.

Un equip de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) encapçalat per Alfred Bosch, vicepresident d’Internacional i de Cooperació, va visitar recentment el Líban per comprovar sobre el terreny els projectes d’ajuda humanitària en què participa l’ens metropolità. «Ha sigut un viatge breu, de tres dies, però totalment justificat. Volíem comprovar de primera mà que funcionen els projectes que estan en marxa, i explorar noves vies de col·laboració per ajudar els refugiats», explica Bosch, que recorda que una de les primeres decisions al crear l’Àrea d’Internacional i de Cooperació de l’AMB el juny del 2015 va ser destinar 251.000 euros a projectes per millorar les condicions de vida dels refugiats.

ACCIONS CONCRETES

«Tenim assumit que acollirem pocs refugiats perquè el Govern espanyol no facilita les coses, i hem de denunciar aquesta situació, però no podem quedar-nos en la queixa. Hem de fer alguna cosa», explica Bosch, que s’ha entrevistat tant amb alcaldes de ciutats com Byblos, Sidó, Trípoli i El Mina com amb refugiats sirians procedents de tres assentaments diferents.

 

COFINANÇAMENT

La comitiva de l’AMB, acompanyada per un equip de la xarxa de ciutats MedCities, va visitar un dels camps informals situat a la vall de la Beqaa, on es treballa per millorar les canalitzacions d’aigua per augmentar la higiene i l’accés a l’aigua potable dels refugiats. L’ens metropolità cofinança el projecte, desenvolupat per l’oenagé Acció Contra la Fam i pressupostat en uns 61.000 euros, a través del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.

Els altres dos grans projectes en marxa que compten amb el recolzament de l’AMB estan relacionats amb la gestió dels residus, amb la creació d’una planta de separació de residus a Trípoli, i la capacitació laboral, amb la posada en marxa d’un centre de formació ocupacional a Sidó conjuntament amb la Fundació Hariri. «Hem de millorar les condicions de vida i generar oportunitats, sense oblidar mai que la millor manera d’ajudar és acabar amb la guerra a Síria, que està en l’arrel del problema. La gran majoria dels refugiats somien poder tornar aviat al seu país», puntualitza el vicepresident.

L’AMB destina actualment un milió d’euros a acció i projectes internacionals i de cooperació, i l’objectiu és arribar al 0,7% dels recursos propis. Això suposaria destinar a la cooperació internacional més d’1,5 milions d’euros anuals a partir del 2019.

NOVA LÍNIA D’AJUDES

Notícies relacionades

L’ens metropolità aportarà fins a 500.000 euros a altres projectes de cooperació internacional impulsats per ajuntaments metropolitans i oenagés del territori. A finals d’agost s’obriran les convocatòries per sol·licitar aquestes ajudes, per primera vegada obertes a projectes en països afectats pel desplaçament forçós de persones.

L’ens finançarà fins al 70% dels projectes aprovats, que hauran d’estar relacionats amb «les competències de l’AMB, les que garanteixen els serveis bàsics, com l’accés a l’aigua, l’urbanisme, les vivendes o el tractament dels residus», subratllen fonts metropolitanes.