Patrocina:

ENTREVISTA

Ana Maiques: "El repte és la qualitat de vida"

EL PERIÓDICO i Mobile World Capital Barcelona descobreixen, cada dues setmanes, els perfils més innovadors i creatius construeixen una societat millor a través de la tecnologia

zentauroepp28020400 economia ana maiques starlab190530203007

zentauroepp28020400 economia ana maiques starlab190530203007

2
Es llegeix en minuts
Estel Estopiñan

Ana Maiques dirigeix Neuroelectrics, pionera en teràpies que combinen l’electroestimulació i la intel·ligència artificial per millorar la vida de persones amb malalties del cervell.  

¿Intel·ligència artificial contra l’alzheimer?

Sí. Utilitzem el ‘machine learning’ per entendre l’activitat cerebral de la persona i personalitzar els estímuls segons el cervell i la patologia que té. Estem fent un estudi clínic per reduir les crisis epilèptiques en nens que no responen a la medicació. I també treballem per millorar el deteriorament cognitiu dels malalts d’alzheimer. 

Però tardarem anys a veure aquesta tecnologia aplicada...

L’estudi clínic contra l’epilèpsia s’acabarà en dos anys i el de l’alzheimer podria ser que en quatre. És la part més frustrant per a un emprenedor en un sector tan regulat: veure tants pacients que necessiten solució immediatament.

¿La transformació digital farà que visquem més?

Ens ajudarà a viure més i, sobretot, millor. El repte és la qualitat de vida. Ens ajudarà a prevenir i a entendre millor els riscos per a la salut. I veurem pacients diagnosticats, tractats i monitorats a casa seva. 

Neuroelectrics uneix la ciència, la tecnologia i l’empresa, un triangle complex.

Sí, són cultures molt diferents. De vegades la investigació veu l’empresa com una part fosca, però és fonamental perquè la tecnologia arribi al mercat. Hem de canviar aquesta visió i convèncer les empreses i els inversors perquè apostin per la investigació a llarg termini. 

¿Una solució són els equips mixtos?

Sí, i els currículums mixtos. A molts científics els convindria entendre com funciona el món de l’empresa, i l’emprenedor hauria de tenir més coneixements tècnics. 

Starlab va néixer d’un fracàs. ¿Què va aprendre?

Que res és segur i que tot pot canviar molt ràpid. Un fracàs et dona disciplina en la gestió econòmica, et fa ser rigorós i t’ensenya a ser perseverant i no parar fins a aconseguir-ho. 

¿Què més necessita un emprenedor?

Tenir una visió, una idea innovadora, però això no és suficient. La clau és executar-la perquè es converteixi en una cosa de valor. I ha de tenir passió.

Notícies relacionades

Emprenedora, mare de quatre fills... ¿Quan deixarà de ser una anomalia?

La solució són més dones en llocs de responsabilitat i de més visibilitat. Quant a la maternitat, ser emprenedora et dona més llibertat, però en qualsevol empresa s’ha de poder compatibilitzar tot, i mesurar les dones pel seu rendiment. Ningú hauria de renunciar a la seva vida personal per la seva vida professional.

Temes:

Startups