ENTREVISTA
Joan Bigorra: "El robot no visitarà; ajudarà el metge"
EL PERIÓDICO i el Mobile World Capital Barcelona i descobreixen, cada dues setmanes, els perfils més innovadors i creatius que estan construint una societat millor a través de la tecnologia.
joan-bigorra
Joan Bigorra és metge, director d’Estratègia i Innovació de l’Institut de Salut Global de Barcelona i assessor sènior d’Innovació del’Hospital Clínic. Treballa –assegura ell mateix– per transformar el coneixement en prosperitat, entesa com a millor salut i millor envelliment.
5G, intel·ligència artificial... ¿Tanta tecnologia significarà millor salut?
Per començar, l’atenció sanitària arribarà a llocs en els quals ara és impossible. A més, podrem aprofitar el coneixement en cada experiència. Utilitzarem totes les dades clíniques a nivell individual i col·lectiu perquè la medicina avanci més ràpid. També tindrem medicina predictiva i personalitzada. I participada, és a dir, serem actors de la nostra salut.
¿Tindrem més possibilitats de salvar-nos d’un atac al cor?
Això ja està passant. Monitoritzem el pes, la freqüència cardíaca i l’electrocardiograma del malalt des de casa seva i el dispositiu ens adverteix si s’està descompensant. Llavors l’hospital actua preventivament, li canvia la medicació i evita que acabi a urgències.
Si ja és possible, ¿per què no ho generalitzem?
En salut, necessitem validar-ho a tots els nivells: tecnològic, clínic ètic i legal. A més, hi ha la gestió del canvi. La digitalització és un canvi cultural que necessita líders que ens treguin pors i que ha d’abordar tota la societat, no només metges i infermeres. El sector té tendència a ser conservador...
¿Quines tecnologies impactaran més en la nostra salut?
La més immediata és la 5G, que ens permetrà arribar a llocs remots. La intel·ligència artificial també tindrà un gran impacte i ajudarà els metges a treballar millor. Però en cap cas, almenys en 20 anys, es podrà substituir el professional sanitari. Les màquines no poden assumir responsabilitats.
¿No veurem robots mèdics?
Un robot no passarà visita ni tranquil·litzarà un pacient. L’ajudarà a fer millor la seva feina, però la part humana sempre dependrà d’una persona. Els professionals han de veure la part positiva de la digitalització i apreciar que la medicina no va només de tecnologia. La persona que faci una resistència numantina al canvi sí que li costarà adaptar-se a la digitalització.
Notícies relacionades¿Barcelona pot liderar aquesta revolució de l’‘e-health’?
En té les bases. Per començar, un dels millors sistemes sanitaris del món. És cert que pateix per la crisi i l’augment de la població, però el canvi digital és part de la solució. És el moment del lideratge i d’un compromís clar. La digitalització pot ser brillant i competitiva a escala internacional, però hem d’integrar metges i malalts en la revolució.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín