Patrocina:

ENTREVISTA

Federico Ruiz: «El 5G és un tren que no podem perdre"

EL PERIÓDICO i Mobile World Capital Barcelona descobreixen, cada dues setmanes, els perfils més innovadors i creatius que estan construint una societat millor a través de la tecnologia.

deferico-ruiz

deferico-ruiz

2
Es llegeix en minuts
Estel Estopiñan

Federico Ruiz és el responsable del’Observatori Nacional 5G, que mesura l’impacte d’aquesta tecnologia en la societat i l’economia. Compta amb una àmplia experiència com a enginyer de telecomunicacions i també com a emprenedor. 

L’Observatori Europeu del 5G situa Espanya entre els països de la UE que més clarament aposten per aquesta tecnologia. ¿Què queda per fer?

Hem fet els deures licitant espectre (el terreny en què els operadors construiran la seva xarxa); desplegant pilots i comptem amb l’impuls de Mobile World Capital Barcelona, del congrés de mòbils i amb la complicitat de tota mena d’empreses i institucions. Estem preparats, però no podem esperar el 5G com una tecnologia caiguda del cel.

¿Què vol dir?

Que hem d’aprofitar l’oportunitat. En els usos industrials no hem fet res més que començar. Això és un enorme avantatge per a una ‘start-up’ o una pime, perquè el 5G industrial està encara en una fase molt primerenca. Una de les funcions de l’Observatori és recordar a la indústria que és important agafar a temps aquest tren. Això implica tota mena d’empreses, des de Ferrovial o Acciona fins a una ‘start-up’ o una pime.

Més enllà de proves pilot, ¿quan tindré 5G al meu mòbil? 

De manera massiva, és probable que a començaments del 2021. Aleshores és d’esperar que els operadors hagin completat un desplegament significatiu, hagin madurat, tinguin plans de tarifes i la majoria dels fabricants hauran llançat ‘smartphones’ adaptats i a preus competitius. Però hi ha algunes incògnites. La disputa entre la Xina i els EUA no hauria de posar en risc aquest termini, però hi podria arribar a influir una mica. 

¿Pagaré més per utilitzar el meu mòbil? 

¡Això ho hem de pregunta als operadors! S’haurà de veure com evolucionen els plans de tarifes. Per exemple, si s’inclou 5G en els plans bàsics o quina estratègia de preus aplicar en el previsible augment del consum de dades. En funció de la demanda de l’usuari, els operadors podrien accelerar o alentir el desplegament de les seves xarxes.

¿No és exagerat dir que el 5G canviarà les nostres vides? 

Per a l’usuari, el 5G ofereix més capacitat al seu mòbil. Però el que realment és nou és el seu ús en l’empresa, en la indústria. Quan s’utilitzen les seves capacitats de gran ample de banda, baixa latència i alta disponibilitat és quan té una rellevància completament nova. El 5G proporciona millor connectivitat, ni més ni menys. És una excel·lent tecnologia facilitadora de la internet de les coses i la intel·ligència artificial.

Notícies relacionades

¿I serà això el que canviarà les nostres vides?

Sí. En el terreny de la salut, per exemple, veurem el cirurgià connectat. Es podran projectar cures i serveis de salut a distància. El cotxe connectat també oferirà un increment de la seguretat. I tot això està molt més a prop del que pensem. Podem destacar l’ús del 5G en un entorn professional, en fàbriques o en logística. Hi ha nombroses aplicacions possibles: robots connectats; fresadores intel·ligents; controls de qualitat a temps real; intel·ligència artificial aplicada a línies de muntatge, etcètera.