fira referent

El degoteig de baixes deixa el Mobile World Congress penjant d'un fil

L'organització, GSMA, avaluarà divendres si se celebra la mostra del 24 al 27 de febrer

mobiles-bajas / periodico

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Penjant d’un fil. I molt prim. El degoteig de baixes per al MWC 2020, previst a Fira de Barcelona del 24 al 27 d’aquest mes, fa perillar cada vegada més la seva normal celebració, malgrat les crides a la calma de les Administracions i agents socials.

El temor del coronavirus està començant a afectar de forma seriosa aquesta fira de mòbils, la més important del món. Amb el pretext de prioritzar la salut dels seus empleats i clients com han fet les que els han precedit, ahir mateix van comunicar que han optat per no assistir a l’esdeveniment d’aquest any, les nord-americanes IntelCiscoFacebookMcAfee,  SprintAT&T i la xinesa Vivo. Amb aquestes ja són més de 20 les companyies que s’han donat de baixa.

Altres empreses (en total el saló compta amb 2.800 expositors) mantenen ara per ara la seva intenció de participar-hi, però en alguns casos amb delegacions més reduïdes, com és el cas del gegant xinès Huawei o la coreana Samsung –de presentació aquest dimarts a San Francisco (EUA)–, dos dels pesos pesants del sector.  

El consell de GSMA, la patronal sectorial i organitzadora de la fira, es reunirà divendres que ve per avaluar la situació creada per les cancel·lacions de firmes tecnològiques davant de la crisi del coronavirus i determinar si segueix endavant amb l’esdeveniment.

Decisió

Tot i que la reunió està prevista des de fa temps i es porta a terme cada any uns dies abans del MWC, en aquesta ocasió les desercions de participants, alguns d’enorme pes, com la sueca Ericsson o marques de primera fila com Amazon Sony fa que tingui una especial rellevància. En aquest sentit s’espera que l’organització prengui una decisió sobre això, segons fonts del sector coneixedores de les converses.

Sobre la taula hi ha qüestions com la relació contractual entre els expositors i l’organització o si la cancel·lació es deu o no a una causa de força major (per exemple una declaració d’emergència sanitària que les autoritats espanyoles no han declarat) que faciliten que les companyies d’assegurances es facin càrrec d’alguns dels costos, segons fonts del sector.

Mantenir 

Fins al moment, GSMA s’ha mantingut ferm en la seva intenció que se celebri la fira, que porta 14 anys a la capital catalana, on ha contribuït a crear un ecosistema de ‘start-ups’ i empreses tecnològiques. En els últims dies, l’organització s’ha esforçat a anunciar diferents mesures per calmar els ànims de les companyies, que van des de prendre la temperatura als assistents a impedir l’entrada als qui hagin estat a la Xina menys de 14 dies enrere, el període d’incubació que ara ha sigut també qüestionat pel director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Grans operadores com Telefónica, Vodafone o Orange han mantingut contactes informals en els últims dies per decidir què han de fer. En tot cas seguiran pendents de com evolucionen els esdeveniments i cada una prendrà la seva pròpia decisió, segons fonts del sector, informa Pilar Enériz. Del que facin aquestes companyies, integrants de la mateixa GSMA, dependrà el desenvolupament de l’edició d’aquest any del MWC. 

Telefónica, que és l’amfitrió del certamen, manté ara per ara els seus plans, igual com Orange que en tot cas «segueix de prop la situació» perquè assegura que «la salut i seguretat» dels seus empleats és la seva «prioritat», informa Sara Ledo. Es dona la circumstància que el primer executiu de l’operadora francesa, Stéphan Richard, és alhora president del consell de GSMA.

Preparació d’estands

Notícies relacionades

En tot cas, els treballs de preparació d’infraestructures i estands a la Fira a la Gran Via en els termes de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat segueixen amb normalitat. A l’espera que la reunió de divendres, la GSMA està en contacte permanent amb Fira de Barcelona i amb les administracions implicades per garantir que el MWC compti amb totes les mesures de prevenció sanitària necessàries per acollir un esdeveniment tan multitudinari com aquest.

Tot i que inicialment la GSMA va estimar en 492 milions d’euros l’impacte econòmic d’aquesta edició del Mobile i va calcular que superaria els 110.000 assistents, ja es dona per fet que serà impossible arribar a aquestes xifres. El 2019, el Mobile va batre un nou rècord d’assistents amb uns 109.000 visitants. Del total de participants, GSMA calcula que els que procedeixen de la Xina són entre 5.000 i 6.000, encara es desconeix quants optaran per no volar a Barcelona ja que firmes com Huawei i ZTE han confirmat que vindran, però que incrementaran la presència del seu personal d’Europa.