La gran fira tecnològica

L’aliança entre la Unió Europea i les ‘telecos’ marca l’inici del Mobile World Congress

Els gegants de les telecomunicacions mostren la seva cooperació per impulsar el sector digital en la tornada del congrés tecnològic a Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat

  • Segueix en directe l’última hora de l’MWC

MANU MITRU

4
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tot i que el cel ha estat completament gris, aquest dilluns ha sigut com un raig de sol per a les grans operadores de telecomunicacions. El Mobile World Congress (MWC) ha tornat a Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat amb una aparença similar a la d’abans de la pandèmia i amb la ratificació de l’aliança entre les ‘telecos’ i les autoritats de la Unió Europea (UE) perquè els gegants tecnològics contribueixin al cofinançament de les xarxes de connectivitat a internet.

«Necessitem trobar un model perquè hi hagi un repartiment just del cost de les xarxes», ha assenyalat el comissari europeu del Mercat Interior, Thierry Breton, que dijous passat va obrir un consulta perquè es debati com aquesta reivindicació històrica de les ‘telecos’ es pot convertir en llei per al territori europeu. És per això que ha demanat la cooperació de tots els actors involucrats. «Com l’aigua o l’electricitat, la connectivitat és un bé necessari per a tothom».

Pocs minuts abans, les teleoperadores han escenificat aquesta posició compartida. «És el moment de cooperar entre les ‘telecos’ i les grans empreses tecnològiques», ha assenyalat José María Álvarez-Pallete, president de Telefónica i de la GSMA, patronal mundial de la indústria del mòbil i organitzadora del Mobile, que ha reivindicat dècades d’inversions multimilionàries en solitari per aixecar l’arquitectura que sustenta la connexió a la web. «Sense telecos no hi ha futur digital».

Les proveïdores de serveis digitals més grans (GoogleMetaAppleAmazon, NetflixMicrosoft) canalitzen fins al 60% de tot el trànsit a la xarxa, segons dades del sector. Tot i que se serveixen de la infraestructura que han aixecat les ‘telecos’ per impulsar el seu lucratiu negoci, fins ara no han contribuït a aquestes inversions, una cosa que Brussel·les vol canviar. «Els reguladors tenen un gran paper a jugar per garantir que es corregeix aquest desequilibri», ha apuntat Christel Heydemann, consellera delegada de la multinacional francesa Orange, que ha aplaudit l’obertura d’aquesta consulta europea.

Aliança entre ‘telecos’

El Govern d’Espanya també ha mostrat el seu inequívoc suport a les demandes de les operadores. La vicepresidenta i ministra d’Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, ha apressat el procés, que podria allargar-se tot l’any. «Som partidaris que, com abans millor, es faci una proposta legislativa per desenvolupar aquest model de finançament», ha etzibat des dels passadissos de Fira de Barcelona.

La 17a edició del congrés tecnològic a Catalunya també ha començat amb la notícia d’una aliança històrica entre 20 operadores de tot el món, entre els quals Telefónica, Vodafone i Orange, per coordinar-se i monetitzar les seves xarxes i obrir-les als desenvolupadors perquè puguin construir els seus negocis sobre aquesta infraestructura. El sector espera que aquest pacte estratègic tingui un profund impacte econòmic.

Gossos robot i realitat virtual

Aquesta primera jornada ha evidenciat que el Mobile compta amb un estat de salut visiblement més robust que el dels últims anys. La pandèmia de la covid comença a quedar en el passat i això s’ha reflectit en vuit pavellons en ebullició i en passadissos on fins i tot costava avançar les legions de congressistes vinguts de tots els racons del món. És per això que la GSMA estima que aquesta edició acollirà unes 80.000 persones, xifres encara lluny del rècord registrat el 2019 però que apunten a una clara recuperació.

En les seves primeres hores, la fira tecnològica ha presenciat la presentació dels últims dispositius de telefonia mòbil de firmes com Xiaomi, OnePlus o Nokia, però també les demostracions de ‘gadgets’ cridaners com són els gossos robot, els drons, els cotxes intel·ligents, l’anomenada internet de les coses o les ulleres de realitat virtual, encara en una fase de desenvolupament inicial.

Les novetats no només han sigut cosa de les empreses. I és que aquest dilluns el Mobile ha inaugurat Sports Tomorrow Congress, espai desenvolupat amb el Barça dedicat a la innovació tecnològica en els esports, i també Journey to the Future, una àrea immersiva que ha concentrat l’atenció de milers de curiosos.

Sostenibilitat, metavers i IA

Notícies relacionades

De cap a cap del recinte de la Fira de Gran Via s’ha donat cabuda a debats que van des de les xarxes de 5G fins als fenòmens de moda dins del sector, com la intel·ligència artificial (IA) o el desenvolupament del ‘metavers’, impulsats tant pels titans de la indústria com per les empreses emergents reunides al 4YFN, el saló dedicat als emprenedors. Aquestes tendències s’aborden des de diferents angles i també amb perspectiva crítica. Així, s’ha tocat des dels fraus comesos dins del món de les criptomonedes a l’ús industrial que empreses com Amazon, BMW o Pepsico fan de la realitat virtual per optimitzar els seus processos productius.

El Mobile ha tornat amb força. Després de tres anys minvats per la crisi sanitària, aquesta primera jornada ha deixat clar que hi ha ganes de tornar a la normalitat. No obstant, el futur del sector no passa per tornar enrere. És per això que, sota aquesta allau de nous productes i promeses, el congrés ha incidit en l’obligació de posar la sostenibilitat en el primer pla. «És el nostre moment, i està en les nostres mans portar el món per un camí sostenible i resilient, i no deixar ningú enrere», ha remarcat Doreen Bogdan-Martin, la primera dona a dirigir la UIT, l’organisme de l’ONU que regula les telecomunicacions globals. «Ni més ni menys que un futur digital obert, lliure i segur per a tothom».