La gran fira de Barcelona
El Mobile World Congress anticipa les promeses del 6G
La tercera jornada del congrés tecnològic ha estat marcada pel debat sobre els reptes i oportunitats de la sisena generació de telecomunicacions sense fil, molt més veloç que el 5G
Segueix en directe l’última hora de l’MWC
el millor del Mobile, en 360 graus
Velocitat. Això és el que està suposant l’adopció del 5G i el que multiplicarà el 6G en un futur pròxim. Amb aquesta paraula com a lema de la seva última edició, el Mobile World Congress (MWC) està anticipant aquests dies l’onada de promeses i noves oportunitats que portarà la sisena generació de xarxes mòbils, que promet ser una revolució.
El 5G encara està en plena fase de desplegament i de molt per oferir. La GSMA, patronal mundial de la indústria del mòbil i organitzadora del Mobile, estima que les connexions amb aquesta xarxa mòbil superaran els 2.000 milions el 2025, més d’una cinquena part del total, un creixement sense precedents.
Aquest procés d’acceleració ha fet que el 5G torni a estar entre els pesos pesants del congrés tecnològic, que se celebra aquesta setmana a Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat. Totes les innovacions presentades pels expositors als vuit salons del recinte firal, des de la telefonia mòbil d’última generació a la intel·ligència artificial, passant per la realitat virtual o la computació al núvol, passen per la cinquena generació de connexions sense fil. A l’estand de la fundació Mobile World Capital, per exemple, s’han presentat casos concrets al territori català en els quals el 5G està servint per millorar l’eficiència en la gestió pública de l’aigua o per rehabilitar físicament pacients mitjançant programes de fisioteràpia virtual. Sembla ciència-ficció però ja és aquí.
No obstant, la novetat en la qual tots els actors del sector projecten les seves ambicions és el 6G. Per ara és més una promesa que una realitat, però això no ha evitat que es converteixi en un dels temes més comentats del congrés, que funciona com a aparador del futur tecnològic, que està per arribar. El 2017, les promeses d’un 5G llavors inexistent van protagonitzar el Mobile. Aquest any està passant el mateix amb la seva evolució. Molt auguri, però poc palpable. Encara.
Connexions més ràpides i verdes
El 6G promet ser més ràpid i energèticament eficient que el 5G i pot augmentar la capacitat de la xarxa per suportar un flux de dades fins a 500 vegades superior, segons ha explicat Nicolas Kourtellis, codirector de Telefónica Research. I promet fer-ho amb una velocitat de transmissió fins a 10 vegades superior a la del 5G i reduint la latència perquè les connexions succeeixin pràcticament en temps real. Tot això permetrà el floriment de noves tecnologies i aplicacions.
Tot i que encara fan falta molts detalls per saber com funcionarà realment aquesta arquitectura, els experts fixen en el 2030 la comercialització del 6G i en uns anys abans els primers casos d’ús. Fins aleshores, hi haurà fases intermèdies del 5G que aniran millorant les prestacions actuals. És el cas del 5G SA, que multiplicarà per 10 la velocitat de descàrrega.
Aquestes capacitats obriran un oceà d’oportunitats per a un gran ventall de sectors com l’automoció a la sanitat, on aquesta connexió instantània és necessària per pilotar en remot tota mena d’operacions complexes, com és el cas de la telecirurgia. Aquest món, com ja va anticipar la coreana Samsung el 2020, obrirà la porta a molts més dispositius connectats a internet i a les comunicacions mitjançant hologrames, els vehicles autònoms i les experiències virtuals immersives, com l’anomenat metavers.
Carrera entre països i empreses
Les grans empreses ja s’estan preparant per al 6G. Apple, per exemple, està contractant enginyers que permetin integrar aquesta nova tecnologia als seus dispositius i el gegant xinès Huawei ha promès posar en òrbita dos satèl·lits per fer les primeres proves amb 6G.
Com passa amb tota tecnologia puntera, el 6G també ha iniciat una carrera no només entre empreses, sinó també entre països. La Xina porta la davantera i des de 2018 investiga el desenvolupament del 6G. Els Estats Units i la Unió Europea també han començat a establir les bases per a aquesta tecnologia i impulsant projectes en aquesta direcció. Amb el pretext d’un hipotètic espionatge no provat, Washington ha vetat Huawei i d’altres proveïdors xinesos per asfixiar l’avanç estratègic de Pequín.
Pugnes geopolítiques a part, accelerar la recerca i desenvolupament en aquestes xarxes pot suposar un avantatge competitiu per a països com Espanya, que aspira a tenir un rol més protagonista. És per això que ja el 2021 va aprovar un pla d’ajudes de 95 milions d’euros per fer el salt cap a una nova revolució de la connectivitat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça