La gran fira de Barcelona

De robots que operen a predictors de malalties: el Mobile crea l’hospital del futur

Empreses, centres mèdics, universitats i empreses emergents presenten durant el congrés nous dispositius tecnològics que busquen optimitzar les cures i el tracte dels pacients

  • Segueix en directe l’última hora de l’MWC

  • El millor del Mobile, en 360 graus

De robots que operen a predictors de malalties: el Mobile crea l’hospital del futur

Manu Mitru

4
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Robots que ajuden a extirpar un càncer, telemedicina per monitoritzar la salut dels pacients i algoritmes capaços de predir la probabilitat d’un atac al cor. Tot i que sembli ciència-ficció, totes aquestes innovacions ja són una realitat. I són una realitat tecnològica que s’aplica en hospitals de Catalunya, cosa que evidencia que la medicina del futur ja és aquí.

El Mobile World Congress (MWC) fa anys que va més enllà de la telefonia mòbil i que s’ha obert a altres camps d’adopció de la tecnologia. El de la salut és un dels més pioners i això ha quedat evidenciat en aquesta última edició de la fira que s’ha celebrat a Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat, desbordada pel desplegament de tota mena d’eines sanitàries que se sustenten en les xarxes avançades del 5G.

«La tecnologia suposarà un canvi radical per a la salut globalment», ha assegurat Josep M. Campistol, director general de l’Hospital Clínic de Barcelona. En un acte organitzat per la fundació Mobile World Capital Barcelona, aquest metge ha assenyalat que la transformació digital dels hospitals canviarà profundament tots els àmbits de la salut, des de les operacions fins al tracte dels pacients i la formació dels professionals.

Hospitals catalans en l’avantguarda

Aquest centenari centre mèdic públic, el primer en producció científica d’Espanya, és una referència en l’adopció de tecnologia sanitària. El 25% de les visites que fan als pacients són telemàtiques, és a dir, des de casa seva. «La presencialitat serà gairebé una utopia i ens relacionarem de manera virtual», ha afegit. Les innovacions aplicades a l’hospital permeten estalviar molt temps als experts i complementar la seva visió. Així, ha explicat Campistol, fins al 80% de les radiografies depenen de les màquines.

La idea de l’‘smart hospital’ o hospital intel·ligent no és, gens ni mica, nova. Ja el 2010, l’Hospital Sant Joan de Déu, una altra referència en adopció tecnològica, va impulsar un projecte pioner per personalitzar el tracte als seus pacients i acompanyar-los més enllà de les parets del recinte. Més d’una dècada després, aquest centre maternoinfantil fa servir la realitat virtual i el 3D per simular operacions pediàtriques complexes abans de fer-les al pacient. «Aquesta guia permet als cirurgians avançar-se, saber quin volum de tumor s’ha d’extirpar i fer que la quimioteràpia sigui més efectiva», explica Arnau Valls, enginyer d’innovació i cap de projecte de l’hospital. A més, utilitzen la intel·ligència artificial per detectar malalties, robots socials per acompanyar pacients complexos i han creat I4KIDS, un ‘hub’ d’innovació pediàtrica per impulsar nous dispositius mèdics.

L’Hospital de Sant Pau també ha participat aquests dies en el Mobile. El 2018, aquest centre barceloní d’alta complexitat va impulsar Barcelona Health Hub, una associació tecnològica que reuneix més de 400 corporacions, hospitals, empreses emergents, universitats i inversors per accelerar el finançament de projectes d’innovació en la salut digital. El BHH ha sigut present en diversos actes del 4YFN, el saló que el congrés dedica a l’ecosistema emprenedor.

Tecnologies disruptives

Aquests dies, l’MWC ha acollit l’exposició de diverses tecnologies disruptives. És el cas de Rob Surgical, una ‘start-up’ nascuda el 2012 de la Universitat Politècnica de Catalunya. A través d’uns comandaments i utilitzant el 3D, els cirurgians poden controlar un robot que permet fer cirurgies abdominals híbrides, i donar-los més capacitat de precisió i flexibilitat en les intervencions. «A més és una plataforma oberta, que es pot adaptar a tots els hospitals, cosa que fa que el sistema sigui més eficient», explica Jaume Amat, emprenedor rere aquest projecte que ja ha aconseguit més de 20 milions d’euros de finançament.

Un altre exemple de robòtica quirúrgica és Versius, un sistema britànic que el rei Felip VI va provar en la jornada inaugural del congrés. Aquests robots rivalitzaran amb el nord-americà Da Vinci, que l’Hospital de la Vall d’Hebron va començar a fer servir el 2019 per extirpar tumors.

Aparador per als emprenedors

Notícies relacionades

El Mobile també és un aparador global únic per a les emprenedores que han tirat endavant una ‘start-up’ mèdica. És el cas de l’enginyera biomèdica Judit Giró i el seu projecte The Blue Box. Aquest dispositiu, que permet detectar el càncer de mama a través de mostres d’orina, va ser fa dos anys en el 4YFN i aquest s’ha mogut al congrés central. Pel camí ha sigut escollida com una de les 20 empreses emergents més disruptives del món.

Altres emprenedors estan fent passos per crear la seva empresa. Martí Engli i el seu equip, format per experts mèdics de 22 a 30 anys, han creat Room2Explore, un projecte perquè les habitacions dels hospitals siguin interactives. «Volem que els nens s’oblidin que són en un hospital, convertir l’experiència en una aventura, com si fossin en un conte, i que així no es trobin sols contra la malaltia», explica. Després de guanyar el concurs ‘Hack the Hospital’, ara busquen socis per desenvolupar un primer prototip. El Mobile és el seu lloc.