Fira tecnològica
El cofundador d’Apple Steve Wozniak reivindica la curiositat innovadora al Mobile World Congress

Steve Wozniak, cofundador de Apple y creador del icónico ordenador Macintosh, en el Mobile World Congress de Barcelona. /
Pensar en Apple és pensar en Steve Jobs. No obstant, la cèlebre firma de la poma mossegada no s’hauria convertit en l’empresa més valuosa del planeta sense el seu altre fundador, Steve Wozniak. Si la tecnologia s'ha convertit en el nou Déu, la marca darrere de l’i Phone és el més semblant a una nova religió. Aquesta fe s’ha escenificat aquest dimarts en la segona jornada del Mobile World Congress, però no ho ha fet al recinte on se celebra la fira, sinó al Talent Arena, un nou esdeveniment ubicat a la Fira de Montjuïc que ha vist com, des de la seva obertura de portes, milers de persones s’han congregat per escoltar-lo amb l’atenció i admiració que es dedica a un profeta.
El 1975, ‘Woz’ va començar a desenvolupar el primer ordinador d’Apple, el Macintosh, un dispositiu pioner i avantguardista que va revolucionar per sempre el mercat de l’electrònica de consum. Aquesta capacitat inventiva va néixer molt abans. «Quan era jove no volia estudiar el mateix que els altres perquè llavors faria el mateix que els altres», ha explicat. Cada tarda, a l’arribar a casa de l’escola, «anava a la meva habitació, llegia i ho apuntava tot en una llibreta; no m’ho van ensenyar els professors i ho vaig fer sol, sense amics ni els meus pares». Així, amb 10 anys, va crear la seva pròpia ràdio manual. Dissenyar ordinadors va ser un salt còsmic: «En aquell moment les computadores eren una coa més llunyana que l’exploració espacial».

Steve Jobs, John Sculley i Steve Wozniak, el 1984 després de l’anunci del primer Mactintosh. /
Durant la seva entrevista al Talent Arena, Wozniak ha reivindicat que «voler aprendre és més important que tenir el coneixement», una defensa de la curiositat amb què ha celebrat que cada vegada més ciutats del món, com Barcelona, concentrin el talent tecnològic del futur, remarcant que les grans innovacions que arribaran ja no tenen necessitat de passar per Silicon Valley, bressol de la indústria tecnològica nord-americana que protagonitza els nostres dies.
Les seves opinions sobre la IA
Més enllà dels seus orígens, Wozniak també s’ha mullat sobre alguns dels temes més candents de l’actualitat tecnològica com la intel·ligència artificial, tecnologia en què Apple està apostant com a cavall guanyador. «La IA pot ser de gran ajuda», però utilitzar-la per a tot «pot reduir la nostra capacitat per pensar». «Crec en el concepte artificial, però no en el d’intel·ligència», ha remarcat, aconsellant no creure cegament totes aquelles respostes que escupen models generatius com ChatGPT.
A més, ‘Woz’ ha denunciat que les grans companyies amaguen els seus avenços tecnològics per evitar que la competència hi tingui accés. «La IA ha de ser de codi obert, tot ha de ser de codi obert», ha remarcat, paraules que han provocat un aplaudiment del públic. Val la pena recordar que el cervell tècnic dels primers ordinadors d’Apple va abandonar l’empresa que va ajudar a aixecar el 1985 al considerar que s’havia convertit en una altra cosa diferent del que va somiar i va renunciar a la «corrupció» de la riquesa i el poder per «ser una persona normal», segons va explicar en una entrevista el 2016.
Preguntat per la presidència de Donald Trump i la seva aliança amb el magnat tecnològic Elon Musk, Wozniak ha assenyalat: «No m’agrada el que està passant», i ha remarcat que «les habilitats per a la política són molt diferents de les habilitats per a la tecnologia».
- Una discussió en una fleca de l'Estartit per demanar una barra de pa en català acaba als jutjats
- Macrofesta de dia L’Hospitalet acollirà aquest dissabte «el tardeig més gran de la història»
- Ametller i l'empordanesa Arnall s’uneixen per "impulsar" el negoci de les carnisseries
- Les pluges abundants treuen els aqüífers catalans de l’uci
- Tribunals El TSJC permet a un pare personar-se per impedir l’eutanàsia del seu fill
- Roben un rellotge d’alta gamma al jugador del Girona Arthur Melo a plena llum del dia a Barcelona
- Set detinguts, dos d'ells menors, per assaltar una casa de Lloret de Mar arran d'un conflicte econòmic amb el propietari
- Novetat Cercle blau a Whatsapp de Meta AI: com treure'l del telèfon
- Represàlia La Xina imposarà aranzels del 34% a totes les importacions dels EUA a partir del 10 d'abril
- Trobada del Govern a Núria Illa «reprogramarà» prioritats i confia en l’ampliació de crèdit per al pla català de resposta als aranzels