LA PARRILLA DE MOTOGP
Márquez: "El doctor Mir és el nostre àngel de la guarda"
Aspar, operat per Mir ara fa 25 anys, elogia el tacte, l'afecte i la complicitat dels doctors que els mimen
eprozas41228512 deportes marc marquez foto alejandro ceresuela171208192755
Xavier Mir ha tingut 24 pilots de MotoGP estirats a la taula d’operacions. Li falten Valentino Rossi i Álvaro Bautista. Als altres els ha operat, com a mínim, una vegada. El primer va ser Jorge Martínez Aspar, fa 25 anys. ¿L’últim? Fa uns dies el japonès Takaaki Nakagami, nou fitxatge d’Honda per a MotoGP.
«El Xavier és el nostre àngel de la guarda», explica Marc Márquez, que encara no se n’ha anat de vacances i segueix entrenant-se, ara en motocròs, fins a desaparèixer en alguna platja. «Saps que sempre hi és. Pots trucar-li a qualsevol hora, no importa que sigui de matinada, ell et respondrà, estarà atent i disponible per a tu. No es deixa influenciar per res ni per ningú i et dirà sempre el que és correcte. I si et diu que no estàs per córrer, millor que no corris». Márquez afirma que sempre s’ha sentit molt estimat pels doctors Mir i Ángel Charte. «Tinc la sensació que ens tracten com si fóssim els seus fills».
Márquez, com la resta de pilots del Mundial, tenen extrema confiança en Mir i en el doctor Charte. «Tot l’equip mèdic que seguim el Mundial depenem d’Ángel, que és qui ha creat i dirigeix l’estructura que va, de circuit en circuit, seguint els pilots i completant, si és necessari, l’assistència en cada traçat», assenyala Mir. «Per a nosaltres és vital tenir-los al costat, perquè ens coneixen de meravella, ningú millor que ells per aconsellar-nos en els moments difícils. Són dues extraordinàries persones», assenyala el flamant tetracampió de MotoGP.
Les ganes de curar-se
«Quan jo vaig anar a veure Mir, fa ara 25 anys, portava sota el braç el diagnòstic dels metges de Salzburgring, que deien que perdria el polze dret. Bé, doncs aquí el tenim, tan content, encara amb dues plaquetes i vuit cargols que em va posar el Xavier després de quatre hores i quart d’intervenció. Em va salvar la mà», recorda Aspar. «Mir i Charte sempre han sigut exquisits amb nosaltres, molt pròxims i jo crec que això proporciona una gran tranquil·litat als pilots a l’hora de sortir a la pista, on es juguen la vida».
Quan va morir l’italià Marco Simoncelli (Sepang, Malàisia, 23 d’octubre del 2011), Carmelo Ezpeleta, màxim responsable del Mundial de motociclisme, va demanar al doctor Charte, també de l’Hospital Universitari Quirón-Dexeus, que organitzés un equip d’intervenció immediata a la pista, que vetllés contínuament per la salut dels pilots, fossin on fossin. Charte, capaç de salvar l’insalvable, va confiar en Mir, especialista en extremitats superiors, i en el doctor Enric Cáceres, expert en columna vertebral. El 62% de les lesions dels pilots són d’extremitats superiors, el 25% d’extremitats inferiors, un 5% de columna i un 2% de traumatisme cranial.
Mir recorda que, en la recuperació tan ràpida que protagonitzen els pilots, hi té molt a veure no només la seva joventut, la seva fortalesa, la seva determinació a l’hora de voler curar-se i no escatimar esforç, temps i sacrifici en la seva rehabilitació, sinó l’evolució del material. «Especialment per reparar i soldar les fractures. Fa 25 anys, quan operava una clavícula, només tenia una plaqueta de titani recta, i la clavícula és corba. Ara, sobre la taula d’operacions, tinc una caixa amb 28 plaquetes diferents, més llargues, més curtes, més corbes, més amples… que s’adapten perfectament al tipus de fractura que pateix el pilot».
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista