Smart City Expo World Congress 2023
Barcelona, capital global de les ciutats intel·ligents
Barcelona s’ha convertit ja en el punt de trobada global de les ciutats intel·ligents. I això a través de l’Smart City Expo World Congress (SCEWC), organitzat per la Fira de Barcelona i que obrirà les portes del 7 al 9 d’aquest mes, amb la participació d’Airbnb i el FC Barcelona, entre altres organitzacions, empreses i experts que debatran els reptes dels pròxims anys a les urbs.
La d’aquest 2023 serà l’edició més significativa de les 12 que s’hauran celebrat a la capital catalana fins ara. Sota el lema La nova era urbana, durant el saló es compartiran els últims projectes i les solucions orientades a utilitzar les noves tecnologies, com la intel·ligència artificial (IA), per a unes urbs més sostenibles i cada vegada més «intel·ligents». Està previst que la trobada reuneixi més de 1.000 expositors i representants de 800 ciutats de 140 països i que hi assisteixin més de 25.000 delegats. De fet, es registrarà un creixement del 55% en la seva superfície expositiva i del 20% en assistents.
El director de la fira, Ugo Valenti, ha afirmat que «l’Smart City Expo 2023 serà el més gran de la història. Les xifres demostren que l’ecosistema d’innovació urbana torna a estar en plena forma. «Enmig de l’anomenada Dècada d’Acció, ha arribat el moment d’accelerar la transformació urbana arreu del món. Hem de preparar les nostres ciutats per al futur, perquè siguin realment més sostenibles, eficients i habitables. Moltes ja estan en aquest camí, i l’esdeveniment és una oportunitat per contribuir a aquest objectiu comú».
Entre les ponències més destacades d’aquesta nova edició figuren les del cofundador d’Airbnb, Nathan Blecharczyk, que parlarà de com afronta l’empresa el futur davant les noves regulacions sobre els apartaments turístics i de temporada, el nou auge de la mobilitat després de la pandèmia i la seva contribució a pal·liar els excessos del turisme a les ciutats, i la del FC Barcelona. El president del club, Joan Laporta, explicarà com el club de futbol està liderant la transformació urbana dels voltants del seu estadi. Altres ponents destacats són la informàtica i experta en biaix algorítmic Margaret Mitchell, que treballa en la configuració de la intel·ligència artificial (IA) cap a objectius positius a llarg termini; l’advocada especialitzada en IA Micaela Mantegna, i l’exministra d’Energia i Creixement Net del Regne Unit i experta en desenvolupament sostenible, Claire O’Neill.
No és estrany que la sostenibilitat de les ciutats s’hagi convertit en un dels principals reptes, ja que el 55% dels habitants del planeta, uns 4.000 milions de persones, habiten en zones urbanes, que ocupen el 2% de la superfície de la terra però consumeixen dos terços dels seus recursos, al generar el 80% del producte interior brut (PIB) global i són reponsables del 70% de les emissions de CO2.
Entorns urbans sostenibles, eficients i inclusius
Atesa la tendència a l’alça en creixement urbà, augmenta la pressió per evitar que sorgeixin metròpolis afectades per l’aglomeració, les infraestructures ineficients i la degradació ambiental. D’aquí ve la importància de les ciutats intel·ligents (smart cities) i la innovació urbana per aprofitar el poder de la tecnologia i les dades per crear entorns urbans sostenibles, eficients i inclusius en benefici dels ciutadans.
Al seu torn, les grans ciutats exerceixen un paper crucial en problemes globals com la mitigació del canvi climàtic, cosa que implica la reducció de les emissions de carboni, la promoció d’energies renovables i la implementació de sistemes de transport sostenibles.
Un altre aspecte fonamental és la lluita per la inclusivitat. I és que, segons els experts en la matèria, «cap ciutat pot prosperar sense garantir un accés igualitari a oportunitats i recursos per a tots els seus habitants». En aquest context agafen protagonisme qüestions com la vivenda assequible, la inclusió digital i el disseny urbà accessible. La principal eina per arribar a aquests objectius és la tecnologia, amb la internet de les coses i la IA.
Dels apartaments turístics al Camp Nou
Quant a casos concrets que es tractaran hi ha el d’Airbnb, que en les últimes dècades ha transformat la manera en què les persones viuen, treballen i viatgen. Per part del FC Barcelona, es detallarà la construcció del nou Spotify Camp Nou, en el marc del projecte de l’Espai Barça, amb una inversió d’uns 1.500 milions d’euros, que representarà una profunda transformació urbana en el seu entorn.
Hores perdudes en embussos
Durant la fira es presentarà un estudi en què s’analitza el desenvolupament de noves solucions innovadores de mobilitat a les ciutats. És aquest un dels reptes, ja que segons un estudi de la consultora nord-americana Inrix, «els habitants de les ciutats més congestionades del món passen més de 6 dies a l’any atrapats al cotxe a causa dels embussos»; encapçala la llista Londres, amb 156 hores perdudes, seguit de Chicago, amb 255, i París, amb 138. A Espanya destaca Barcelona, amb 47 hores perdudes. Madrid se situa en 26 hores.
Notícies relacionadesEl congrés s’estructura en vuit temes per cobrir els principals desafiaments urbans actuals: tecnologies habilitadores, energia i medi ambient, mobilitat, governança, vida i inclusió, economia, infraestructura i edificis, seguretat i economia blava.
A més de les conferències, el congrés SCEWC comptarà amb un espai reservat amb empreses, d’Aramco a Honeywell i Veolia. També inclourà pavellons de països i ciutats d’arreu del món, del Brasil a la Xina passant per França, Alemanya, l’Índia, Israel, Itàlia, Japó, Corea i els EUA, entre d’altres.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia
- Trapero aposta per un increment dels Mossos per rebaixar el crim
- Primera denúncia davant la fiscalia a BCN per tortures policials en la Transició