EL PERFIL DEL GUANYADOR
Rere els passos de Mitterrand
Hollande es converteix en el segon president socialista de la història després d'una llarga carrera a l'ombra

Francois Hollande i la seva actual parella, la periodista Valerie Trierweiler. /
Molt pocs creien en ell quan el juny del 2010 François Hollande va anunciar la seva candidatura a les primàries socialistes per competir per l'Elisi. Massa tou, massa provincià, molt gris. Els seus 11 anys com a primer secretari del Partit Socialista (PS) i la seva inexperiència en les altes esferes governamentals era poca cosa per arribar a la més alta institució de la República. Per a un salt de tanta categoria ja hi havia el flamant director del Fons Monetari Internacional (FMI) Dominique Strauss-Khan, que disfrutava llavors de cotes de popularitat insolents.
La tardor d'aquell any, dos emissaris del patró de les finances mundials van mirar de fer fora Hollande de la seva silenciosa ambició. No es va deixar. Ell seguia i qui va caure, el 14 de maig del 2011, va ser el cap de l'FMI, detingut per la policia a Nova York acusat de violació. La sort li somreia com poques vegades a Hollande, que va batre sense problemes Martine Aubry i quatre candidats més en unes primàries obertes a tots els simpatitzants d'esquerres. Va posar ja llavors en marxa la seva campanya, va recórrer el país de punta a punta en tren, viatjant en segona, per barrejar-se amb la gent.
Un president "normal"
El pròxim president francès té 57 anys com Sarkozy i, igual que ell, es va criar a Neuilly-sur-Seine, a la perifèria rica de París. Però Hollande ha construït la seva imatge en contraposició a la del seu antecessor. Enfront d'un president hiperactiu i excessiu, ell promet ser "normal". Allà on Sarkozy ha apel·lat a la por, Hollande ha ofert la mà estesa. Està convençut de poder "canviar el país", que considera "maltractat" per l'exercici brutal del poder del seu antecessor, en certa manera bonapartista.
Canvi i unitat és el missatge que ha catapultat aquest home pacient fins al poder. Molt semblant al que el 1981 va portar a l'Elisi François Mitterrand, un animal polític ja difunt per qui Hollande es declara fascinat. Ara segueix els seus passos, al convertir-se en el segon socialista a arribar a la presidència de la República. El cita sovint i hi ha qui diu que imita també els seus gestos. També li agrada refererirse a Jacques Delors, de qui es considera fill espiritual.
Parella de Royal
Europeista com Delors i socialdemòcrata convençut, Hollande representa l'ala més centrista del PS, partit que va aconseguir mantenir unit entre el 1997 i el 2008. Anys especialment difícils que van arribar al moment de més dramatisme la nit del 21 d'abril del 2002, quan Lionel Jospin va quedar fora de la segona volta presidencial eliminat per Jean-Marie Le Pen. Aquell embat el va guanyar Jacques Chirac. Cinc anys després, el 2007, el PS va dirigir la seva tercera derrota consecutiva: Nicolas Sarkozy es va imposar a la llavors parella d'Hollande, Ségolène Royal.
Va ser amb Royal amb qui Hollande es va iniciar en la política. Es van conèixer a la cèlebre Escola Nacional d'Administració (ENA), on es formen les elits franceses, i tots dos van entrar d'assessors de l'Elisi en la primera època de Mitterrand. Però mentre ella va arribar a ministra ell es dedicava a la política local al seu feu de Corrèze, a la França rural i profunda, i va ser alcalde de Tulle. Quan el 2007 Royal s'enfundava el vestit de candidata, ell seguia treballant a l'ombra.
Fracassada l'aventura presidencial de Royal, la parella es va ensorrar després de 25 anys de convivència --mai es van casar-- i quatre fills en comú. El 2008, Hollande era apartat de la secretaria del PS per Martine Aubry, que va encarregar una auditoria sobre la gestió del seu antecessor. Van ser dies amargs per a un home que havia entregat la seva vida al partit. "Estic trist", va confessar al seu cercle més íntim.
Canvi d'imatge i de dona
Notícies relacionadesPer a molts ja era un cadàver polític. Però el 2009 va tornar a l'escena pública. Amb 10 quilos menys, ulleres noves i vestits fets a mida. I una nova parella: la periodista Valerie Trierweiler, que sembla exercir una gran influència en la seva vida. Va canviar també el caràcter. Va abandonar el seu característic sentit de l'humor per donar imatge d'un home més seriós. Va crear el seu propi moviment, Respondre a l'esquerra. Hollande començava a fabricar la seva nova imatge presidencial. Ja res l'aturaria.
La seva tenacitat ha estat una sorpresa per a molts. També la solidesa demostrada per un home que al seu dia des de les seves pròpies files van anomenar flou (fluix) i mou (tou) i que la dreta sarkozysta va resumir en flanby (flam). Però els que el coneixen de veritat no se sorprenen de la seva increïble trajectòria. "Ve de molt lluny per arribar molt lluny", diuen. ¿Tant com Mitterrand?
- El germà de Mercè Camprubí, des de Nova York: "Van marxar junts i amb un somriure a la cara"
- El 2030 IMATGES | Així seran les noves estacions de l’L8 de FGC a l’Eixample
- Nadons de 80 països ja mosseguen fruites i verdures de cautxú creades per dues germanes barcelonines
- Previsió meteorològica Arriba la borrasca Olivier amb fortes pluges: així afectarà Catalunya
- Miguel Bosé: "No soc ‘woke’, no soc beneit, ni ho seré mai"
- Magatzem de gas El govern espanyol autoritza el segellat i abandonament definitiu dels pous del Castor
- Pandèmia de coronavirus La neteja de plasma per tractar la covid persistent és ineficaç, segons un assaig clínic de Can Ruti
- Negociació amb el Govern ERC s’obre a aprovar un altre suplement de crèdit a Illa si reforça la política antiaranzelària
- Sentència inèdita Un jutge de Madrid veu errors en la loteria de Nadal del 2021: números cantats que no van constar en la llista de premis
- Ciberdelinqüència Un jutjat de Martorell obliga un banc a pagar els 17.000 euros robats per ciberdelinqüents a una clienta