L’amenaça islamista

Un adolescent convers al gihadisme es preparava a Sitges per atemptar

La Guàrdia Civil va detenir el 2023, en una operació inèdita fins ara, un menor que va difondre a internet un assaig amb un explosiu fabricat per ell

Abans de ser detingut ja s’havia fotografiat amb barba, mocador i una bandera d’EI com a teló de fons

A. B., que aquest any en farà 18, no és musulmà ni tenia vincles familiars amb l’islam

5
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Amb 16 anys, A. B. ja experimentava una caiguda sense fons en un sorprenent procés de radicalització gihadista quan, l’estiu del 2022, se’n va anar a una muntanya a prop de casa seva, a Sitges (Garraf), va col·locar un explosiu que s’havia fabricat ell mateix, el va detonar i va gravar la prova amb el mòbil.

L’adolescent va fer aquest assaig per difondre’l a les xarxes socials, on també va especular sobre com es pot volar una gasolinera o atropellar la gent en algun carrer freqüentat, sense especificar a quina ciutat. El març del 2023, en una vigilància a internet, el van detectar agents de l’UCE2, una unitat especialitzada en terrorisme gihadista de la Direcció d’Informació de la Guàrdia Civil. El 23 de juny del 2023, els guàrdies entraven a casa seva per detenir-lo i fer-hi un registre.

L’operació s’ha mantingut inèdita fins ara. Al març, el Jutjat Central de Menors de l’Audiència Nacional va decretar l’internament del noi en un centre de reinserció. Aquesta operació no s’havia explicat. El seu protagonista, que aquest any en fa 18, reuneix les característiques que no era musulmà, ni de pares musulmans, ni tenia cap connexió amb el gihadisme abans de fer-se convers, començar a admirar els mujahidins de Txetxènia i, al final, disposar-se a imitar-los.

El 22 de novembre del 2022 havia difós a les seves xarxes que tenia la intenció de cometre un atemptat quan arribés a la majoria d’edat. Els seus amics, occidentals com ell, ho sabien i no en van dir res. Quan va ser detingut, ja s’havia fotografiat fent el jurament dels terroristes amb l’índex aixecat decorant la seva imatge amb barba, mocador i una bandera negra de l’Estat Islàmic (EI) com a teló de fons.

Preguntava a les xarxes

Tot ho va fer amb un intens ús del mòbil i l’ordinador, a casa seva, a Sitges, sense que els pares sospitessin a què es dedicava. Els mesos abans de detenir-lo, A. B. va intensificar la recerca a internet per perfeccionar els seus explosius artesans. Amb peròxid i altres ingredients fabricava TATP, la pols deflagradora coneguda com a mare de Satanàs. La tarda del 27 d’abril del 2023 va preguntar online "com es fabrica un detonador per a TATP o C4". I li va contestar per Telegram la Fundació de Ciències Militars Al-Saqri, una entitat vinculada a l’EI: "L’HMTD és el millor detonador per utilitzar amb TATP i C4", li van dir, i li van facilitar un enllaç a la plataforma Justpaste per descarregar un manual.

Llavors eren dos quarts de vuit de la tarda. A dos quarts de deu de la nit estava descarregant al mòbil el llibret Easy explosives 5 HMTD preparation.

Al juny va intensificar l’autoradicalització. El 4 de juny va publicar a Telegram un tractat en anglès, Les regles en les operacions de martiri. El 10 d’aquell mes, a la plataforma de missatgeria Session, parlava amb un usuari que es fa dir Muhammed. Tots dos comparteixen l’admiració pel gihadisme caucàsic, pels guerrillers txetxens del Batalló Mujahidí o per Jaish al-Muyahidin wal-Ansar i el seu projecte d’implantar la llei alcorànica a la regió amb una nova generació de combatents. "Només som uns quants per ara, però no en necessitem gaires per aconseguir-ho –l’anima el Muhammed–. Amb 400 o 500 germans en tenim prou".

Dies abans havia confessat a la Hava, una usuària d’Instagram, que parlava amb gent "sobre atacs amb bomba en gasolineres o sobre com es pot dirigir un camió a un carrer atapeït de gent i, una vegada completat l’atac, morir com a màrtirs davant les forces policials", assenyala la sentència de l’Audiència Nacional que li ha suposat tres anys de reclusió... després de tres anys de fanatització.

En aquest cop antiterrorista, el Servei d’Informació de la Guàrdia Civil va intervenir a l’habitació del noi un ganivet de grans dimensions, que ensenyava com el seu matxet a les xarxes socials, amb el nom Ibrahim Sishani gravat al full. A més, un passamuntanyes, banderes integristes i de Txetxènia, i estocs de petards, metxes i coets de diversa potència que guardava al dormitori o amagava sota del seient de la seva moto.

El rastre d’aquest adolescent a les xarxes socials s’ha perdut per la deshabilitació de comptes que han anat portant a terme les autoritats. Sense que els seus pares notessin res més que un gradual absorbiment al mòbil i la pantalla de l’ordinador, A. B. va arribar a tenir actius 37 perfils a les xarxes socials, 19 correus electrònics, 2 comptes a Instagram, 2 a Facebook, 3 a la xarxa X, 11 a TikTok, 3 a Youtube, 3 a SoundClud i 4 a Telegram, entre d’altres.

La investigació policial li atribueix la difusió a través d’aquesta bateria de perfils de 26 vídeos sobre suïcidi o "martiri" gihadista, 9 contra dones, infidels –a qui anomenava kufr– o membres del col·lectiu LGTBI, 14 sobre combatents gihadistes, 14 amb càntics nashid integristes i 24 d’extremistes txetxens jurant lleialtat a l’Emirat del Caucas, branca centreasiàtica d’EI.

Manuals per a llops solitaris

Notícies relacionades

Utilitzant programes d’edició d’imatges, inseria la seva cara o la d’alguns amics en fotos de mujahidins fetes en fronts de guerra. Entre els PDF que va descarregar, en destaca un d’entrenament militar sobre ús del fusell kalàixnikov o un altre amb regles d’Al-Qaida per als anomenats llops solitaris. En els seus terminals hi va arribar a acumular 110.218 imatges, les fotos violentes amb què alimentava el seu fanatisme.

Ara, després que la Guàrdia Civil hagi avortat la seva carrera embogida, a la xarxa X hi queden alguns dels seus comptes buits de seguidors i missatges. Un, amb el nickname Karcharoy, té com a foto de perfil una escena de lluita lliure i una au rapinyaire, tot plegat acolorit de fons amb el verd, el blanc i el vermell de la bandera de Txetxènia.