El terrorisme gihadista recluta menors per internet a Espanya

«Els menors són un xollo» per als reclutadors, explica un comandament d’un cos policial 

La Guàrdia Civil adverteix del «risc emergent» de la captació ‘online’ d’adolescents per al gihadisme

Els futurs adeptes són contactats per nois d’edats similars a les seves

El terrorisme gihadista recluta menors per internet a Espanya
3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

"Els menors són un xollo per a ells. Un nano a la recerca d’identitat és com una esponja, i els nois d’avui accedeixen sense filtre a continguts violents: degollaments, execucions, voladures, atemptats..." Quan el tinent Luis, investigador antiterrorista de la Direcció d’Informació de la Guàrdia Civil, descriu el reclutament d’adolescents que el gihadisme fa a internet, ja ha citat tres claus del que en la seva unitat consideren "una tempesta perfecta".

La Guàrdia Civil considera un "risc emergent" la captació d’adolescents pel terrorisme islamista, el fenomen creixent que les Forces de Seguretat de l’Estat observen des de fa poc més d’un any d’implicació de menors en tasques de fanatització d’altres menors, i d’autocapacitació per fabricar explosius, aconseguir armes o planejar atemptats en la via pública.

De l’únic menor detingut el 2019 s’ha passat a una mitjana de tres per estació... però aquests són els capturats quan ja estan "en un punt de no retorn en la seva radicalització". No hi ha manera de comptar els prosèlits del gihad que, amarats de propaganda violenta, es mouen discretament a les xarxes socials i plataformes de missatgeria i videojocs.

El califat digital

Estat Islàmic, Al-Qaida o qualsevol de les seves franquícies ja no necessiten imams radicals emboscats en comunitats de musulmans pacífics a Occident, ni madrasses integristes als territoris que controlen, ni mesquites dissimulades en garatges... Tampoc una estructura d’Estat com la que Daesh va intentar implantar a Síria i l’Iraq. Vençut allà per les armes, aquell califat ja no existeix, però sí que existeix, i amb milers d’adeptes, el califat digital.

El 2012, en temps de la guerra contra ISIS, l’Estat Islàmic anomenava els seus nens soldat els "lleonets del califat". Ara aquells menors alliçonats per deixar-se filmar en vídeo executant presoners amb un tret al clatell no estan en cap camp d’entrenament, però sí a Tiktok, Instagram, Facebook, Mastodon, Conversation, Dlive, YouTube, SoundCloud, Archive, Discord, Session, Justpaste...

Per totes les xarxes comparteixen manuals d’ús d’armes i fabricació d’explosius, consumeixen vells vídeos que refresquen i reemeten ells mateixos amb fragments d’internet, es prometen entre ells venjança per la matança de nadons a Gaza o es graven fent el bayat –el jurament amb el dit enlaire–, tawhid –símbol de la unicitat de l’Islam–, que algun dia compliran la vella crida del xeic de Daesh Abu Mohamed Al Nani des de l’Iraq: "No fa falta que vingueu aquí, qualsevol musulmà ha de vessar sang dels croats als seus països occidentals".

"Aquests joves són nadius digitals, van néixer amb una tauleta sota el braç, i se saben moure perfectament pel ciberespai", explica un oficial de la Guàrdia Civil. "Viuen una vida paral·lela a internet que els seus pares no sospiten –aprofundeix–, fins i tot en famílies estructurades, dedicades al seu treball i la seva vida normal, que s’emporten una dura sorpresa quan veuen el seu fill detingut".

Aquest expert parla de "boom a internet" d’aquest tipus de continguts. I la seva audiència coneix bé l’impacte de les imatges. El noi de 15 anys que a l’abril va entrar en una església de Sydney (Austràlia) i va apunyalar el sacerdot va voler aprofitar la retransmissió en directe; sabia que la missa es transmetia per televisió. Forma part d’aquesta tempesta perfecta de radicalització de joves musulmans (i alguns de gens religiosos) la combinació d’una estratègia terrorista i una expansió de les noves tecnologies.

Notícies relacionades

Si fa un any aquests joves es dedicaven a reescalfar els seus somnis provant versions alterades de videojocs de guerra com Call of Duty, ara es fabriquen els seus propis productes amb Roblox. Aquesta plataforma de disseny de jocs online era la que utilitzava el jove que la Guàrdia Civil va detenir a Plasència (Càceres) al novembre per dissenyar el seu propi camp de batalla desèrtic i els seus mujahidins amb tornades musicals de Nasib de fons, s’havia convertit en un seguidor del difús mandat que ISIS fa "als cibernautes que estan lluitant darrere de les pantalles".

L’escola de terroristes que el gihadisme té dispersa per internet afecta menors que coneixen els seus camarades a través d’aquest mitjà, ja no jugant al carrer. L’extremeny detingut estava en contacte amb un altre adolescent fanàtic arrestat a Mallorca.