Dos assassinats en 24 hores eleven a 36 els feminicidis
Una de les víctimes va morir a Bilbao per arma blanca i l’altra va ser trobada amb sobredosi en un ‘zulo’ insonoritzat a Madrid
Un altre cop, Espanya va ser testimoni d’una jornada negra. En menys de 24 hores van sortir a la llum els presumptes assassinats de dues dones. Raquel B. L., trobada morta a casa seva a Madrid amb signes d’haver ingerit una sobredosi de fàrmacs, en una mena de zulo insonoritzat, al costat d’un altar Hare Krixna. I Yanely González, de 31 anys, peruana, que va morir a Bilbao per ferides d’arma blanca.
El primer cas està en investigació, tot i que la parella està detinguda com a presumpte autor, i el segon va ser confirmat per la Delegació del Govern com a assassinat per violència de gènere. Si les indagacions determinen que la parella de Raquel també és culpable de la seva mort, el nombre de víctimes mortals per violència de gènere el 2024 ascendiria a 36, vuit menys que en el 2023 en aquestes dates, però sis més que el 2022. Si, en canvi, la seva mort és accidental o un suïcidi, en serien 35.
L’estadística sobre feminicidis tée dents de serra i no mostra tendències clares en els últims anys, tot i que des que es va aprovar la llei contra la violència masclista, que va implicar els jutjats especialitzats i la posada en marxa de desenes de recursos d’ajuda per a les víctimes, fa 20 anys, sí que hi ha una reducció clara del voltant del 30%.
Estiu tràgic
Les dues noves morts arriben després d’un estiu tràgic. Al juliol van morir vuit dones, un dels pitjors registres de l’estadística, i a l’agost cinc més. Aquest setembre, si es confirmen aquests dos casos com a violència de gènere, en serien quatre més, entre elles Lorena Terrés, un cas paradigmàtic, perquè va ser víctima de violència amb quatre parelles successives i l’home que la va assassinar havia sigut denunciat per ella diverses vegades, havia ingressat a presó provisional i havia tingut ordres d’allunyament, però quan va acabar amb la vida de Lorena no hi havia cap mesura de protecció en vigor.
També va ser cridar l’atenció el doble assassinat portat a terme per l’ex número 2 de la Policia Nacional a Catalunya, Juan Fortuny de Pedro, el 20 d’agost. Va matar el mateix dia la seva parella actual i la seva exnòvia, a Rubí i a Castellbisbal, amb poques hores de diferència: un cas insòlit i del qual no es coneixen precedents.
Catalunya ha destacat aquest any, precisament, per patir un repunt de feminicidis inusitat que inclou diversos assassinats per violència vicària, que és quan l’agressor mata els fills per provocar un mal insofrible a la mare, però sense arribar a matar-la. Cal destacar que, de les 36 víctimes a tot Espanya per violència de gènere, 13 han mort a Catalunya. A aquesta xifra s’han de sumar cinc nens que han sigut assassinats en contextos de maltractament, pels seus propis pares o per les parelles de les seves mares. Dos van morir al costat de la seva mare i tres per violència vicària.
En total, els 18 assassinats de dones i menors suposen la xifra més alta de la sèrie històrica, ja que l’any amb més feminicidis d’aquest tipus des del 2012 va ser el 2014, amb 14 morts violentes.
Les mesures
Ni els experts ni la Generalitat saben explicar per què aquest any s’estan produint tants assassinats masclistes en la comunitat ni per què molts dels agressors es rabegen amb els nens.
Notícies relacionadesPer buscar una explicació i determinar si la violència vicària es tracta d’un fenomen nou, el Govern ha encarregat un estudi a un grup de 15 experts, tot i que encara no han conclòs el seu treball.
A nivell nacional, dilluns passat es va celebrar el desè comitè de crisi, un òrgan que es reuneix des del 2022 cada vegada que en un mes se superen els cinc assassinats. En aquest context, la ministra d’Igualtat, Ana Redondo, va anunciar que en la renovació del pacte d’Estat contra la violència masclista, en el qual estan treballant totes les forces polítiques excepte Vox, s’inclouran mesures específiques per prevenir la violència en els mesos d’estiu, període en el qual tradicionalment se sol agreujar.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034