PER TOTA LA SEVA TRAJECTÒRIA PROFESSIONAL
El dissenyador Miguel Milà, Premi Nacional de Cultura
El guardonat, de 79 anys, rebrà la distinció el 3 de juliol al Palau de la Generalitat
El dissenyador Miguel Milà, Premi Nacional de Cultura_MEDIA_1
El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) de Catalunya ha concedit el Premi Nacional de Cultura a la trajectòria professional i artística al dissenyador català Miguel Milà, que rebrà el guardó el 3 de juliol al Palau de la Generalitat.
Es tracta de l'últim dels 16 Premis Nacionals de Cultura 2010, la distinció més rellevant en l'àmbit de la cultura a Catalunya, que ha fet públic el CoNCA.
Milà, de 79 anys, dissenyador industrial i interiorista, és cofundador de l'Associació de Disseny Industrial del Foment de les Arts Decoratives (ADI-FAD). Va ser guardonat el 1987 amb el Premi Nacional de Disseny i el 1993 amb la Creu de Sant Jordi.
Cimera del disseny
El veredicte del jurat del CoNCA, format per 23 personalitats del món de la cultura catalana i presidit per Francesc Guardans, s'ha decantat per Milà "per haver demostrat que el camí fins a la cimera del disseny el recorren millor els objectes que acompanyen sense molestar, que aquells que arriben a enlluernar".
Nascut a Barcelona el 1931, Miguel Milà Sagnier és membre de la generació dels pioners del disseny dels anys 50 i ha vist com alguns dels seus mobles i llums s'han convertit en autèntics clàssics. Va cursar estudis d'arquitectura però va abandonar per col·laborar en el despatx de Federico Correa i Alfonso Milá, germà seu. El 1958 es va establir pel seu compte com a dissenyador industrial i d'interiors.
Creació de l'ADI-FAD
Als anys 50 i 60 va participar, al costat dels dissenyadors i arquitectes de l'època, en les primeres reunions de Barcelona per promoure el disseny i implantar la seva pràctica professional, derivades del debat sobre la modernitat arquitectònica i que van acabar amb la creació de l'ADI-FAD juntament amb André Ricard, Antonio de Moragas, Oriol Bohigas, Alexandre Cirici Pellicer, Manel Cases, Rafael Marquina i Ramón Marinel·lo, entre altres.
Des de la seva fundació, aquesta entitat es va dedicar a difondre el disseny espanyol a l'estranger i a connectar els joves professionals espanyols amb l'exterior.
Professor d'Elisava i Eina
Soci dissenyador de l'ADI-FAD des de 1960, va exercir el càrrec de president el 1974 i el 1984. Va assistir a diversos congressos de l'ICSID (International Council of Societies of Industrial Design). Va ser membre permanent del jurat dels premis FAD fins al 1986, i professor de disseny a l'escola Elisava (1961-1970) i a l'escola Eina (1970-1975).
Entre les obres destacades del dissenyador, destaquen la seva escala de cargol, una fita de l'interiorisme dels anys 70, les seves xemeneies dels anys 70, les xemeneies metàl·liques negres, el llum de peu TMC, cadires de canya o de polièster, paraigüers que són, al seu torn, cendrers, llums de sostre (el cèlebre Globus), taules plegables i coberts de plàstic, entre altres.
Diverses categories
Notícies relacionadesEls Premis Nacionals de Cultura estan dotats amb 18.000 euros i es concedeixen anualment a persones o entitats que han destacat amb activitats en cada un dels respectius àmbits culturals desenvolupats durant l'any anterior.
Les categories dels premis són, entre altres, l'arquitectura, les arts visuals, el cine, el circ, el còmic, la cultura popular, la dansa, el disseny, la literatura, la música i el teatre, a més de l'anunciat avui, que reconeix la trajectòria cultural i artística d'una persona al llarg de la seva vida.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors