idees
Les veus del Mediterrani
Encara que ens sentim atrets pels models dominants anglosaxons o que seguim encuriosits els poderosos corrents que es desenvolupen als nous països emergents, som ineludiblement mediterranis. Ho som per un paisatge al qual ens sentim íntimament units i pel cicle decisiu de la llum que conforma la nostra manera de mirar i de sentir. Som mediterranis pel llegat d'una història de successives onades civilitzadores que s'han anat produint en aquest racó de món que habitem i que estimem com a propi. Alexandria, Jerusalem, Atenes, Roma... expliquen d'on venim, és a dir qui som.
La Mediterrània ha estat l'escenari on han sorgit les tres grans religions monoteistes i alhora on l'ésser humà va començar a afrontar amb esperit d'exigència la formulació de respostes racionals als interrogants que ens planteja l'existència. No podem parlar dels orígens de la poesia, de la música o de les matemàtiques sense passar per la Mediterrània. Referir-se a la Mediterrània comporta tractar de conflictes, però també és evocar art i diàleg. Celebrem l'activitat reeixida i incessant de l'Institut Europeu de la Mediterrània i que Barcelona aculli la seu permanent de la Unió per a la Mediterrània, però això no tindrà plenament sentit si no en fem una aposta i un compromís que impregnin més quotidianament la nostra vida cultural.
Per aquest motiu és una notícia excel·lent que el Palau Robert de Barcelona ens ofereixi simultàniament les exposicions La Mediterrània del segle XX. Realitats i mirades i Amb Pamuk per Istanbul. I també és important que, en el panorama dels festivals d'estiu, s'hagi consolidat amb un perfil nítidament mediterrani el Portalblau de l'Escala, que aquest mes d'agost arribarà a la seva tercera edició, amb actuacions com la del conjunt turc de dervixos Galata Mevlevi Ensemble, l'algeriana Neila Benbey, l'italià Antonio Castrignanò i Miguel Poveda, Quimi Portet o Sílvia Pérez Cruz. Aquest mes de juny, però, el Portalblau ja ha dut a terme una jornada de debat sobre Cooperació cultural en el marc de la Mediterrània, amb la participació de representants de diversos festivals de música, de mitjans de comunicació i d'espais de cooperació. Aquest és el camí per on cal avançar.
- Famosos El canvi radical d'Antonio Orozco després de pesar 127 quilos: "El meu metge em va dir que em podien passar cinc coses"
- El jutge va repescar un nom
- Operació de la Guàrdia Civil Desmantellada una xarxa de ciberestafes a tot Espanya que dirigia un estudiant de 19 anys des de Terrassa
- Polèmica decisió al regne unit Cop del Tribunal Suprem britànic a les dones trans
- Mobilitat a Catalunya Trànsit habilita dos carrils addicionals a l’AP-7
- Metro de Barcelona Adjudicades per 48 milions les obres de les estacions de Manuel Girona i Campus Nord de l’L9
- Oferta d’ocupació El treball que sempre havies somiat: 1.000 euros a la setmana per provar platges i explicar-ho
- Consum de proximitat La recepta de Ferran Adrià per a una alimentació sostenible: «És millor una bona sardina que una mala llagosta»
- A les 40 setmanes L’alcalde de Girona Lluc Salellas anuncia la mort del seu fill no nat «de manera inesperada»
- Districte de Ciutat Vella El tràfic de fàrmacs per crear la ‘droga dels pobres’ s’expandeix a la zona més vulnerable de Barcelona