primera adaptació cinematogràfica

Els secrets del 23-F

La pel·lícula ha aconseguit entrar les càmeres al Congrés amb la intermediació de González-Sinde

Paco Tous (Tejero) i Juan Diego (Armada) roden un «rigorós» 'thriller' polític sobre el cop d'Estat

Tejero (Paco Tous) entra al Congrés. A la segona foto, Tous i Juan Diego (esquerra) parlen amb el director, Chema de la Peña. L’última foto mostra Tous en un despatx.

Tejero (Paco Tous) entra al Congrés. A la segona foto, Tous i Juan Diego (esquerra) parlen amb el director, Chema de la Peña. L’última foto mostra Tous en un despatx. / agustín catalán

3
Es llegeix en minuts
OLGA PEREDA
MADRID

Ignacio Salazar-Simpson, copropietari de la productora Lazona, va anar un dia a veureThe Queen. Quan va sortir del cinema, va reflexionar sobre la manera en què el director Stephen Frears havia retratat la reina d'Anglaterra durant els dies posteriors a la mort de Diana de Gal·les: amb distància i una certa fredor. Li va encantar i va sentir la necessitat de realitzar una pel·lícula sobre un fet històric espanyol, el 23-F, amb aquell mateix punt de vista: explicant el que va passar i com va passar (intrigues incloses). Uns anys després, el film ja està en marxa. És unthrillerpolític que, amb l'asèptic títol23-F, s'estrenarà el 23 de febrer del 2011, quan es compleixen 30 anys del dia que el tinent coronel Antonio Tejero va entrar armat al Congrés dels Diputats i va deixar anar:«¡Quieto todo el mundo!»i Espanya va tremolar.

Ara el que tremola és l'actor Paco Tous, que dóna vida al tinent coronel. Entrar al Parlament li va costar i el va impressionar. Els trets reals són allà, al sostre. No és habitual que el Congrés obri les portes a les productores de cinema. Només ho ha fet en quatre ocasions. Al principi, la resposta que van obtenir els responsables de23-Fva ser un no rotund. Però, per petició de la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, la Cambra Baixa finalment hi va accedir. L'equip pretenia estar dues setmanes rodant a l'hemicicle, però al final es van haver de conformar amb dos dies.

L'escena fa pànic. Fa por veure Paco Tous (el comissari deLos hombres de Paco) amb bigoti, tricorni, uniforme i pistola. Camina com un militar, amb pas ferm. I es quadra donant el conegut cop de sabates.«¡Quieto todo el mundo!», crida. No diu:«¡Se sienten, coño!». I explica per què: «Tejero no va dir mai aquella frase . Va ser murmurada per altres guàrdies civils».

«L'uniforme marca. I el tricorni encara més. Però jo crec que Tejero aquell dia estava molt nerviós. Darrere de qualsevol uniforme hi ha una persona. Fins i tot els dictadors tenen fills», va comentar ahir l'actor durant un descans del rodatge.

17 HORES DE TENSIÓ / 23-F comença allà, en l'assalt al Congrés. I acaba amb l'alliberament dels diputats. La pel·lícula, escrita per Joaquín Andújar (El oro de Moscú) i dirigida per Chema de la Peña (Isi Disi), narra les 17 hores que van transcórrer entre tots dos fets. Per una banda, hi ha Tejero i els seus homes. Per una altra, el rei Joan Carles, que des del seu despatx intenta contenir l'Exèrcit. Enmig, un complex entramat on el general Armada mou els seus fils.

Notícies relacionades

Juan Diego (Vete de mí,Padre Coraje) dóna vida a Armada, un home culte i profundament religiós que treballa «per Déu, pel Rei i per Espanya», al contrari que Tejero que només ho fa «per Déu i per Espanya». «Veure en el cine tots els secrets del 23-F provoca vertigen històric. Aquesta és la pel·lícula que es mereixen els espanyols. És un homenatge a tots els ciutadans que van sortir després del cop al carrer per cridar democràcia sí, dictadura no», va subratllar l'actor, un crac del cinema espanyol que no és la primera vegada que es vesteix de militar. Ja ho va fer, donant vida a Francisco Franco, aDragón Rapide(Jaime Camino, 1986).

El director de23-Fva afegir que la paraula clau de la pel·lícula és «rigor». A diferència dels recents i exitosos telefilms que han tocat el cop d'Estat, els personatges de la cinta no estan dividits entre bons i dolents. «No prenem partit per ningú. Només mostrem els fets», va explicar De la Peña. «Em fa la sensació que tinc un diamant amb aquesta pel·lícula», va dir.