Entrevista amb el Cantant de Los Planetas
Jota: "Veig cada concert com una victòria"
El portaveu del quintet granadí (a la foto, al centre) fa balanç en la recta final de la gira del seu 8è disc, 'Una ópera egipcia'.
«Veig cada concert com una victòria»_MEDIA_1 /
-Van anunciar dos concerts a Madrid i Barcelona i al final només n'hi ha un a cada ciutat. ¿Què ha passat?
-No és així. A Madrid només es va programar una data, encara que potser es va reservar la sala dos dies per si hi havia una venda exagerada. I a Barcelona ja hem tocat tres vegades aquest any, així que era més realista fer-ne només un.
-Tot i així, cada vegada costa més omplir concerts. No només els seus.
-Hi ha crisi econòmica i la gent retalla el pressupost. Evidentment, és més important la vivenda i l'alimentació que la cultura o l'oci.
-¿No creu que també hi té a veure la fama del seu grup de donar-ne una de freda i una de calenta en directe?
-No ho crec. Som un grup que depèn del moment per arribar a la màgia que es crea en un concert, però cada cop som més regulars. Anem guanyant regularitat i perdent màgia (rialles). Però el que ha vist un concert especial de Los Planetas intentarà tornar per repetir la sensació.
-¿Què va passar a Saragossa? Va abandonar l'escenari a mig concert.
-Tocàvem molt malament i em va semblar que tenia més sentit explicar-ho. Crec que el gest va dignificar el concert. A vegades és difícil sostreure's de la mística de l'escenari i reconèixer què està passant. Després em van convèncer que era millor sortir a deixar un bon record i vam tornar.
-¿I quins han sigut els millors concerts d'aquesta gira?
-Els del Festival do Norte i el Low Cost van ser molt bons, però els del Palau de la Música han sigut els millors. El pitjor va ser el de Granada.
-En una època en què surten tants discos i s'escolten tan poc, ¿què han de fer vostès per refermar la seva obra en la memòria de la gent?
-Intentem fer coses que s'entenguin més fàcilment amb menys escoltes i deixin una empremta més profunda. Abans fèiem coses menys populars. Anar al flamenc és anar a les cançons més populars que hi ha.
SEnDUna ópera egipcia és més accessible que La leyenda del espacio, però sembla que ha calat menys.
-Hi estic d'acord. Amb tanta oferta els actes més conceptuals s'entenen més bé. La leyenda del espacio tenia un concepte, però encara no teníem tècnica per desenvolupar-lo.Una ópera egipcia aprofundeix en el concepte i és més clar, però sembla que s'entén millor el concepte que la música.
-El gir flamenc dóna més presència a la seva veu i reconeix que disfruta més cantant, però diu que justament ara s'està quedant sense veu.
-¡Fixa't, les contradiccions de la vida! Però la veu canvia amb el temps i això la fa encara més emocionant.
-Però el flamenc li exigeix més veu que la que podia necessitar abans.
-Abans ni cantava. Em limitava a incorporar a la música el registre que m'era més fàcil. Avui intento arribar a altres registres i noto que les meves facultats no són les que eren.
Notícies relacionades-Fa anys que acaba els concerts amb el puny aixecat, quan abans a penes s'acomiadava del públic.
-¿Sí? No ho sé... Alço el puny esquerre a Devuélveme la pasta,una cançó purament sindicalista. Però, sí, jo ara veig cada concert com una victòria. Abans creia que era intranscendent: només gent jove fent soroll a l'escenari. Però, al persistir en aquest camí, cada concert adquireix transcendència.
- Club Entendre-hi + Animals i plantes Les set plantes de Nadal per decorar casa vostra aquestes festes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Els Mossos confirmen l’espionatge amb Pegasus a tres excaps de l’ANC
- Els Comuns no recolzaran els comptes del Govern si no es bonifica la T-usual
- L’habitatge es converteix en el principal problema dels catalans