LLETRES / INSTITUCIONS
Soledad Puértolas equipara vida i literatura a l'ingressar a la RAE
L'autora va glossar en el seu discurs els actors secundaris d''El Quixot'
L'escriptora ocupa la butaca 'g' que va deixar lliure el científic Antonio Colino
Soledad Puértolas, flanquejada pels acadèmics José María Merino (esquerra) i José Luis Borau, ahir. /
La narradora i assagista Soledad Puértolas (Saragossa, 1947) va ocupar ahir la butacag de la Real Academia Española (RAE) després d'una cerimònia brillant i un discurs llarg i aplaudit en què va equiparar vida i literatura i va glossar els personatges secundaris d'El Quixot. S'ha convertit en la setena dona elegida per la institució des que es va fundar, el 1713, i la cinquena dels 44 acadèmics actuals. Falten per ocupar dues butaques vacants, laz de Francisco Ayala i lae de Miguel Delibes.
La nova acadèmica, autora d'obres com El bandido doblement armado,Todos mienten,Queda la noche, Imagen de NavarraoLa vida oculta, succeeix en la butaca el científic Antonio Colino, de qui va destacar la seva llarga tasca entre la ciència i el llenguatge, «indispensable si es vol viure d'acord amb els temps».
MINISTRES ABSENTS / Amb un elegant vestit negre, va entrar a la sala flanquejada pels dos últims acadèmics arribats a la institució, el cineasta José Luis Borau i l'escriptor gallec José María Merino. Van ocupar seients destacats el president del Govern d'Aragó, Marcelino Iglesias, Javier Solana, i la directora de l'Instituto Cervantes, Carmen Caffarel. Entre l'auditori, que va omplir la sala de gom a gom, hi havia nombrosos representants de les lletres. Però cap ministre, ni tan sols la de Cultura o el d'Educació.
L'escriptora va explicar que havia escollitEl Quixotperquè és «el llibre dels llibres de la llengua» i que s'havia centrat en actors secundaris (Dorotea, Marcela, el Caballero del Verde Gabán i el bandoler Roque Guinart), perquè estan en la línia de Don Quixot. Per ella, són prototips molt humans i avui podríem aprendre moltes coses de les seves qualitats, com la llibertat, la independència, la generositat, la mesura, la saviesa, la simpatia o la intel·ligència.
«El Quixot és un tractat sobre la literatura que és, al mateix temps, un tractat sobre la vida. La literatura es viu amb la passió d'una oportunitat única i es converteix en un assumpte de vida o mort», va defensar la narradora, guardonada amb premis com el Planeta, l'Anagrama d'Assaig i el de les Lletres Aragoneses. També va assegurar que la llengua ha estat sempre la seva «aliada essencial» per la seva «capacitat de ser modelada, d'adaptar-se als fets, somnis i fantasies més variats». «I ha suposat per a mi un dels grans regals de la vida», va confessar.
NATURALITAT MISTERIOSA / José María Merino, encarregat de donar-li la rèplica, va destacar que la novel·lista ha encunyat en la seva obra «un estudi inconfusible, singularitzat per la concisió i una misteriosa naturalitat». Va confiar que el seu «afany de recerca i descobriment en l'univers de les paraules» serà molt important per a la seva tasca de la RAE.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia