23a EDICIÓ

Murakami converteix el seu discurs del Premi Catalunya en un al·legat antinuclear

L'escriptor destina els 80.000 euros del guardó a les víctimes del terratrèmol i de l'accident nuclear del Japó

Mas assegura que Catalunya també ha tingut els seus particulars "'terratrèmols' i 'tsunamis' durant la seva història"

El president Mas entrega el Premi Catalunya a Murakami.

El president Mas entrega el Premi Catalunya a Murakami. / JORDI BEDMAR

2
Es llegeix en minuts

L'escriptor japonèsHaruki Murakami ha convertit el seu discurs de recepció del23èPremi Internacional Catalunyaen unal·legat antinuclear, en què ha entonat una autocrítica col·lectiva japonesa per l'accident de la central deFukushima que ha atribuït a la recerca de la rendibilitat. L'escriptor ha començat amb un gest còmic amb les paraules en català "Bona nit, Barcelona, com diria Lady Gaga", però ha continuat en un to sever amb un discurs demolidor contra l'energia nuclear.

En les seves paraules emocionades, Murakami ha recordat que elterratrèmol va acabar amb "la base de la vida de moltes persones: la família, els amics, les cases, les pertinences" i segurament també amb les ganes de viure d'alguns supervivents, però "ser japonès comporta viure amb desastres naturals com tifons, activitat volcànica i els terratrèmols".

Murakami ha exhibit un cert determinisme quan ha reproduït algunes prediccions científiques que auguren "un terratrèmol de gran magnitud per als pròxims 20 anys a la regió de Tòquio, que podria ser demà". Un determinisme que conviu amb la creença que "no hi ha cap Estat que duri per sempre", que "tot el que existeix s'acaba extingint, ja que no hi ha res immutable".

La sensibilitat estètica oriental

No obstant, no ha volgut ser del tot pessimista quan ha apuntat que "els japonesos acceptem els desastres de la natura com a inevitables, però sempre ens tornem a aixecar; i això pot haver influït en la nostra sensibilitat estètica". Unasensibilitat estètica que els porta a fer centenars de quilòmetres per veure en directe els colors dels arbres a la tardor.

L'escriptor deTòquio Bluesha abandonat aquest to conformista quan ha parlat de l'accident a la central nuclear de Fukushima. "Aquesta desgràcia ha passat perquè les persones que van construir la central no van tenir en compte que hi podia haver un tsunami d'aquesta magnitud i perquè la companyia va estar molts anys sense prendre seriosament aquesta possibilitat; i el que ha passat afecta profundament la nostra ètica i el nostre model".

Després dels bombardejos d'Hiroshima iNagasaki el 1945, el Japó ha viscut ara, ha recordat el premiat, la "segona desgràcia nuclear en la seva història", però aquesta vegada és diferent: "ens ho hem buscat nosaltres mateixos".

Les portes de l'infern

Murakami es pregunta "on ha quedat el moviment antinuclear que hi va haver després de la segona guerra mundial" i remata en un to crític: "Les companyies elèctriques asseguraven en la seva publicitat que era l'energia més eficient, és a dir, la més rendible, i quan ens en vam adonar el Japó era el tercer país en nuclears i el 30% de l'energia provenia de les centrals nuclears".

Als contraris a l'energia nuclear, ha comentat, se'ls anomenava "somiadors poc realistes", però ara "els reactors nuclears han obert les portes de l'infern". "Els japonesos hauríem d'haver renegat de l'energia nuclear i no ens hauríem d'haver deixat guiar pel criteri fàcil de l'eficiència", ha dit. "Ens hem de gravar novament al cor el missatge del monument de la Pau d'HiroshimaDescanseu en pau, ja que l'error no es repetirà mai", ha recordat l'escriptor japonès.

Notícies relacionades

Com ja va avançar ahir en la conferència de premsa, Murakami destinarà els 80.000 euros del premi a lesvíctimes del terratrèmol i de l'accident nuclear del Japó i ha tancat el discurs amb unes paraules de "solidaritat amb les víctimes del terratrèmol de Llorca".

En el mateix acte, el president catalàArtur Masha agraït el discurs a Murakami i ha recordat que "Catalunya, sense haver viscut fenòmens estrictament naturals, també ha tingut els seus particularsterratrèmols itsunamis en la seva història".