El tancament del festival d¿estiu de Barcelona
Szwarcer deixa un Grec consolidat
3El director s'acomiada amb xifres de rècord en una edició que resisteix l'efecte de la crisi
Ricardo Szwarcer, ahiral matí a l’Institut de Cultura de Barcelona. /
Entre el reiterat agraïment del nou tinent d'alcalde de Cultura, Jaume Ciurana, i l'emoció continguda, sense èxit en l'últim moment, del protagonista. Així va ser ahir el comiat de Ricardo Szwarcer després de cinc anys com a director del Grec. La marxa del gestor argentí no serà simplement un canvi de cara al capdavant del festival. També significarà un canvi de model, encara per definir, resultat del gir polític a l'Ajuntament de Barcelona. Ciurana va acompanyar en el balanç Szwarcer dos dies després que presentés com a nou director Ramon Simó, la seva aposta per aconseguir que el Grec sigui un festival més viscut per la ciutat.
Aquesta petició, inclosa en el programa electoral, va sobrevolar (no gaire) l'adéu de Szwarcer. «Tenim una Barcelona fidel al festival», va dir en un moment el director sortint. Va semblar, sense voler, una rèplica a la postura de Ciurana. Aquesta fidelitat està més que justificada, segons Szwarcer, per les xifres de l'últim i dels quatre anys anteriors. «Són uns resultats excel·lents en un any d'una crisi que s'ha manifestat amb més força que el passat. Són equivalents o fins i tot una mica superiors al rècord de públic del 2010», va puntualitzar abans de passar a concretar aquestes xifres. Per exemple, va parlar d'un 66% d'ocupació d'un total de 164.000 entrades disponibles, que baixa a un 60% si es té en compte només les localitats de pagament sense sumar-hi les invitacions.
PUNXADES DE FORA / Szwarcer, en un detallat recompte, es va congratular de mantenir una ocupació mitjana superior en un 10% a la que tenen els teatres de la ciutat entre el setembre i el juny, «i només per darrere del TNC en xifres absolutes, al marge del Liceu». Pel que fa a les obres va destacar l'èxit deLuces de bohemia(Biblioteca),Un tranvía llamado deseo(Tívoli), Julieta & Romeo (Coliseum) iContra la democràcia (Beckett).
Per contra, es va mostrar sorprès per la pobra afluència a espectacles d'artistes internacionals tan reconeguts com Patrice Chéreau (29% de públic de pagament) i Joël Pommerat (22% ambCercles /Fictions). «Hem notat la crisi amb un públic més selectiu que altres anys, que es bolca en els noms coneguts», va dir Szwarcer.
El gestor argentí també es va mostrar satisfet amb el seu inventari general. «Les meves experiències anteriors havien estat de vuit anys, i en faltaven tres per alçar el vol». Així, no va poder complir la seva idea d'afegir les arts visuals al festival. Entre els objectius complerts va parlar d'una internacionalització més gran, del reequilibri en l'oferta amb el suport a la dansa i el circ i de buscar un públic més variat. «Sempre amb un paràmetre de qualitat i una quota de risc», va afirmar. «El Grec figura en el pla internacional com a associat natural de propostes d'envergadura i ha ajudat a l'exportació internacional de la ciutat», va recordar.
El director va revelar que ja s'havia reunit amb Ramon Simó i té previst fer-ho la setmana vinent. Parlaran, segur, d'aquesta idea de Ciurana d'un festival més viscut per la ciutat. «Falta per definir com fer-ho», va dir Szwarcer. No hi ha una fórmula màgica.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia