La 'rentrée' musical

Barcelona atrau les grans gires pop

El Palau Sant Jordi i el circuit de clubs canalitzen una àmplia oferta

Peter Frampton8 de novembre.

Peter Frampton8 de novembre. / EFE / RAMÓN TOMÁS / CÉSAR RANGEL / JORDI COTRINA / AP

6
Es llegeix en minuts
JORDI BIANCIOTTO
BARCELONA

Si bé l'estiu del 2011 ha portat pocs concerts d'estadis (cap al Camp Nou i només dos a l'Olímpic, els de Shakira i Bon Jovi), en el següent esglaó escènic, el Palau Sant Jordi manté posicions en l'arrencada de la nova temporada. El local de Montjuïc acollirà, d'aquí a finals d'any, nou espectacles: els de Sopa de Cabra (tres nits), George Michael, Maná, Roxette, Red Hot Chili Peppers, Rihanna, Sergio Dalma, Maldita Nerea i Amaral, aquest al capdavant del debutant FNAC Music Festival. Un desplegament que, sumat a l'activa agenda de sales i clubs, garanteix agitació per als pròxims mesos.

ESTRELLES COMERCIALS De George Michael a l'estrena de Rihanna

George Michael serà una de les estrelles de larentrée. Com l'any passat Sting i Peter Gabriel, ve amb un espectacle d'etiqueta,Symphonica. The orchestral tour, en què repassa èxits i ofereix versions variades, de Nina Simone a Amy Winehouse. El Sant Jordi el rebrà el 27 de setembre, cinc anys després de la seva última visita a Barcelona. Per la mateixa sala hi passaran el grup mexicà Maná (20 de setembre), amb nou disc al carrer,Drama y luz, i el duo suec Roxette (19 de novembre), revitalitzat amb Charm schooldesprés de gairebé una dècada d'aturada.

El debut de Rihanna a Barcelona és un altre plat fort. L'estrella del r'n'b mostrarà, el 14 de desembre al Sant Jordi, el seu cinquè disc,Loud, i difícilment s'oblidarà d'èxits comUmbrella, el seu mà a mà amb el raper Jay-Z. El recinte de Montjuïc tancarà l'any amb dues cites amb el pop comercial espanyol. El 22 de desembre acollirà Maldita Nerea, i el 29, la primera edició de l'FNAC Music Festival, encapçalat per

Amaral i amb un cartell que inclou Love of Lesbian, Iván Ferreiro, Antònia Font, Delafé y LasFlores Azules i Cyan.

En un altre pavelló olímpic, el de Badalona, hi actuarà, el 17 de desembre, el grup navarrès de rock urbà Marea. Al Sant Jordi Club hi tancarà gira Muchachito Bombo Infierno (22 d'octubre), i per Apolo hi passarà Julieta Venegas (17 de setembre).

CLÀSSICS MODERNS Wilco al Palau i Red Hot Chili Peppers

En el camp rocker, un dels reclams és el retorn de Red Hot Chili Peppers, que el 30 d'agost publiquenI'm with you i assaltaran el Sant Jordi el 15 de desembre. Els popularitzadors del funk-rock elàstic i bel·licós estrenen guitarrista, Josh Klinghoffer, que supleix el novament evadit John Frusciante.

Un altre clàssic modern, Wilco, confirmarà el seu viatge de les sales de rock als escenaris selectes, afí a l'evolució del seu rock americà perfeccionista: si fa dos anys va actuar a l'Auditori, el 2 de novembre ho farà al Palau de la Música. El grup de Jeff Tweedy publica a finals de setembreThe whole love. Michael Franti, exmembre de The Disposable Heroes of Hiphoprisy i creador influent en el creuament de hip-hop i gèneres com el funk i el rock, passarà el 14 d'octubre per Bikini.

Als amants de l'estètica opressiva i el rock sinistre se'ls acumula la feina. A l'octubre, Bikini acollirà Peter Murphy, excantant de Bauhaus (4) i The Mission (17), i al novembre, el grup postpunk New Model Army (7). Les icones del rock gòtic Sisters of Mercy es presentaran, amb Andrew Eldricht, a Razzmatazz (26 de novembre). I a Bikini, cita amb el referent del rock industrial Nitzer Ebb (16 de desembre).

FIGURES DE CULTE Delikatessen amb Conte i Sakamoto

Paolo Conte va estar dècades ignorant-nos (o, més ben dit, sent ignorat pels nostres promotors), però des que el 2005 va venir al Grec ja s'ha convertit en un assidu dels escenaris catalans, cosa que celebrem. Quarta visita de l'avvocatopiemontès en sis anys, ara a l'Auditori. PresentaràNelson a la cloenda del Festival Internacional de Jazz de Barcelona (1 de desembre).

La mateixa mostra porta dues figures carismàtiques situades extramurs del jazz. Ryuichi Sakamoto actuarà al Palau de la Música (18 de novembre) en format de trio, amb el contrabaix luxós de Jaques Morelenbaum, excòmplice d'António Carlos Jobim. Reviurà les seves cèlebres bandes sonores deL'últim emperadoroEl cielo protector. Un dia abans, la sala modernista rebrà Madeleine Peyroux, que persisteix en la seva línia compositiva en un nou disc,Standing on the rooftop.

LLEGENDES DEL ROCK Yes i l'aniversari de Peter Frampton

Entre els veterans del rock hi destaca Yes, una icona de l'escena progressiva dels 70 que portaFly from here, el seu primer disc en 10 anys, amb una formació una micatunejada: als històrics Steve Howe, Chris Squire i Alan White s'hi sumen el repescat Geoff Downes (Asia) i un nou cantant, el canadenc Benoît David, que supleix Jon Anderson. El 5 de novembre, al Sant Jordi Club.

Aquest recinte amb capacitat per a 5.000 persones acollirà tres dies després Peter Frampton. El cantant i guitarrista britànic no ha tornat mai a registrar un èxit comercial com el del seu doble en directeComes alive! (1976), pedra de toc de l'arena rock. Ara celebra el 35è aniversari de l'àlbum amb una gira en què l'interpreta íntegrament.

The Yardbirds tenen una plaça assegurada en el relat del blues-rock britànic dels 60 (i com a bressol d'Eric Clapton, Jeff Beck i Jimmy Page). Des del seu retorn el 1992, el grup no ha parat de tocar, i es disposa a engrandir el cartell del Festival de Blues de Cerdanyola, que l'acollirà el 21 d'octubre. A les seves files hi figuren dos supervivents de la seva etapa més recordada, el guitarrista i cantant Chris Dreja i el bateria Jim McCarty, coautor del clàssicShapes of things.

I a Berga, Albert Dorna, l'intrèpid pastisser que l'any passat se les va apanyar per portar Nils Lofgren, es disposa ara a organitzar un recital d'Elliott Murphy acompanyat del seu còmplice habitual, el guitarrista normand Olivier Durand. Serà el dia 1 d'octubre a la sala La General.

L''STAR SYSTEM' PROPI El 'fenomen Sopa de Cabra' i la 'Via Dalma'

En matèria d'escena local, un nom s'imposa: Sopa de Cabra. Les seves tres nits al Palau Sant Jordi (9, 10 i 11 de setembre) han provocat estupefacció general (començant per ells mateixos). El grup de Girona, dissolt fa 10 anys, recrearà els seus clàssics sobre un escenari dissenyat per Lluís Danés.

Però Gerard Quintana i companyia no seran els únics artistes catalans que actuaran al Palau Sant Jordi. En el llunyà territori de la cançó melòdica, Sergio Dalma presumirà, el 21 d'octubre, de renaixement comercial estrident gràcies al repertori italià deVia Dalma.

ROCK DUR I METALL De Within Temptation a I&T i Wishbone Ash

Notícies relacionades

L'escena del hard rock i el heavy metal és, una altra vegada, una de les més actives. No s'observen visites dels gegants del sector, però sí de nombrosos pesos mitjans amb estable base de fans. Com el grup suec In Flames, adscrit al death metal melòdic, que destaparà el seu flamantSounds of a playground fadingel 18 de setembre a Razzmatazz. La mateixa sala acollirà, el 14 d'octubre, la banda holandesa Within Temptation, institució del metall liricogòtic, amb la veu pel·liculera de Sharon Den Adel i les delícies simfòniques de la seva nova obra,The unforgiven. L'octubre serà un mes actiu: s'anuncien les visites de Symphony X (12, Salamandra, de l'Hospitalet), Doro, amb l'excantant de Warlock (13, Bikini), Edguy (15, Apolo) i Opeth (22, Apolo).

I a Cerdanyola, el Festival de Blues es decantarà cap al hard rock amb tres grups de longeva trajectòria. El 21 d'octubre, compartint cartell amb The Yardbirds, hi actuarà Blackfoot, un grup amb filiació pel rock meridional d'alt octanatge. I el 22, un tàndem musculós amb dos supervivents dels 70: I&T (dirigits per Dave Meniketti) i Wishbone Ash (amb Andy Powell). Sons forts amb pedigrí.