FENOMEN A INTERNET
L'èxit d'una desastrosa restauració
La intervenció portada a terme per una dona gran a l'eccehomo de l'església de Borja origina una allau de delirants comentaris a la xarxa
L’eccehomo de l’església del Santuario de Misericordia de Borja (Saragossa), abans i després de la desastrosa restauració. /
La desastrosa 'restauració' de l'eccehomo pintat per l'artista Elías García Martínez en un dels murs de l'església del santuari de Misericordia de Borja, portada a terme per una dona gran que sembla ser que no va sol·licitar cap permís, no ha deixat ningú indiferent. I encara menys els internautes: aquest dimarts ha estat'trending topic' a Twitter, on ha generat una allau de delirants comentaris i muntatges fotogràfics.
"¡Confirmat! La dona que ha restaurat el #EcceMono de Borja... és la dona de Mr. Bean!!!", revela Raúl Navarro. "Hem viscut enganyats, la senyora de la restauració de Borja va ser la que va pintar Altamira", explica Migue. Segons Alejandro Torres, "la restauradora de #EcceMono ha seguit l'antic corrent del 'con un 6 y un 4...'". "L'expressió 'dejar como un Cristo' serà substituïda per 'dejar como el Cristo de Borja'", diu PixelRobot.
Hi ha qui atribueix el que ha passat a lacrisi econòmica: "A causa de les retallades en cultura, prescindeixen de restauradors i opten per jubilats amateurs", diu Javier Serrano; “Efecte de les retallades de Rajoy: les àvies s'han de treure un sou extra restaurant esglésies”, afegeix JD Lozano.També són molts els que pensen que l'artífex de la destrossa té futur: “Molta conya, però si en lloc de confessar que ho va fer una senyora ho porten a ARCO potser fascina els moderns”, escriu Rocío G. Otero. “¿Deu acceptar encàrrecs? ¿Quant pot cobrar per un retrat de Rajoy? ¿I per un de la família reial?”, es pregunta José Manuel Dorado.
Ressò internacional
Els usuaris deFacebook han anat fins i tot més enllà i han creat un grup anomenatRestauradores de la Iglesia de Borja en què pengen còmiques variants de la lamentable restauració. Aquí es pot veure l'eccehomo amb els trets de Paquirrín, Borja Thyssen, Santiago Segura, El Fary. El fet és tan delirant que ha traspassat les nostres fronteres. “Una dona gran destrueix un fresc de segle XIX amb la restauració DIY ['fes-ho tu mateix']”,titula 'The Telegraph' en la seva edició d'aquest dimecresThe Telegraph' .
I, mentrestant, a Borja, la senyora, que es diuCecilia Giménez, es defensa. La dona ha assegurat a TVE que, com en altres ocasions, va decidir retocar la pintura perquè el salnitre de la paret estava a punt d'esborrar-lo i que una foto del Crist, que guarda com una relíquia, li servia de model. "Sempre que hem vist que una cosa queia, ho hem arreglat. A més a més, el mossèn ho sabia, ¿com volen que ho faci sense dir res si tothom que entrava em veia pintant?", ha matisat.
Notícies relacionadesEl regidor de Cultura, Juan María Ojeda, ja s'ha posat en contacte amb ungrup de restauradors professionals que es traslladaran a la localitat la setmana que ve per avaluar els danys i estudiar les possibles solucions. Ojeda també ha detallat que la persona que ha portat a terme la destrossa és una dona molt gran, "amb una vida difícil" i un fill discapacitat de 60 anys al seu càrrec, que amb la millor intenció va entrar a l'església i va decidir "pel seu compte i risc" reparar l'obra.
Està previst que la dona col·labori en tot moment amb els restauradors perquè expliqui el material utilitzat. Malgrat tot, el regidor ha recalcat que és "molt difícil" que es pugui recuperar la pintura, que ja estava "molt deteriorada" pel pas del temps i la humitat al ser un oli pintat sobre la paret sense ser tractada prèviament. L'Ajuntament de Borja no descarta emprendre accions legals.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors