Robert Pattinson afirma que «no canviaria per res» els últims cinc anys

La saga 'Crepuscle' clava l'última mossegada

Kristen Stewart i Robert Pattinson tanquen la popular sèrie vampírica a 'Albada. Part 2'

William Ruane, en una imatge de ’La parte de los ángeles’, de Ken Loach.

William Ruane, en una imatge de ’La parte de los ángeles’, de Ken Loach.

2
Es llegeix en minuts
QUIM CASAS

La sagaCrepusclearriba a la seva cinquena entrega repetint director per primera vegada, Bill Condon, i amb la parella estel·lar en plena forma, la formada per Robert Pattinson i Kristen Stewart. Tant ell com ella han intentat buscar-se la vida en un altre tipus de films. Pattinson, treballant ni més ni menys que amb David Cronenberg (Cosmopolis) i en aquests moments a les ordres de Werner Herzog (Queen of the desert), quasi res. Kristen Stewart, protagonitzant una nova versió del conte de Blancaneu, fent de rockera aThe runawaysi apareixent en l'adaptació de la novel·la de Jack KerouacOn the road. Però, de moment, facin el que facin, sempre estaran identificats amb els seus papers d'aquesta sèrie d'amor adolescent, vampirisme i licantropia que ha batut rècords d'audiència.

Crepuscle: Albada. Part 2ja presenta la protagonista femenina transformada en vampir i dirimint problemes familiars (filla inclosa) d'allò més divers segons els ritus vampírics i la seva condició de societat secreta. Bill Condon, que va aportar altres mirades ben diferents al gènere fantàstic ambCandyman 2iDioses y monstruos, a més d'especialitzar-se en el musical (director deDreamgirlsi guionista deChicago) dóna més distinció al producte que en la segona i tercera entrega, encara que les regles de la franquícia estan molt clares i ningú les dinamitarà.

Qui sí que dinamita gustos, estils i normes és Léos Carax, que torna al cinema 13 anys després del seu últim llargmetratge,Pola X, amb una pel·lícula també fantàstica però radicalment diferent de la de Bill Condon. Multipremiada en el recent festival de Sitges i en boca de mig món des de la seva estrena oficial a Cannes,Holy motorsno és una cinta precisament fàcil, però és tan hipnòtica que pot interessar i fascinar espectadors d'allò més divers. Es tracta d'un relat entre dramàtic, fantàstic, còmic i musical que segueix la trajectòria d'un estrany individu, Monsieur Oscar, que té la finalitat d'interpretar uns personatges inventats o apropiar-se la vida d'altres.

En el seu itinerari, sempre amb els trets de l'àlter ego de Carax, l'actor Denis Lavant, el protagonista, adopta la identitat d'una vella indigent, un executiu, un pare de família, un assassí i la seva víctima, un acordionista... Personatge mutant i transformista, exemplifica a la perfecció l'art també mutant del director deLes amants du Pont Neuf, ple de referències, presències estranyes (Eva Mendes, Kylie Minogue, Michel Piccoli, Edith Scob) i una reflexió sobre els camins de la ficció contemporània.

Notícies relacionades

TRAGICOMÈDIA DE KEN LOACH / Un altre director de prestigi, aquesta vegada britànic i molt més treballador, Ken Loach, ens mostra la seva enèsima tragicomèdia, aquest cop amb accent escocès i etílic. La parte de los ángeles narra la poc convincent història d'un grup de personatges més o menys marginats que es converteixen en experts tastadors de whisky i viuen una sèrie de peripècies una mica abracadabrants. Loach es torna més distès del que és habitual en ell i la pel·lícula sona a simple divertimento.

No ho és, encara que tampoc resulta tan inquietant com els seus autors pretenen,En la mente del asesino, tercera intervenció cinematogràfica del policia psicòleg Alex Cross, personatge creat pel novel·lista James Patterson. Interpretat aEl coleccionista de amantesi La hora arañaper Morgan Freeman, i ara per Tyler Perry, Cross s'enfronta a un assassí a sou, violent i sàdic, al qual dóna vida Matthew Fox, el doctor Jack Shephard dePerdidos.